Адреса: 03041, м. Київ, вул. Героїв Оборони 12б, навчальний корпус № 7а, каб. 215
Тел.: +38(098)2438471
Електронна пошта: [email protected]
Доктор сільськогосподарських наук, завідувач кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві:
Лихач Вадим Ярославович
Доктор сільськогосподарських наук, професор
Наукова публікаційна активність:
https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=5720413997
https://scholar.google.com.ua/citations?user=0ny4xH0AAAAJ&hl=uk&oi=ao
https://orcid.org/0000-0002-9150-6730
Науковий гурток «Інноваційні технології у свинарстві» працює з 2020 року (наказ №846 від 5.11.2020 р.) Щорічно передбачається 25 засідань студентського наукового гуртка, чисельність групи 15-20 студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів й інших факультетів.
Студентські науковий гурток «Інноваційні технології у свинарстві» (далі Гурток) є об’єднанням здобувачів вищої освіти, що займаються науковою діяльністю на некомерційній основі. Гурток у своїй діяльності керується Конституцією України, чинним законодавством, Положенням про студентські наукові гуртки Національного університету біоресурсів і природокористування України.
Гурток є добровільною організацією здобувачів вищої освіти, які виявили бажання опанувати навичками проведення наукових досліджень із дисципліни «Технологія виробництва продукції свинарства» і успішно поєднують таку діяльність із навчанням.
Студентський науковий гурток «Інноваційні технології у свинарстві» - одна з форм наукової діяльності здобувачів вищої освіти, спрямована на розширення їх наукового потенціалу й формування навичок науково-дослідної діяльності у вільний від навчання чи спеціально відведений час.
Засідання студентського наукового гуртка проводяться в умовах навчальних, навчально-науково-виробничих лабораторіях кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві, а також організовуються виїзні заняття в умовах провідних підприємствах з виробництва продукції свинарства та компаній, що забезпечують виробничий процес в галузі свинарства.
Основними цілями роботи Гуртка є:
· сприяння в підвищенні рівня наукової підготовки здобувачів вищої освіти;
· формування у студентів інтересу й потреби до наукової творчості;
· розвиток творчого мислення, наукової самостійності, підвищення внутрішньої організованості, свідомого відношення до навчання, поглиблення й закріплення отриманих у процесі навчання знань.
Основні завдання Гуртка:
· забезпечення активної участі здобувачів вищої освіти у проведенні наукових конференцій, конкурсів на кращу наукову працю, наукових семінарів;
· формування у здобувачів вищої освіти інтересу до наукової творчості, навчання методиці й способам самостійного вирішування наукових завдань й навичок роботи в наукових колективах;
· допомога здобувачам вищої освіти в оволодінні методикою й навичками проведення самостійних наукових досліджень і розробки наукових проблем;
· обмін досвідом організації й проведення наукової роботи серед членів студентських наукових гуртків;
· сприяння поглибленому вивчанню в більш широкому плані навчального матеріалу;
· підготовка із числа найбільш здатних, активних і успішних здобувачів вищої освіти резерву наукових і науково-педагогічних кадрів;
· виявлення найбільш обдарованих і талановитих здобувачів вищої освіти, використання їх творчого й інтелектуального потенціалу для вирішення актуальних завдань підвищення ефективності освітнього процесу.
Основні форми наукової роботи здобувачів вищої освіти в Гуртку:
· участь у виконанні планових НДР кафедри, у тому числі по господарських договорах і грантах;
· виконання завдань дослідницького характеру в період навчальної і виробничої практик;
· підготовка наукових доповідей, повідомлень і рефератів з актуальних питань, виступ з ними на засіданнях студентських наукових гуртків, наукових семінарах і конференціях;
· участь у конкурсах на кращі наукові роботи.
Тематика засідань гуртка є досить різноманітною, охоплює нагальні проблеми галузі свинарства. Так, основними темами засідань
на 2023-2024 навчальний рік є:
1. Народногосподарське значення та господарсько-біологічні особливості свиней.
2. Сучасний стан та тенденції розвитку свинарства у світі.
3. Стан та тенденції розвитку свинарства в Україні.
4. Породи свиней та сучасні підходи в їх використанні.
5. Сучасні напрямки племінної роботи у свинарстві.
6. Поняття про технологію, технологічні процеси та операції в свинарстві.
7. Інноваційні технології у свинарстві.
8. Ферми та комплекси для виробництва продукції свинарства, характеристика та класифікація.
9. Організаційно-технологічні принципи виробництва продукції свинарства.
10. Виробництво свинини в умовах потоково-цехової організації виробничих процесів.
11. Інтенсивні технології вирощування молодняку свиней.
12. Основи відтворення в свинарстві.
13. Методи штучного осіменіння свиней.
14. Системи утримання в свинарстві.
15. Сучасні елементи в обладнані для утримання свиней різних статево-вікових груп.
16. Технологія утримання холостих, поросних свиноматок та кнурів-плідників.
17. Технологія утримання поросних свиноматок та поросят-сисунів.
18. Технологія утримання поросят на дорощуванні.
19. Технологія утримання племінного та відгодівельного молодняку свиней.
20. Сучасні технології годівлі та напування в свинарстві.
21. Технологія годівлі холостих, поросних свиноматок та кнурів-плідників.
22. Технологія годівлі поросних свиноматок та поросят-сисунів.
23. Технологія годівлі поросят на дорощуванні.
24. Технологія годівлі племінного та відгодівельного молодняку свиней.
25. Нове в заготівлі, зберіганні та нормуванні кормів свиням.
26. Додаткові джерела кормів для свиней та досвід їх використання.
27. Сучасні системи, які забезпечують параметри мікроклімату в приміщеннях для утримання свиней.
28. Організація закупівлі свиней, їх приймання, забій та переробка.
29. Прибирання та переробка гною свинарських підприємств.
30. Ветеринарно-санітарне забезпечення свинарських підприємств.
31. Профілактика захворювань свиней.
32. Гігієна праці та техніка безпеки у свинарстві.
33. Технологія виробництва продукції свинарства в фермерських господарствах.
34. Екологічні проблеми при промисловому виробництві свинини та шляхи їх усунення.