Гідно вшанували предтечу: кафедра садівництва ім проф. В.Л. Симиренка успішно провела V СИМИРЕНКІВСЬКІ ЧИТАННЯ, присвячені 125-річчю від дня народження Володимира Симиренка

19 грудня 2016 року

16 грудня 2016 р. відбулись чергові Симиренківські читання, організовані кафедрою садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка. Конференція, присвячена  125-річчю від дня народження Володимира Левковича Симиренка, зібрала фахівців садівничої галузі, науковців та викладачів з усієї України.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України, голова організаційного комітету конференції Сергій Миколайович Кваша. Він висловив задоволення від широкого представництва учасників Симиренківських читань та упевненість у тому, що спеціальність «Садівництво і виноградарство» є однією з найпривабливіших і найперспективніших для абітурієнтів. Відкриваючи форум садівників, декан агробіологічного факультету В.О. Забалуєв зазначив, що науковий спадок Володимира Симиренка є важливим  для формування майбутніх фахівців галузі.

 

Про життєвий шлях Володимира Симиренка, його становлення як вченого-сортознавця, внесок у розвиток положень наукової помології, а також про роль вченого у створенні маточного фонду плодових культур, мережі сортовипробувальних установ та розробці плодових стандартних асортиментів масового поширення в Україні доповіла завідувачка кафедри садівництва Кондратенко Тетяна Єгорівна. Вона зазначила, що сучасні діючі методики сортовивчення спираються на досягнення вчених попередніх століть, містять також новітні методичні розробки щодо фізіологічних, цитологічних, імунологічних, біохімічних досліджень і відображають комплексний підхід до всіх питань сортовипробування.

 

Начальник відділу розвитку садівництва, виноградарства та виноробства Міністерства аграрної політики та продовольства України Віктор Миколайович Костенко познайомив присутніх із результатами роботи садово-виноградної галузі у 2016 році. Окреслив перспективи її розвитку і зазначив, що в Україні спостерігається стале зростання виробництва фруктів, ягід, горіхів. Найбільші валютні надходження (102 млн. доларів США) отримано від експорту волоських горіхів.

 

Доповідь ст.н.с. Інституту садівництва НААН, к.с.-г.н. Павлюка Василя Васильовича була присвячена огляду сучасних технологій виробництва ягід та тенденціям розвитку ягідництва в Україні та світі.

Найбільш дискусійними стали доповіді Галини Сатіної (відділ наукових досліджень з питань економіки, методології та інтелектуальної власності ІС НААН) та Володимира Меженського (кафедра садівництва НУБіП) з питань промислового вирощування в Україні горіхоплідних культур. Обговорення показало: вітчизняні науковці мають що запропонувати виробникам цієї продукції, однак потребують підтримки як держави, так і великих кондитерських компаній.

 

З ґрунтовною та емоційною промовою звернувся до учасників форуму академік УАЕН, доктор філософії, лауреат премії ім. Л.П. Симиренка, відомий симиренкознавець Петро Васильович Вольвач. Він згадав трагічні сторінки життя Володимира Симиренка, закликав пам’ятати, вшановувати і пишатися спадком відомого вченого.

 

В.о. директора Інституту помології ім. Л.П. Симиренка НААН (с. Мліїв, Черкаська обл.) Валентин Миколайович Гибало також зупинився на неоціненному внеску родини Симиренків у становлення та розвиток вітчизняного садівництва.

Наукова доповідь Артура Федоровича Ліханова, доцента кафедри екобіотехнології та біорізноманіття була присвячена ролі оксикоричних кислот в індукції синтезу резвератрола в листках винограду.

 

Випускник плодоовочевого факультету НУБіП (2008 р.) Володимир Остапенко поділився досвідом роботи у спільному україно-голландському підприємстві «Розетта Агро», зазначивши, яких знань та вмінь не вистачає нашим студентам, щоб у майбутньому бути конкурентоспроможними на ринку праці.

У перерві пленарного засідання конференції відбувалась дегустація яблук, яку супроводжувала зав. відділом селекції плодових і ягідних культур Інституту садівництва НААН, к.с.-г.н. Гончарук Юлія Дмитрівна. Учасники дегустації мали можливість оцінити 12 сортозразків - новинок яблуневого ринку України.

 

Кожен виступ на конференції супроводжувався зацікавленою дискусією, спілкування відбувалось у дружній невимушеній атмосфері. Усі учасники Симиренківських читань зійшлись на тому, що такі форуми мають проходити частіше, адже допомагають покращити співпрацю садівничої науки та освіти з виробництвом, а це гарантія якісної підготовки фахівців.

Наталія Шевчук, Юрій Андрусик

доценти кафедри садівництва


Дегустація нових сортів яблук
На дегустації було представлено 12 сортозразків
Учасники конференції
Представники садівничого бізнезу - учасники конференції
Жвава дискусія за результатами доповіді
Обговорення сучасних тенденцій розвитку садівництва в Україні та Нідерландах
Ренет Симиренка
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook