Лікарю ветеринарної медицини важливо володіти різними методами фіксації та повалу тварин для проведення хірургічних операцій

16 лютого 2017 року

Успішне проведення хірургічних операцій та клінічного дослідження тварин з метою постановки діагнозу багато у чому залежить від володіння ветеринарного лікаря різними методами фіксації та повалу тварин, умілого і правильного поводження з пацієнтом.

Саме цьому було присвячене практичне заняття з предмету «Оперативна хірургія з основами топографічної анатомії», яке проводили співробітники кафедри хірургії імені академіка І.О. Поваженка доц. В.В. Ткаченко та ас. Д.В.Тарнавський.  Під керівництвом та наглядом викладачів студентами 2 курсу були відпрацьовані різноманітні методи фіксації тварин в стоячому положенні та повали тварин для проведення хірургічних операцій та клінічного дослідження.

Студентам було наголошено, що при фіксації та повалі тварин слід суворо дотримуватися правил техніки безпеки як самому фахівцю, так і допоміжному персоналу. Поводження з твариною має бути спокійним, ласкавим, при необхідності - строгим. Особливу увагу слід приділяти питанням особистої гігієни. Під час дослідження тварини необхідно бути в спецодязі (халат, комбінезон, головний убір), а при необхідності - в гумових рукавичках і у відповідному взутті. Перед початком і після закінчення роботи слід обов'язково вимити руки і очистити інструмент. При підозрі на заразну хворобу необхідно провести дезінфекцію місця дослідження, спецодягу, використаних інструментів і пристосувань.

 
При роботі з тваринами необхідно знати і використовувати в своїх цілях їх видові та індивідуальні особливості. Неприпустимі грубі маніпуляції, різкі рухи і побої. У той же час це не виключає покарання непокірних тварин.
Під час дослідження великих тварин не слід присідати або ставати на коліно, оскільки вони можуть раптово впасти (наприклад, кінь - при гострому розширенні шлунка, метеоризмі кишечника; корова - при травматичному ретикулоперикардиті, тимпанії). Не слід несподівано, грубо торкатися до якої-небудь ділянки тіла, особливо в області статевих органів і тазових кінцівок. Необхідно працювати таким чином, щоб пацієнт бачив або постійно відчував всі маніпуляції фахівця.

При клінічному дослідженні непокірних тварин слід вдаватися до фіксації, вибираючи способи і методи, які забезпечують безпеку і ефективність роботи. При цьому слід враховувати складність, тривалість і болючість майбутньої процедури.

М. Малюк
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook