Травневий ректорат: оновлюємо комп’ютерну техніку і запобігаємо академічному плагіату

24 травня 2016 року

     24 травня відбулося розширене засідання ректорату. У вступному слові ректор Станіслав Ніколаєнко проінформував про заходи, які пройдуть цього тижня. Основна увага – відзначенню Дню університету 27 травня.

     Потому ректорат розглянув сім основних питань порядку денного. Перше стосувалося забезпечення факультетів та ННІ комп’ютерною технікою. Коротку аналітичну довідку про це надав проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. За його словами, протягом останніх двох років динаміка – негативна. Пояснюється це тим, що техніка не списувалася. Крім того, проректор зауважив, що впродовж 2011-2013 років комп’ютерів було придбано найменше. На сьогодні їх налічується 2254. Але частина з них – морально застаріла, інші ж потребують модернізації. Не краща ситуація із комп’ютерними класами. Не завжди вони відповідають вимозі – 25 комп’ютерів. До того ж реальний рівень забезпечення технікою з розрахунку на 100 студентів нижчий за необхідні показники. Доповідач представив ситуацію із комп’ютерним забезпеченням в розрізі факультетів та інститутів. Найгірша вона в адміністративній частині. Вадим Ткачук озвучив також потреби. Передусім, він назвав необхідним подовження ліцензії Microsoft, придбання програмного забезпечення для інженерних спеціальностей, статистичної обробки інформації, розробки геоінформаційних систем тощо. Щодо оновлення комп’ютерного парку, то в цьому році заплановано їх придбання на майже два мільйони гривень. У цілому ректорат схвалив запропоновану проректором програму.

     Наступне питання стосувалося основної події цього тижня – відзначення 118-річчя з дня заснування університету. На сьогодні, як зазначив директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Віталій Коваленко, – завершальна фаза підготовки. Він також озвучив порядок свята та основні події, що відбуватимуться 27 травня і напередодні. Мова йшла про змагання 25 травня, генеральну репетицію наступного дня та заходи, що пройдуть під час святкування, – відкриття чотирьох пам’ятників на Алеї слави, вхідної зони до ботанічного саду, урочистостей на стадіоні НУБіП та ін.

     У полі зору ректорату – і кадрові питання. Начальник відділу кадрів Микола Михайліченко доповів про кандидатури на посади науково-педагогічних працівників університету та його відокремлених підрозділів, їх підтримку у колективах, на вчених радах та зборах. Остаточне рішення буде прийняте завтра – на засіданні вченої ради університету.

Изображение

Изображение

     Четверте питання стало своєрідним звітом про результати участі студентів університету в II етапі всеукраїнських студентських олімпіад. Попередню інформацію без урахування представництва факультету ветеринарної медицини (другий тур відбудеться 26-28 травня) озвучила начальник навчального відділу Оксана Зазимко. У цьому році в університетському етапі взяла участь рекордна кількість студентів – 3500 осіб. Станом на сьогодні у підсумку, але ще не остаточному, маємо в активі 18 призових місць. Це у два з половиною рази більше, ніж у 2014-му. В особистому заліку розподіл виглядає так: чотири перших місця, по сім других і третіх. Крім того, десять команд студентів стали двічі першими та по чотири рази другими і третіми. Детальну інформацію про це читайте на нашому офіційному сайті.

     У результаті обговорення ректор Станіслав Ніколаєнко доручив проректору з навчальної і виховної роботи Сергію Кваші, начальнику навчального відділу Оксані Зазимко та начальнику планово-фінансовго відділу Олегу Броніну стимулювати талановитих студентів та розглянути можливість їхнього преміювання.

    П’яте питання було присвячене стану господарських справ у НДГ університету. Про хід весняно-польових робіт у них доповів начальник відділу інноваційної діяльності та трансферу технологій Василь Туринський. За його словами, маємо п’ять тисяч гектарів засіяних площ. Це – більше 1000 га пшениці, 600 га кукурудзи на зерно, 13 га сої, 134 га соняшнику, а ще кукурудзи на силос тощо. 153 гектари засіяно багаторічними травами. Цієї кількості вистачить, щоб сформувати кормову базу для тваринництва на кілька років. Всі посіви у відмінному стані, тож сподіваємося на високі врожаї. Наразі ж зусилля спрямовані на догляд, зокрема, боротьбу з бур’янами. Також йде інтенсивна посадка розсади овочевих культур. Василь Туринський висловив вдячність Миколі Долі, Семену Танчику, Миколі Патиці, Анатолію Бикіну за надану допомогу у весняно-польових роботах.

Изображение

     У ході обговорення перший проректор Ігор Ібатуллін підкреслив, що минулого року в господарствах сіяли з допомогою інвесторів, а цьогоріч посівна кампанія, наприклад, у Великоснітинському НДГ ім. О.В. Музиченка виконана наполовину власними силами. Робити це повністю – одне з головних завдань для всіх, підсумував він.

     Потому учений секретар Оксана Барановська представила план роботи на наступний місяць. За її словами, у червні пройдуть ряд конференцій, заходів до 30-річчя аварії на ЧАЕС та круглі столи. Свої здобутки представлять на виставці 8 червня «АГРО-2016» Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК та НДІ техніки, енергетики та інформатизації АПК. 22 червня відбудеться засідання вченої ради університету, а напередодні, традиційно – розширений ректорат. Окрім цього, Оксана Барановська повідомила про перенесення робочого дня 27 червня на суботу 2 липня у зв’язку з відзначенням Дня Конституції України
 

Изображение 

     Передостаннє питання стосувалося розгляду положення про запобігання академічного плагіату. Його суть і зміст коротко представив доцент Дмитро Касаткін. Серед іншого документ передбачає використання програми UNPLUG та відповідальність за плагіат. Активну участь в обговоренні цього документу взяли директор УЛЯБП АПК Валерій Ушкалов, проректори Володимир Курило та Сергій Кваша.

Изображение

     На завершення ректор Станіслав Ніколаєнко наголосив, що цими вихідними на факультетах масово пройдуть зустрічі випускників. Цим заходам необхідна максимальна увага з боку дирекцій і деканатів. Окрім іншого, це – ще й гарна нагода для проведення профорієнтаційної роботи, яку треба ефективно використати.

Ольга Наконечна
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook