Кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції

Освітня програма «Якість, стандартизація та сертифікація»

 

Гарант програми

Слива Юлія Володимирівна
к.т.н., доцент кафедри стандартизації та сертифікації с г продукції

Викладає на факультеті: харчових технологій та управління якістю продукціїАПК. Закінчила у 2003 році Національний університет харчових технологій. Захистила кандидатську дисертацію у 2007 році за спеціальністю 05.18.05 технологія цукристих речовин та продуктів бродіння.

Науковий напрямок – науково-технічні засади управління безпечністю харчових продуктів згідно вимог міжнародних стандартів, розроблення систем менеджменту безпечності харчових продуктів на основі концепції НАССР, розроблення заходів з попередження економічно-мотивованого шахрайства та біотероризму в системах менеджменту безпечності харчових продуктів.

Голова Національної технічної робочої групи (NTWG) GLOBALG.A.P. в Україні
Аудитор 22000, FSSC 22000, GLOBALG.A.P.
Експерт з безпечності харчових продуктів

Спеціаліст: Стандартів GLOBAL G.A.P., Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка аграрного і сільського розвитку» (2017–2019 р.); «Програми USAID з аграрного та сільського розвитку» (АГРО) (2020 р.); Проекту «Громадська синергія» та під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження»; Національного органу зі стандартизації ДП «УкрНДНЦ» з підвищення кваліфікації та проведення навчань з технічного регулювання, систем управління безпечністю харчових продуктів.

Консультант провідних асоціацій переробних підприємств АПК щодо технічного регулювання, відповідності законодавству в сфері безпечності харчових продуктів та впровадження систем менеджменту безпечності харчових продуктів.

Розробник

  • Методичних настанов для дотримання вимог щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи НАССР для виробників морозива;
  • Методичних настанов для дотримання вимог щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи НАССР для заморожених напівфабрикатів в тістовій оболонці;
  • Методичних настанов для дотримання вимог щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи НАССР для виробників їстівних грибів;
  • 7 національних стандартів України ДСТУ;
  • Технічних умов України ТУ У на харчові продукти.

Автор та співавтор більше 250 наукових і навчально-методичних праць в тому числі 3 навчальні посібники, 1 монографія, 203 наукові статті; 178 анотацій (тез) конференцій; 7 методичних рекомендацій; 5 патентів на корисну модель України та 2 свідоцтва авторського права на твір.

 

Навчально-методичне забезпечення

Спеціальність: 175 «Інформаційно-вимірювальні технології»

ОП “Якість, стандартизація та сертифікація

 

Назва навчальної дисципліни

Силабус

Електронний
навчальний курс

Робоча програма

Менеджмент персоналу

 

 

 

Дослідницькі та інноваційні процеси

 

 

 

 

Менеджмент навколишнього середовища

 

 

 

 

Стандартизація та сертифікація с.-г. продукції

 

 

 

 

Аудит і сертифікація

 

 

 

Системний підхід та методи прийняття рішень

 

 

 

 

 

Законодавча метрологія та стандартизація

 

 

 

 

Спеціальність: 175 «Інформаційно-вимірювальні технології»
Освітня програма: «Якість, стандартизація та сертифікація»
Методи забезпечення та управління якістю харчових продуктів

 

 

 

 

 

Спеціальність: 152 «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка»
Освітня програма: «Якість, стандартизація та сертифікація»
Методи забезпечення та управління якістю харчових продуктів

 

 

 

Міжнародна і регіональна стандартизація та сертифікація

 

 

 

 

Управління якістю і безпечністю сільсько-господарської і харчової продукції


 

 

 

Управління якістю

 

 

 

 

Додаткова інформація

Кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції запрошує на навчання на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «Магістр» за спеціальністю «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка», освітня програма «Якість, стандартизація та сертифікація».

Програма підготовки магістрів підтверджена державною акредитацією спеціальності та визнана міжнародною організацією зі стандартизації ISO серед п’яти кращих у світі, що гарантує високий рівень підготовки фахівців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Випускники спеціальності є затребуваними фахівцями, здатними вирішувати проблеми підвищення якості продукції, забезпечувати розроблення, підготовку до сертифікації та розвиток систем управління якістю на підприємствах відповідно до вимог міжнародних стандартів. Наші випускники обіймають посади: директорів та провідних фахівців з якості у Державному підприємстві “Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості” (ДП УкрНДНЦ), Міністерстві аграрної політики і продовольства України, Державному підприємстві Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів (ДП «Укрметртестстандарт»), інституті підготовки фахівців національного органу стандартизації, Міжнародній фінансовій корпорації IFC, Національному агентстві акредитації України, переробних підприємствах, тощо. 

  

 

 

Нормативні дисципліни професійної і практичної підготовки та вибіркові навчальні дисципліни умовно розподілені між трьома складовими спеціалізації. Вивчення дисциплін складової передбачає вивчення сутності та основних засад стандартизації; міжнародної системи стандартизації; правових засад стандартизації та організації стандартизації в Україні; правил розроблення та застосування стандартів; вимог чинних національних, міждержавних, міжнародних нормативних документів зі стандартизації та сертифікації с.-г. продукції; принципів стандартизації промислової с.-г. продукції, які забезпечують виготовлення високоякісних машин та обладнання с.-г. призначення; вимог і правил розроблення нормативних документів різних категорій на продукцію, гармонізованих до вимог стандартів ISO, EN , директив ЄС; правила оформлення документів при підготовці партій с.-г. продукції на експорт та при імпорті, тощо. Оскільки стандартизація є сферою діяльності, що пов’язана з усіма галузями виробництва, набуття відповідних знань та вмінь є передумовою формування повноцінного фахівця. Складова «Сертифікація» передбачає вивчення основних положень теорії і практики сертифікації, що містять науково-методичні, організаційні, правові основи сертифікації; принципи і основні положення сертифікації продукції; проблеми міжнародної співпраці у сфері сертифікації. Розвиток даного напряму для підприємств-роботодавців створює передумови розширення ринків збуту через підвищення довіри до підприємства зі сторони споживачів, шляхом підтвердження третьою стороною відповідності об’єктів сертифікації вимогам міжнародних стандартів. Дисципліни складової «Якість» ставлять на меті формування у магістрів управлінських навичок, системного мислення,  володіння відповідними технологіями, які б забезпечили конкурентоспроможність підприємств через покращення якості управління. 

Перелік дисциплін, що забезпечують підготовку магістрів, відповідно до представленої концепції:

·         Економічні аспекти підприємницької діяльності;

·         Дослідницькі та інноваційні процеси;

·         Системний підхід та методи прийняття рішень;

·         Міжнародна і регіональна стандартизація та сертифікація;

·         Управління якістю;

·         Законодавча метрологія та  стандартизація;

·         Аудит і сертифікація;

·         Управління якістю та безпечністю с.-г. і харчової продукції;

·         Стандартизація і сертифікація с.-г. продукції

·         Ділова іноземна мова;

·         Аграрна політика;

·         Правове забезпечення управлінських рішень;

·         Математичне моделювання систем та процесів;

·         Методи забезпечення та управління якістю;

·         Менеджмент навколишнього середовища;

·         Менеджмент персоналу;

·         Психологія управління. 

За період навчання студенти складають 11 іспитів, 6 заліків, захищають 3 курсові роботи з дисциплін «Управління якістю»,  «Стандартизація та сертифікація с.-г. продукції» та «Методи забезпечення та управління якістю», проходять виробничу переддипломну практику, готують і захищають магістерську роботу. 

Практичне навчання студентів є невід’ємною складовою частиною навчального процесу підготовки фахівців за освітнім ступенем «Магістр» освітньої програми«Якість, стандартизація та сертифікація».
Під час проходження практики закладаються основи практичної діяльності, практичних вмінь, навичок і професійних якостей майбутнього фахівця зі стандартизації, сертифікації та управління якістю.

Основними базами практики є – Державне підприємство “Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості”, Українська лабораторія якості та безпеки продукції АПК, «Украінська асоціація якості», Бюро Верітас, ТОВ «TÜV SÜD   Україна», Український НДІ сільськогосподарської радіології, Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції, ВАТ «МЗВКК» відокремлений підрозділ «Миронівський м'ясопереробний завод «ЛЕГКО», ПАТ «Жашківський маслозавод», ДП «Малинське лісове господарство», СТОВ «Старинська птахофабрика», ВП НУБіП України НДГ «Великоснітинське ім. О. Музиченка», Білоцерківський молокопереробний завод, ТОВ «Галактон», Хлібокомбінат №10, ТОВ «Оболонь», ТОВ «Росинка», ВАТ «Фармак», ЗАТ «Козятинський м’ясокомбінат» та інші.


ШАНОВНІ АБІТУРІЄНТИ! Запрошуємо Вас на 

Факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК

Адреса: м. Київ, вул. Полковника Потєхіна, 16, каб. 304.

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook