ВЧИМОСЬ НАДАВАТИ РОДОДОПОМОГУ

21 березня 2017, 9:20

Лікар ветеринарної медицини за період своєї професійної діяльності може ніколи в житті не зустрітись з якоюсь інфекційною хворобою, проте з першого дня трудової діяльності зустрітись з родами і добре, якщо вони будуть фізіологічні. Якщо ж ні - прийдеться надавати рододопомогу тварині. Успішне надання допомоги в майбутньому визначить професійний рівень лікаря та авторитет серед власників тварин. Фахівці ветеринарної медицини добре знають, що робота акушера належить до найбільш важкої, виключно складної і відповідальної, іноді навіть небезпечної оперативної роботи.

 
Саме тому викладачами кафедри акушерства при навчанні студентів приділяється особлива увага  основним принципам надання акушерської допомоги тваринам (вправи на відкритому і закритому фантомах).

 
Лабораторне заняття, яке було проведене 16 березня 2017 р. к.вет.н., доцентом Деркачем С.С., студентам 5 групи 3 курсу було присвячено саме цій темі. На початку заняття студентам розповіли, які причини виникнення патологічних родів та, яка патологія найчастіше зустрічається.
Для зручності вивчення їх поділяють на дві основні групи: причини, що залежать від аномалій в організмі матері, і причини, що залежать від аномалій у стані плода. Практично ж і ті, і інші - завжди взаємопов'язані.

 
Для правильного проведення родів необхідно чітко розуміти правильні і неправильні взаємовідношення плода до родових шляхів матері. Для цього треба володіти чотирма акушерськими термінами: положення плоду, позиція плоду, передлежання плоду, членорозміщення плоду. Тому кожний студент під час заняття на відкритому фантомі моделював неправильні членорозміщення, положення, позиції. На закритому фантомі викладач задавав різні патологічні моделі родів, а студент ставив діагноз.

Завідувач кафедри акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин.
В. Любецький.


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook