Науковці університету – активні учасники міжнародного семінару, присвяченого проблемам сільськогосподарського дорадництва

3 березня 2016 року

     За підтримки Європейської Комісії (Програма TAIEX), Міністерства аграрної політики та продовольства України та Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України відбувся міжнародний семінар «Європейський досвід наближення сільськогосподарського дорадництва до фермерів. Уроки для України». Участь у ньому взяли викладачі кафедри аграрного консалтингу та сервісу: завідувач Тетяна Кальна-Дубінюк, доценти Ірина Кудінова, Лілія Рибак, Олена Локутова, аспіранти, магістри-дорадники, а також завідувач кафедри інформаційних систем Михайло Швиденко.

     Сільськогосподарські дорадники з Нідерландів, Латвії, Болгарії, Іспанії, Польщі, Хорватії та Італії щедро ділилися знаннями та досвідом з українськими колегами-дорадниками, науковцями, фермерами, освітянами, представниками органів влади та місцевого самоврядування, громадських організацій. Понад 100 осіб з різних куточків України вивчали Європейський досвід сільськогосподарського дорадництва. Учасникам семінару були презентовані буклети з інформаційними матеріалами системи електронного дорадництва України е-Дорада, що розробляються на електронній платформі НУБіП України кафедрами інформаційних систем, аграрного консалтингу та сервісу.

     Особливості створення та розвитку дорадництва в Латвії презентував Мартіш Цимерманіс, директор Латвійського Центру аграрного дорадництва та освіти. Він наголосив на важливості дорадчої діяльності, її програм для розвитку конкурентоздатного фермерства, соціальної сфери села, сімей, молоді та підтримки дорадництва урядом. На цьому та вагомій ролі єврофондів закцентувалий інші.

     Ірина Кудінова та Олена Локутова обмінялися інформацією з директором Латвійського Центру аграрного дорадництва та освіти Мартішем Цимерманісем.

     Тетяна Кальна-Дубінюк та Михайло Швиденко спілкувалися із Іваном Паньківим, директором дорадчої служби Львівської області, Томашем Мрожеком, директором дорадчого центру Лодзінківського воєводства Польщі

    У дискусії взяли участь практики, науковці та освітяни України. З пропозицією про подальшу співпрацю виступила завідувач кафедри аграрного консалтингу та сервісу Т. Кальна-Дубінюк.

     Усі матеріали семінару розміщено на сайті Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України.

Тетяна Кальна-Дубінюк,
завідувач кафедри аграрного
консалтингу та сервісу


 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook