Науковий гурток

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СТАНДАРТИЗАЦІЇ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ І БЕЗПЕЧНІСТЮ ПРОДУКЦІЇ ТА ВИРОБНИЦТВА АПК

 

 

 

 

 

Для кращого ознайомлення із роботою наукового гуртка «Актуальні проблеми стандартизації та управління якістю і безпечністю продукції та виробництва АПК»  
за 2023 - 2024 навчальний рік перегляньте презентацію за посиланням 


 

 

 

   

 

 

 

Науковий керівник гуртка «Актуальні проблеми стандартизації та управління якістю і безпечністю продукції та виробництва АПК»

 Розбицька Тетяна Вікторівна,
доктор філософії (
PhD), асистент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції. 

 

 

 

Науковий студентський гурток «Актуальні проблеми стандартизації та управління якістю і безпечністю продукції та виробництва АПК» було створено у 2003 році на кафедрі стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції.

Мета наукового студентського гуртка «Актуальні проблеми стандартизації та управління якістю і безпечністю продукції та виробництва АПК» – підготовка висококваліфікованих фахівців за спеціальністю 152 «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка», освітня програма «Якість, стандартизація та сертифікація» та 181 «Харчові технології» щодо володіння знаннями, які допоможуть вирішити питання щодо гармонізації національних стандартів до рівня міжнародних на продовольство та технології його одержання і переробки; вдосконалення вимог національних стандартів з систем управління, які б забезпечували раціональне використання ресурсів та задовольняли високі вимоги щодо якості продукції на виробництвах аграрної галузі; популяризації серед виробників і фахівців наукових і практичних засад менеджменту якості як основи системного і ефективного розвитку галузі; удосконалення порядку проведення процедури відповідності третьою стороною з метою надання споживачам правдивої оцінки об’єкта дослідження.

 

Засідання гуртка відбуваються згідно річного плану роботи. Учасниками гуртка є студенти денної і заочної форми навчання спеціальності 152 «Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка», освітня програма «Якість, стандартизація та сертифікація», 181 «Харчові технології»

 

Сфера діяльності гуртка охоплює менеджмент управління якістю та демонстрація їх застосування на типових прикладах, які мають місце у виробничій діяльності:

1.  основи організаційного управління та менеджменту;

2.  міжнародні стандарти:

•  ISO серії 9000;

•  ISO серії 22000, FSSC 22000, IFS Food, BRC;

•  ISO / IEC серії 27000;

•  ISO серії 50000 та ISO серії 14000;

•  GLOBALG.A.P.

•  ISO / IEC 17025;

•  ISO серії 45000 та ISO серії 31000.

3.  соціальні аспекти менеджменту лабораторій;

4.  документація систем менеджменту якості лабораторії;

5.  процесний підхід в системі менеджменту;

6.  міжнародні стандарти по інтегрованим системам менеджменту;

7.  внутрішній аудит систем менеджменту;

8.  законодавчі та регуляторні аспекти.

План-графік роботи наукового гуртка на 2023-2024 рр. 

№ п/п

Заняття

Час проведення

Місце проведення

Відповідальний

1.      

 Розроблення і проектування сучасних інформаційно-вимірювальні системи з використанням технологій створення інтелектуальних засобів вимірювальної техніки та сучасних мов програмування.

Вересень 2023

 

400Д, корп.12 /

https://meet.google.com

 

Науменко Т.В.

2.      

Особливості професійної діяльності майбутніх спеціалістів з якості, стандартизації та сертифікації.

3.      

Ознайомлення з міжнародними стандартами щодо СМЯ.

4.      

Документована інформація у СУЯ, основні критерії забезпечення.

Жовтень

 2023

 

400Д, корп.12 /

https://meet.google.com

Науменко Т.В.

5.      

Формулювання політики та цілей у сфері якості.

6.      

Особливості стандартів «High-level structure».

Листопад 2023

400Д, корп.12 /

https://meet.google.com

Науменко Т.В.

7.      

Особливості підтримування цілісності та керованості документів системи якості органів оцінки відповідності.

8.      

Взаємодія з персоналом органів оцінки відповідності: способи підвищення результативності та уникнення покладання зайвого навантаження.

9.      

Методологія наукових досліджень та особливості наукової діяльності.

Грудень

2023

400Д, корп.12 /

https://meet.google.com

Науменко Т.В.

10.   

Практичні аспекти метрологічного забезпечення у випробувальних лабораторіях.

11.   

Порівняння міжнародного, європейського та національного законодавство у сфері якості і безпечності харчових продуктів та виробництв.

Січень

2024

400Д, корп.12 /

https://meet.google.com

 

Науменко Т.В.

12.   

Визначення показників якості та факторів, що впливають на якість обраної продукції.

 

Лютий

2024

 

400Д, корп.12 /

https://meet.google.com

 

Науменко Т.В.

13.   

Теоретичні основи розроблення, впровадження та вдосконалення систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів

14.   

Програми – передумови та належні практики при управлінні безпечністю харчових продуктів.

15.   

Застосування принципів НАССР.

Березень 2024

400Д, корп.12 /

https://meet.google.com

Науменко Т.В.

16.   

Особливості проведення тестування і сертифікації програмного забезпечення та розроблення методики їх проведення.

17.   

Розроблення програми проведення аудиту системи управління безпечністю харчових продуктів на відповідність вимогам ISO 22000.

Квітень

2024

400Д, корп.12 /

https://meet.google.com

Науменко Т.В.

18.   

Основи лідерства. Побудова ефективної команди.

19.   

Практичне заняття з підготовки наукової доповіді для виступу на конференції.

20.   

Основи пошуку інформації та роботи із нормативними документами.

21.   

Практичні аспекти формування технічного завдання для розроблення проектів національних стандартів.

Травень

2024

400Д, корп.12 /

https://meet.google.com

 

Науменко Т.В.

22.   

Підготовка до проходження виробничої практики.

23.   

Мотивація персоналу.

24.   

Сертифікація агропідприємств за вимогами GLOBALG.A.P.

Червень

2024

400Д, корп.12 /

https://meet.google.com

 

Науменко Т.В.

25.   

Основи екологічного менеджменту та принципи його формування в Україні.

26.   

Екологічне маркування за ДСТУ ISO 14020.

Липень

2024

 

400Д, корп.12 /

https://meet.google.com

 

Науменко Т.В.

27.   

Міжнародні стандарти щодо ризик-менеджменту та методів оцінювання оцінювання ризиків ISO 31000 та ISO 31010.

28.   

Набуття вміння проводити повірку і калібрування засобів вимірювальної техніки.

Серпень

2024

400Д, корп.12 /

https://meet.google.com

 

Науменко Т.В.

29.   

Підготовка до нового семестру і написання магістерської роботи, постера.

 

            Залежно від ситуації заняття може відбутися у режимі онлайн на платформі https://meet.google.com

 

У роботі наукового гуртка щорічно беруть участь близько 76 студентів, які навчаються на кафедрі стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції ОС «Магістр», які активно долучаються до роботи наукових конференцій, готуючи тези-доповіді щодо результатів досліджень, займаються написанням фахових статей, активно відвідують виставки, вебінари, підвищення кваліфікації, конкурси і олімпіади по обраній спеціальності.

 

Список гуртківців:

             Студенти денної форми навчання:

1.    Авєркіна Каріне Каренівна

2.    Антоненко Андрій Олегович

3.    Барташов Володимир Едуардович

4.    Бень Андрій Олександрович

5.    Гапоненко Данило Віталійович

6.    Гармаш Дмитро Вікторович

7.    Журенко Сергій Васильович

8.    Злобін Ілля Володимирович

9.    Зорін Артем Олександрович

10. Калабухова Каріна Олегівна

11. Каніщев Петро Павлович

12. Кислий Владислав Сергійович

13. Кійко Дмитро Сергійович

14. Коротков Ігор Сергійович

15. Котенко Богдан Валентинович

16. Кравченко Владислав Володимирович

17. Купчак Аліна Анатоліївна

18. Курганський Іван Романович

19. Луценко Іван Григорович

20. Мельниченко Марія Анатоліївна

21. Мольчиць Сергій Петрович

22. Омельчук Олександр Миколайович

23. Омельчук Павло Миколайович

24. Охрімчук Ольга Русланівна

25. Пахолюк Святослав Ігорович

26. Пилипенко Вікторія Віталіївна

27. Стецюк Вадим Валерійович

28. Стецюк Роман Юрійович

29. Філоненко Михайло Ігорович

30. Чорний Максим Михайлович

31. Шиян Юрій Анатолійович

32. Бабенко Ярослав Володимирович

33. Бабич Андрій Павлович

34. Безверхий Олександр Миколайович

35. Білько Назарій Вікторович

36. Гирич Сергій Васильович

37. Горлаков Іван Іванович

38. Джегерис Андрій Миколайович

39. Ємельяненко Юрій Анатолійович

40. Кладько Костянтин Анатолійович

41. Кльорик Володимир Володимирович

42. Коростильов Олег Юрійович

43. Кравецький Олег Миколайович

44. Луценко Андрій Іванович

45. Максименко Максим Володимирович

46. Мальцев Михайло Ігорович

47. Менчинський Віктор Станіславович

48. Надтока Денис Володимирович

49. Пригарницький Павло Ігорович

50. Разумовський Артур Андрійович

51. Рогачов Володимир Ігорович

52. Самофалов Артур Сергійович

53. Семеренко Роман Миколайович

54. Соломон Василь Віталійович

55. Солонський Олександр Сергійович

56. Степаненко Владислав Володимирович

57. Стреляний Віктор Юрійович

58. Тарасюк Борис Костянтинович

59. Титарчук Олексій Анатолійович

60. Федотов Вадим Олегович

61. Шульга Юрій Васильович

62. Юрченко Андрій Олександрович


             Студенти заочної форми навчання:


1.    Газін Яна Іванівна

2.    Гончарук Аліна Володимирівна

3.    Гринчук Діана Вікторівна

4.    Денека Тетяна Кирилівна

5.    Дмитренко Дмитрій Вікторович

6.    Дубняк Михайло Ігорович

7.    Коваленко Вікторія Олександрівна

8.    Корольова Альона Романівна

9.    Савін Сергій Олександрович

10. Ситник Олексій Володимирович

11. Тригуба Тетяна Леонідівна

12. Трубіна Поліна Олександрівна

13. Шабатин Ірина Володимирівна

14. Яценко Владислава Олександрівна


ПУБЛІКАЦІЯ ТЕЗ: 

ХІІ Міжнародній науково-практичній конференції вчених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства» , яка відбулася 18-19 квітня 2024 року та присвячена 15-ти річчю факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і природокористування України.

 

Секція 3. Стандартизація, сертифікація та управління якістю продукції АПК 

№ п/п

ПІП студента і наукового керівника

Назва тез

1.     

Н.В. Білько,

Л.О. Адамчук

Принципи розроблення технічних умов для нових продуктів

2.     

Д. Кійко,

Л.О. Адамчук

Системи управління безпечністю харчових продуктів згідно з стандартом ДСТУ ISO 22000

3.     

А.І. Луценко,

Л.О. Адамчук

Елементи системи менеджменту якості для громадської організації

4.     

С.П. Мольчиць, Л.О. Адамчук

Підходи до розробки технічної документації на харчові продукти

5.     

О.А. Титарчук,

Л.О. Адамчук

Аналіз сертифікаційних моделей

6.     

І.С. Коротков,

Г.А. Толок 

Розроблення елементів системи екологічного менеджменту в умовах організації

7.     

П.П. Каніщев,

Г.А. Толок

Вдосконалення інтегрованих систем управління на агропромислових підприємствах

8.     

Ю.В. Шульга,

Г.А. Толок

Переваги функціонування системи управління безпечністю харчових продуктів у ресторанних закладах

9.     

В.В. Стецюк,

Г.А. Толок

Тенденції вдосконалення системи управління персоналом на підприємстві

10.  

А.В. Гончарук,

Т.В. Бровенко

Аналіз концепцій сучасних систем управління якістю продукції

11.  

Т.К. Денека

Українське законодавство та європейські стандарти: порівняльний огляд в контексті рослинного молока

12.  

В.В. Степаненко, М.В. Максименко, А.В. Антоненко

Застосування системи аналізу ризиків і критичних контрольних точок

13.  

В.Ю. Стреляний, В.О. Федотов,

А.В. Антоненко

Особливості сертифікації готельних послуг

14.  

 І.В. Злобін,

О.Р. Охрімчук,

А.В. Антоненко

Аспекти сертифікації продовольчих товарів

15.  

А.В. Поліщук,

А.В. Антоненко, О.В. Дзюндзя

Інформаційне забезпечення стандартизації та сертифікації в Україні

16.  

П.О. Трубіна,

Т.В. Бровенко

Забезпечення якості результатів мікробіологічних випробувань в умовах акредитованої лабораторії

17.  

Ю.А. Шиян,

Т.В. Бровенко

Організації та проведення робіт, пов’язаних із контролем якості пального на АЗС

18.  

К.К. Авєркіна,

Т.В. Науменко 

Розроблення системи управління безпекою та гігієною праці в умовах переробного підприємства

19.  

В.О. Федотов,

Т.В. Науменко,

А.В. Антоненко

Впровадження системи управління якістю в юридичній компанії

20.  

Д.В. Гринчук,

Т.В. Науменко 

Розроблення системи управління безпекою та гігієною праці в умовах підприємства

21.  

О.Ю. Коростильов, Т.В. Науменко

Особливості системи екологічного менеджменту на деревообробному підприємстві

22.  

А.А. Купчак,

Т.В. Науменко 

Розроблення системи менеджменту якості в умовах організації

23.  

І.Р. Курганський, Т.В. Науменко,

Т.В. Бровенко

Розроблення елементів системи управління якістю в умовах деревообробного підприємства

24.  

О.Р. Охрімчук,

Т.В. Науменко,

А.В. Антоненко

Розроблення елементів системи управління безпечністю харчових продуктів в умовах закладу громадського харчування

25.  

В.В. Пилипенко, Т.В. Науменко

Особливості впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів

26.  

І.В. Шабатин,

Т.В. Науменко

Особливості проведення внутрішнього аудиту СУБХП

27.  

В.В. Соломон,

Т.В. Науменко

Особливості системи управління якістю у ветеринарному центрі

28.  

В.В. Степаненко, Т.В. Науменко,

А.В. Антоненко

Впровадження системи управління персоналом в юридичній компанії

29.  

О.В. Ситник,

Т.В. Науменко 

Розроблення елементів системи менеджменту якості згідно вимог ДСТУ ISO 9001 в умовах рибопереробного підприємства

30.  

І.В. Злобін,

Т.В. Науменко,

А.В. Антоненко 

Розроблення системи управління інформаційною безпекою в умовах організації

31.  

А.О. Зорін,

Т.В. Науменко,

Т.В. Бровенко

Розроблення елементів НАССР в умовах молокопереробного підприємства

 

 

90 Міжнародної наукової конференції молодих учених,

аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем

харчування людства у XXI столітті», 11-12 квітня 2024 р.

 

№ п/п

ПІП студента і наукового керівника

Назва тез

1.     

Вікторія Коваленко

Розроблення принципів управління персоналом в умовах мережі закладів харчування

2.     

Владислава Яценко

Визначення екологічних аспектів діяльності підприємства ресторанного господарства

3.     

Шабатин Ірина

Переваги впровадження системи HACCP для м’ясопереробного підприємства

4.     

Аліна Гончарук

Санітарно-гігієнічна експертиза харчових продуктів

5.     

Поліна Трубіна

Використання сучасних валідованих методів мікробіологічних досліджень для контролю та гарантування безпеки продуктів харчування

 

            Проходження курсів на https://prometheus.org.ua:

1.    Практичні аспекти виконання закладами освіти вимог харчового законодавства;

2.    Впровадження в харчоблоках закладів освіти процедур, заснованих на принципах НАССР;

3.    Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач.

 

Проходження курсу на https://vumonline.ua «Академічна доброчесність в університеті».

 

      Гуртківці мають змогу проходити міжнародне стажування в Німеччині на одному із найкращих підприємств Аllfein Feinkost GmbH & Co. KG − це дочірне підприємство компанії Wiesenhof, що входить до складу PHW Grouр, яка являє собою одну з найбільших компаній в німецькій харчової промисловості. Основні потужності займаються виробництвом і маркетингом високоякісних сортів м’яса птиці, таких як курка, індичка і качка під брендом WIESENHOF. Проходячи практику на підприємстві Аllfein Feinkost GmbH & Co. KG гуртківці мають змогу працювати на всіх операціях, починаючи із прийому сировини закінчуючи зберіганням і відправкою готовою продукції до точок реалізації.

 

 

 

ПІДГОТОВКА, ПОДАННЯ, РЕАЛІЗАЦІЯ МІЖНАРОДНИХ ПРОЄКТІВ

ЗА УЧАСТІ ГУРТКІВЦІВ: 

1. Назва секції проєкту: REF: Центр екологічних інвестицій (EIC) – 2022 «Досягнення цілей кліматичної політики в країнах, що розвиваються». НУБіП України є партнером проекту «SmartAGRO – СИСТЕМА МОНІТОРИНГУ РОЗУМНОГО СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА З ПРОАКТИВНИМ ПЛАНОМ УДОБРЕННЯ» (проект № Клійма.3.01.22-0101), спільно з Талліннським технологічним університетом (TalTech). Хархан Леся – включена як співвиконавець проекту в період 2022–2023 рік.

 

2. Проєктна пропозиція на участь у конкурсі спільних українсько-турецьких науково-дослідних проєктів для реалізації у 2022–2023 рр. Назва проєкту: Прополіс одержаний за новою технологією: протимікробний засіб і компонент здорового харчування. Пріоритетний напрямок: Науки про життя, охорона здоров’я та біотехнології, включаючи лікування таких хвороб, як нова коронавірусна пневмонія. Авторський колектив: Адамчук Л., Двикалюк Р., Розбицька Т., Антонів А., Лісогурська О. Результати очікуються.

 

 

 

 

УЧАСТЬ ГУРТКІВЦІВ В СТУДЕНТСЬКИХ ОЛІМПІАДАХ, КОНКУРСАХ

 

1. Диплом ІІ ступеня за перемогу у ІІ-му турі Всеукраїнського конкурсу студентських робіт 2020/2021 (квітень, 2021) зі спеціальності "Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка" у Луцькому національному технічному університеті (квітень, 2021):

  • Михайло Толочко

 

2. Переможці ІІ-го туру VII Міжнародної олімпіади з менеджменту серед молоді, Київ, Україна (грудень, 2021):

  • Артем Антонів
  • Інна Грібова

   

 

3. ІІ-й тур Всеукраїнського конкурсу студентських робіт 2021/2022 зі спеціальності "Метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка" у Луцькому національному технічному університеті. Пройшли перший етап (лютий, 2022):

  • Бобилік Євгеній, Захарова Дар’я (шифр "Якість продукції")
  • Ковальська Ірина, Майор Ангеліна (шифр "Управління безпечністю")
  • Кравченко Анастасія (шифр "Системи управління»). 

 

 

            Гордість наукового гуртка:

 

  

 

Випускники гуртка «Актуальні проблеми стандартизації та управління якістю і безпечністю продукції та виробництва АПК», що наразі навчаються в аспірантурі:

 

 

Зінченко Роман Сергійович

Тема дисертаційної роботи: «Наукові засади створення нормативно-технічної бази систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів для переробних підприємств АПК»

 

Науковий керівник: кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Слива Юлія Володимирівна 

 

Чечітко Владислав Ігорович

Тема дисертаційної роботи: «Інтенсифікація процесів фільтрації та охолодження у технології крафтового пива»

 

Науковий керівник: кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Слива Юлія Володимирівна 

 

Антонів Артем Дмитрович

Тема дисертаційної роботи: «Удосконалення технології м’ясних делікатесів з використанням продукції бджільництва»

 

Науковий керівник: кандидат сільськогосподарських наук, доцент, доцент кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції Адамчук Леонора Олександрівна

  

            Фотозвіт наукового гуртка:

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

 

  

 

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

  

 

 

 

 

 ЗВІТ роботи гуртка за попередні роки

 

Для кращого ознайомлення із роботою наукового гуртка «Актуальні проблеми стандартизації та управління якістю і безпечністю продукції та виробництва АПК»  за 2021 -2022 навчальний рік перейдіть за посиланням

 

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook