Микола Томенко: хто не любить свою малу батьківщину, неспроможний любити Україну

2 квітня 2015 року

      2 квітня в університеті перебував голова Наглядової ради, відомий політик і громадський діяч, голова комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України Микола Томенко

 
     Микола Володимирович свій візит присвятив спілкуванню з науково-педагогічним колективом, знайомству з матеріально-технічною базою. Голова наглядової поставив за мету зрозуміти ідеологію університету, відчути його проблеми, зрозуміти, де допомогти і як краще це зробити. Власне це й стало предметом діалогу Миколи Томенка з ректором Станіславом Ніколаєнком, проректорами Валерієм Іщенком, Андрієм Кудіним та Сергієм Квашею, вченим секретарем Оксаною Барановською.
 
 
     
      Голова наглядової ради завітав на один із найбільших і найкращих в Україні факультет ветеринарної медицини. Микола Томенко відвідав ряд кафедр і познайомився з точкою зору їх науковців, як на проблеми університету, так і на загальнодержавні. Він зустрівся з викладачами кафедри ветеринарно-санітарної експертизи і студентами-магістрами, які перебували на практичному занятті з гігієни молока. Те, що безпечність і якість харчової продукції сьогодні – питання загальнодержавної ваги, не викликає сумнівів ні в кого. Але от існуючі сьогодні підходи до законодавства з цієї проблематики неправильні. Про що з болем і говорила завідувач кафедри професор Ольга Якубчак.  І змінити їх – то потреба дня. 
 
     Відвідавши кафедру фізіології, патофізіології та імунології тварин, Микола Томенко отримав уявлення про наукову проблематику і її практичну цінність. Зокрема, мова йшла про клітинні технології. Професор Анатолій Мазуркевич розповів про намір створити центр клітинних технологій, документи на який вже передані у відповідні інстанції. 
      Кафедра анатомії і гістології сільськогосподарських тварин та її анатомічний музей вразили гостя. Цей музей нараховує близько півтори тисячі експонатів та немає конкурентів серед аналогічних факультетів України, і не тільки. Завідувач кафедри Олег Мельник поділився, яких зусиль це коштувало. І принагідно розповів  Миколі Володимировичу, що кафедра має цікавий і перспективний проект з польськими колегами. Якби ще кошти у рамках наукових проектів Євросоюзу! На що голова наглядової ради університету пообіцяв «підставити плече», якщо проект матиме екологічну складову.
      А декан факультету Микола Цвіліховський звернув увагу на необхідність розбудовувати базу для клінік.
      
 
 
      Далі на Миколу Томенка чекали в ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження. Директор інституту Володимир Козирський представив останні на сьогодні перспективні розробки науковців інституту, зокрема, з автоматизованого управління технологічними процесами в сільськогосподарському виробництві, розповів про їх реальні впровадження. Впевнені, бізнес буде стояти в черзі за ними.
     
 
     Побувавши у наукових лабораторіях і навчальних аудиторіях, Микола Томенко і Станіслав Ніколаєнко поспілкувалися з студентами і науково-педагогічними працівниками. Педагогів цікавило наболіле питання щодо пенсій. Ми шукаємо шляхи, як згладити напругу, пов’язану з ним, сказав очільник університету. Також освітян ННІ турбує новий перелік напрямів підготовки фахівців і спеціальностей: він практично вихолощує інженерію, в тому числі, аграрну. Допустити цього ніяк не можна. 
 
     На Миколу Томенка очікувала зустріч і з колективом гуманітарно-педагогічного факультету та традиційний український коровай. Родзинка факультету та й всього університету кафедра культурології подарувала усім присутнім патріотичну пісенну композицію. Декан Василь Шинкарук коротко розповів голові Наглядової ради про очолюваний ним підрозділ та запросив його до слова. 
      Микола Томенко представив, як він сам називає, революційну стратегію - перетворення частини зони відчуження навколо ЧАЕС в природний заповідник та зміни ставлення до цієї території. Також запевнив присутніх, що незабаром завершиться спорудження нового саркофагу із 100-річною гарантією.  
 
     Наступне, на що звернув увагу парламентарій, - новий Закон України «Про вищу освіту». У справі освіти, на переконання Миколи Володимировича, має бути еволюційний підхід. Зокрема, деякі його положення мають бути уточнені, наприклад, процедура обрання керівників університетів та їх структурних підрозділів.
     
      Микола Томенко повсякчас організовує чимало різноманітних просвітницьких заходів та допомагає тим, хто пропагує ідеологію патріотизму. А вона на сьогодні є конче необхідною. Тож він поділився з гуманітаріями однією з своїх ідей, як популяризувати Україну. Але перш, ніж презентувати Україну світові, треба її показати самим українцям. Сьогодні нам необхідно виховувати націю на героїчних прикладах та позитивістиці як об’єднуючому факторі. Реалізувати це можна лише шляхом еволюційного поступу та засобами просвітницької роботи, оскільки вони є дуже важливою ідеологічною зброєю. Але для цього потрібно зробити правильний акцент на гуманітарній політиці. І, врешті-решт, маємо перестати бути державою одного дня. Також Микола Володимирович зауважив: хто не любить свою малу батьківщину, рідне місто чи село, виш, в якому навчається, - той неспроможний любити Україну.
 
     
      Загал, а серед них представники гуманітарних і педагогічних наук та студентів, хвилювали близькі і щемливі питання. Так, професор Анатолій Безпаленко поцікавився точкою зору гостя на вивчення у вишах української мови. На що Микола Томенко зазначив: такі дисципліни повинні бути у навчальних планах. Інша справа – підхід до їх викладання. А він має бути новаторським, носити проблемний формат. Та додав: більше того, всі студенти повинні слухати історію свого краю й історію свого навчального закладу. 
 
 
 
 
     Представники студентської молоді факультету висловилися за заповнення українського теле- і радіомовлення українською мовою і вітчизняним медійним продуктом. Але в цьому питанні бракує творчих ідей і технологій їх реалізації.  Завершив свою зустріч гість із надією, що спільними зусиллями зробимо нашу Батьківщину перспективною європейською державою та подарував чудову підбірку книг та диски з просвітницькими фільмами про Україну і звукозаписами авторських віршів, які декламують відомі українські поети.
 
 
 
 
Валентин Обрамбальський,
Ольга Наконечна
 

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook