Ірина Мазур: НУБіП відкрив мені дійсно різноманітні можливості для розвитку

12 березня 2024 року
  Четвертокурсниця факультету аграрного менеджменту Ірина Мазур опановує спеціальність «Аграрний менеджмент». І твердо переконана, що зайвих знань не буває, тож не лише вчиться на відмінно, а й вільно розмовляє англійською, трошки гірше – німецькою, а кілька років тому за програмою Ерасмус+ ще й вивчала міжнародний винний бізнес в Університеті Гайсенхайм (Німеччина). Про все це – наша розмова.

  • Винний бізнес дещо незвичний вибір.

— Так. Але виявилося надзвичайно цікава сфера. Це таж аграрний напрям. Предметів у німецькому виші нам запропонували багато, та основний акцент був все ж на організацію виробництва – то й же бізнес-менеджмент, маркетинг тощо. Хоча були представлені і профільні предмети. Наприклад, енологія – наука про всі аспекти вина і виноробства (за винятком вирощування винограду, яке називається виноградарством). Енолог – це експерт з вина, мистецтва та техніки його виготовлення

 

  • Дійсно, цікаво. Цілий новий світ.

— Так. А ще мене здивувало, що виявляється в Україні винний бізнес вже настільки розвинений, що наша продукція вже представлена за кордоном і бере участь у виставках. Не так широко, як хотілося б, та все ж…

  • Важко було поєднувати навчання в Університеті Гайсенхайм і НУБіП?

— Головне, правильно організувати процес. А хто краще організує, як не менеджер? До того ж пандемія коронавірусу відкрила нам нові можливості – багато предметів можна було скласти онлайн. Хоч якийсь позитив від того кошмару.

  • І ще розкажи будь ласка трошки про позанавчальний час у німецькому університеті.

— Тут ми були як всі європейські студенти. За можливості подорожували. Я побувала в Мюнхені і Дюсельдорфі. Дуже гарні мста, особливо архітектура Мюнхена.
  За програмою Ерасмус+ з нами навчалися студенти з США, Канади, Італії, Бельгії, Франції, Аргентини, Чілі. Тому побачила багато культур і відмінностей, адже кожен приніс щось своє. Організовували різні тематичні вечори з музикою і кухнею різних країн. Ми з дівчатами наприклад варили борщ, смажили деруни. Дуже всім сподобалося. А грузини і азербайджанці по кілька разів просили ще приготувати щось українське. Навіть продукти допомагали купувати, так сподобалася наша кухня.

  • А як власне така багатогранна дівчина потрапила саме до НУБіП. Адже талантів чимало…

— Тут все просто: мій тато Анатолій закінчував економічний факультет нашого університету. Потім старший брат обрав вже ФАМ і теж успішно закінчив, потім прийшла сюди вже я, а зараз на першому курсі навчається моя молодша сестричка Марина.

  • Тобто, готова династія.

— Виходить, що так. Справа в тому, що у батька маленький бізнес в Миронівці, що на Київщині, пов'язаний з аграрною сферою. І коли прийшов час обирати професію, ми вирішили здобути фах пов’язаний теж з цією сферою. Я жодного разу не пошкодувала про свій вибір. НУБіП відкрив мені дійсно різноманітні можливості для розвитку.

Розмовляла Ірина Кушніренко
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook