XVII Міжнародна наукова конференція «Сучасні проблеми землеробської механіки»

22 жовтня 2016 року

     Цього тижня в Сумах пройшла XVII Міжнародна наукова конференція «Сучасні проблеми землеробської механіки», присвячена 116-річчю від дня народження видатного вченого в галузі аграрної інженерії, одного із засновників землеробської механіки, академіка Петра Мефодійовича Василенка. Щорічний науковий форум інженерів-механіків високого рівня: 2 академіки НААН, 4 члени-кореспонденти НААН, 23 доктора технічних наук, 67 кандидатів технічних наук, 11 докторантів і29 аспірантів. Наш університет був представлений 23 науково-педагогічними працівниками. 

     У роботі конференції взяли участь вчені Політехніки Свентокржінськоі в Кельце (Польща), Сільськогосподарського університету Грузії, Білоруського національного технічного університету, Міністерства освіти і науки України, Національної академії аграрних наук України, НУБіП України, Сумської ОДА, ННЦ «ІМЕСГ», ХНТУСГ імені Петра Василенка, Таврійського державного агротехнологічного університету, Вінницького національного аграрного університету, Харківського національного автомобільно-дорожнього університету, Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя, Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету, Миколаївського національного аграрного університету, Житомирського національного агроекологічного університету, представники Українського конструкторського бюро трансмісій і шасі, ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс», UkrFarming, професорсько-викладацький склад і аспіранти Сумського національного аграрного університету.

     На шести секціях конференції піднімалися і обговорювалися актуальні питання, що стоять перед сучасною аграрною наукою: стан і перспективи розвитку сучасної землеробської механіки; механіко-технологічні процеси, робочі органи і машини для рослинництва; механіко-технологічні процеси, робочі органи і машини для тваринництва і переробки; технічний сервіс, динаміка, міцність і надійність машин; автоматизація та енергетика в АПК; ІТ і інновації аграрної науки.

      На пленарному засіданні і на секціях була представлена 81 доповідь, пройшов обмін результатами наукових і практичних досліджень.

     Всі присутні мали змогу зануритися в ті далекі роки, коли починав свій науковий шлях засновник вітчизняної землеробської механіки, почути маловідомі факти з його життя під час доповіді безпосереднього учня академіка П. М. Василенка – член-кореспондента НААН України, професора Д.Г. Войтюка, який працював поруч з Петром Мефодійовичем майже 40 років.

     Учасники конференції і всі присутні мали можливість почути про наукові досягнення відомих в Україні та за її межами діячів науки і техніки, а саме: член-кореспондента НААН, д.т.н., професора В.І. Кравчука, член-кореспондента НААН, д.т.н., професора В.Т. Надикто, д.т.н., професора В.І. Мельника, д.т.н., професора Г.А. Голуба, д.т.н., професора В.І. Пастухова, д.т.н., професора С.Ф. Пилипака. Не залишилися без уваги доповіді і інших учасників конференції.

     При підведенні підсумків роботи на секційних і заключному пленарному засіданнях був відзначений високий науково-технічний рівень представлених результатів досліджень, їх наукову і практичну цінність для підвищення ефективності агропромислового виробництва, впровадження енергозберігаючих технологій, альтернативної енергетики та підвищення екологобезпечного технологій аграрного виробництва.

     У підсумках конференції було наголошено про прагнення інтегруватися в світову агроінженерну науку шляхом пошуку нових теорій, розробкою нових конструкцій і технологій в області аграрного виробництва.

     Також затверджено, що XVIII Міжнародна наукова конференція «Сучасні проблеми землеробської механіки», присвячена 117-річчю від дня народження академіка Петра Мефодійовича Василенка, буде проходити 17-18 жовтня 2017 року на базі Подільського державного аграрно-технічного університету.

Валерій Войтюк,
директор НДІ техніки, енергетики та інформатизації АПК
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook