Відкрите практичне заняття для студентів спеціальності «Фізична культура і спорт» з дисципліни «Теорія і методика викладання плавання»

20 листопада 2023 року
  Плавання – це унікальний вид спорту, корисний як для дорослих, так і для дітей. Плавання дозволяє не тільки зміцнити здоров'я, а й покращити зовнішній вигляд. Воно позитивно впливає на основні показники фізичного розвитку людини: ріст, вагу, зміцнення серцево-судинної й нервової системи, розвиток дихального апарату та м'язової системи. Плавання також є прекрасним засобом профілактики та виправлення порушень постави, сколіозів, плоскостопості.
  Психологами встановлено, що заняття плаванням розвивають такі риси особистості, як цілеспрямованість, наполегливість, самостійність, рішучість, сміливість, дисциплінованість, уміння співпрацювати в колективі. Саме тому плавання сприятливо впливає не тільки на фізичний розвиток людини, а й на формування її особистості.
  Дисципліна "Теорія і методика викладання плавання" розглядає теоретичні основи та методи навчання плаванню. Студенти вивчають техніку плавання, методики викладання різних стилів, безпеку на воді, та оцінку та корекцію навичок плавання. Курс допомагає студентам розвинути навички викладання та тренування плавання, сприяючи покращенню плавальних навичок та безпеки у воді.
  13 листопада відбулося відкрите практичне заняття з плавання для студентів 3 курсу спеціальності 017 «Фізична культура і спорт» у басейні спортивного комплексу Національного університету харчових технологій.
Тема заняття: «Вдосконалення техніки плавання брасом». На занятті вирішувалися такі завдання: техніка виконання стартів, усунення типових помилок в техніці, підготовка до здавання контрольного нормативу з техніки плавання брасом.
  Спосіб плавання брас представлений на змаганнях дистанціями 50, 100, 200м, а також в комбінованій естафеті на другому етапі і в комплексному плаванні на третьому етапі. Особливого значення цей спосіб набуває у прикладному плаванні: забезпечує огляд і орієнтацію на воді, використовується при транспортуванні різних предметів, при наданні допомоги на воді, сприяє тривалому знаходженню людини на плаву і т. д. Плавання брасом відрізняється одночасними симетричними рухами як ногами, так і руками з невеликими паузами при їх чергуванні – класичний брас, так і майже їх повною відсутністю – швидкісний брас.
  Студенти відпрацьовували рухи ногами, гребок руками, дихання, старти і повороти. Наприкінці основної частини заняття студенти мали змогу перевірити себе у здачі контрольного нормативу з техніки плавання брасом.
  Практичне заняття було проведено на високому науково-методичному рівні з використанням сучасного спортивного обладнання.
 
Віталій ШМАРГУН,

професор кафедри фізичного виховання 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook