Професор Альфонс Бальманн поділився секретами управління науковими проектами

8 липня 2016 року

     Цього тижня в Національному університеті біоресурсів і природокористування України з лекцією «Управління науковими дослідженнями, орієнтованими на результат: досвід і виклики після 20 років ІАМО» виступив професор, доктор економічних наук Альфонс Бальманн, директор Інституту агарного розвитку в Центральній та Східній Європі ім. Лейбніца (ІАМО, Німеччина).

     На сьогодні Інститут ІАМО це незалежна науково-дослідна установа, що є членом наукового товариства «Gottfried Wilhelm Leibniz e.V.». Штат співробітників інституту сформовано з представників 20 національностей і налічує 75 дослідників та 35 осіб, що здобувають ступінь PhD. На сьогодні 6 українців працюють в ІАМО, чотири з яких є випускниками Національного університету біоресурсів і природокористування України (економічного факультету та факультету аграрного менеджменту). 

     Окремо проф. Бальманн зупинився на системі формування бюджету інституту ІАМО. Нині бюджет Інституту становить 4,5 млн євро ( з яких 2,5 млн – надходження від науково-дослідних проектів та грантів). 
     За індексом цитованості співробітники інституту ІАМО досягли значних успіхів, що за даними сайту www.researcherid.com (Thomson Reuters) показує наступний графік:

     Індекс цитованості напряму впливає на оцінку досягнень ІАМО експертної комісією, що, в свою чергу, визначає загальну оцінку діяльності інституту і напряму впливає на систему бюджетоутворення інституту. Тому це є одним з найголовніших завдань, що ставлять перед собою співробітники Інституту. 

     Професор Бальманн відверто розказав про стратегічні напрями розвитку досліджень науковців інституту ІАМО на 2016-2022 рр., а саме: 
             - Політика та інституції;
             - Використання природних ресурсів;
             - Заходи щодо розвитку та існування сільських територій;
             - Організація сільського господарства;
             - Ланцюги формування доданої вартості в сільському господарстві
та розкрив суть кожного з напрямів .
     Він також приділив значну увагу питанням щодо управління науковими дослідженнями в Німеччині загалом та в інституті ІАМО, зокрема. Ним було зазначено, що управління дослідженнями має відбуватись професійною командою та організацією процесу з обмеженою бюрократією, мінімізованою ієрархією та самовідповідальністю всіх учасників процесу. Щодо залучення дослідників до спільних проектів, то проф. Бальманн зазначив, що в першочерговою вимогою є кваліфікація та якісні характеристики самого дослідника. Інститут має значні можливості для підтримки молодих талановитих дослідників.

     Професор Альфонс Бальманн окремо зупинився на важливості участі науковців у міжнародних проектах та спільнотах.
     В аудиторії були присутні як співробітники НУБіП України, так і представники НААН України та ННЦ «Інститут аграрної економіки».
    Захід організовано за підтримки Німецько-українського агрополітичного діалогу, Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», Ради роботодавців факультету аграрного менеджменту НУБіП України.

Олена Ковтун,
координатор міжнародних програм
факультету аграрного менеджменту 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook