ВІДКРИТТЯ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 015 «ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА (ЗА СПЕЦІАЛІЗАЦІЯМИ)» МАЄ ДАЛЕКІ ПЕРСПЕКТИВИ

26 вересня 2016 року

      26 вересня 2016 року відбулася науково-методична рада НУБіП України. Одним із важливих питань порядку денного засідання було обґрунтування та розгляд ліцензійної справи зі спеціальності 015 «Професійна освіта (за спеціалізаціями)».
      Представив дане питання завідувач кафедри педагогіки Руслан Сопівник.
    Обгрунтовуючи актуальність відкриття спеціальності «Професійна освіта (за спеціалізаціями)» Руслан Васильович зазначив, що такий вибір кафедри педагогіки і гуманітарно-педагогічного факультету не є випадковим. На гуманітарно-педагогічному факультеті, зокрема, кафедрою педагогіки підготовка педагогічних кадрів здійснюється з 1924 року і вона не дублює провідні педагогічні школи країни (Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Київський національний університет імені Тараса Шевченка). Увага зосереджена на підготовці педагогів для природоохоронних і аграрних вищих навчальних закладів, які працюватимуть із майбутніми фахівцями професій типу «людина-природа». Ці особливості та можливості закладені у пропонованій ліцензійній справі.
     Процедурно, проект ліцензійної справи пройшов обговорення на рівні кафедри педагогіки, на якій розроблявся, вченої ради гуманітарно-педагогічного факультету, де знайшов консолідовану підтримку. Активну участь у цьому обговоренні брав ректор Станіслав Миколайович Ніколаєнко.
Зазначена спеціальність є затребуваною в країні, відповідає потребам держави і економіки ‒ це підтвердив проведений моніторинг ринку надання освітніх послуг. Встановлено, що 27 вишів здійснюють підготовку фахівців за цією спеціальністю, проте жоден із них не працює за пропонованими спеціалізаціями: «Агрономія», «Екологія», «Економіка», «Лісове господарство», «Флористичний дизайн»), що також сприятиме набору на навчання і відкриє перспективи розвитку.
      За національним класифікатором професій фахівці спеціальності 015 «Професійна освіта (за спеціалізаціями)» зможуть працювати викладачами ВНЗ, викладачами професійного навчально-виховного закладу, методистами заочних шкіл і відділень, вихователями-методистами, інспекторами середніх спеціальних та професійно-технічних закладів, інспекторами-методистами (Національний класифікатор України 2010 р.)
Фахівці зазначенї спеціальності не матимуть проблем із працевлаштуванням, оскільки в університетській мережі є коледжі та інститути. Крім того в Україні налічується 659 ВНЗ І-ІІ р.а. та 798 ПТНЗ, які потребують якісного кадрового забезпечення.
       Фахівці кафедри педагогіки також делеговані НУБіП України до робочої групи з підготовки державного стандарту зі спеціальності «Професійна освіта», де здійснюються заходи з розширення спектру спеціалізацій, що відповідають можливостям матеріально-технічної бази, навчально-методичного і кадрового забезпечення гуманітарно-педагогічного факультету зокрема, та НУБіП України загалом.

Валентина Теслюк,
доцент кафедри педагогіки

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook