Майбутні фахівці садово-паркового господарства визначають посівні якості насіння

1 грудня 2016 року

 30 листопада 2016 р. доценти кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, кандидати сільськогосподарських наук Пінчук Андрій Петрович та Бобошко-Бардин Ірина Миколаївна провели відкрите лабораторне заняття зі студентами 3 групи ІІ курсу ННІ Лісового і садово-паркового господарства скороченого терміну навчання. Тема заняття «Визначення схожості та енергії проростання насіння. Оформлення документів про якість насіння».

На початку заняття доцент Пінчук А.П. розповів про важливість визначення посівних якостей насіння, зокрема енергії проростання і схожості як основних показників якості. Крім цього розповів і про інші показники якості насіння: чистота, життєздатність та доброякісність. Студенти коротко охарактеризували основні моменти відбору середніх і робочих проб для визначення схожості та енергії проростання насіння, при цьому виявили достатній рівень підготовки до заняття.

Перед початком розкладання насіння Андрій Петрович розповів про необхідність дотримання лабораторних умов пророщування (все необхідне обладнання та прилади перед початком заняття було простерилізовано). Після цього Андрій Петрович та Ірина Миколаївна розповіли про технічні особливості та нюанси розкладання насіння. Студентів дуже зацікавила робота, яку на виробництві безпосередньо виконують фахівці у спеціалізованих лабораторіях державних установах із перевірки якості насіння. Вони з високим рівнем відповідальності віднеслися до виконання роботи з розкладання насіння на пророщування.

Після розкладання насіння робочі проби розміщували на приладі для пророщування типу Jakobsen. Пінчук А.П. наголосив на оптимальних умовах для пророщування насіння (температура води в апараті, освітленість), які підтримує обладнання.

Продовжуючи заняття Андрій Петрович розповів про документи, які видають структурні підрозділи державної організації «Український лісовий селекційний центр» після встановлення показників якості насіння. Наголосив на термінах дії документів відповідно до класу якості насіння.

Підсумовуючи результати лабораторного заняття доцент Пінчук А.П. наголосив, що проводити визначення схожості та енергії проростання студенти можуть і самостійно, дотримуючись відповідних умов. Таким чином можна перевірити насіння, зібране самостійно або придбане в роздрібній торгівлі, без зазначених показників якості.
Присутній на відкритому лабораторному занятті заступник директора інституту з навчальної та виховної роботи, доц. В.А. Свинчук поділився із студентами своїм досвідом про те, що знання і навички, отримані на лабораторних заняттях, можуть знадобитися не лише на виробництві.


І.В. Іванюк,
доцент кафедри
відтворення лісів та лісових меліорацій

 


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook