Розпочалося очне навчання студентів 3-го курсу ОС Бакалавр спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» з дегустації коренеплодів

9 жовтня 2023 року

Що стосується овочів, то характеристики, які надають їм відмінну якість, можуть бути описані чотирма різними показниками: 1) колір і зовнішній вигляд, 2) аромат (смак і аромат), 3) текстура та 4) поживна цінність. Споживачі зазвичай оцінюються ці чотири показники у зазначеному вище порядку, наприклад, оцінюється спочатку зовнішній вигляд і колір, а потім смак, аромат і текстуру. Зовнішній вигляд продукту зазвичай визначає, чи буде він прийнятий або відхилений, тому це один з найбільш важливих атрибутів якості. Поживна цінність –  відображає всю сукупність корисних ознак продукту і цей показник якості все більше цінується споживачами, науковцями та фахівцями в галузі медицини.

  

5 жовтня 2023 р. на практичному заняття з дисципліни «Овочівництво» студенти вивчили походження, історію окультурення та розповсюдження коренеплідних культур; ознайомитися із свіжими зразками видів і сортів коренеплідних культур; визначити належність овочевих культур до коренеплідних; вивчили біологічні, ботанічні особливості та будову коренеплодів. На завершення ознайомлення з коренеплодами студенти провели дегустаційну оцінку коренеплодів редьки лоба, дайкону та ріпи.

 

Редька і ріпа належать до одної родини – Капустяних (Brassicaceae), є одно- або дворічні трав'янисті рослини, мають їстівний щільний корінь, але при цьому – це дві абсолютно різні культури.

Сорти редьки (Raphanus sativus L.) відрізняються великою різноманітністю, що відображається на зовнішньому вигляді коренеплодів. За скоростиглістю редьку поділяють на літню та зимову.  Літню вживають відразу, а зимова може зберігатись до весни, не втрачаючи своїх властивостей.

Підвид редьки посівної – дайкон. Коренеплоди повністю білі або мають біле забарвлення зовні і рожевий – всередині. Форма може бути довгаста або кругла. Дайкон високо цінується за дієтичні властивості.

Цікавий факт, що сорт найбільшої в світі редьки вирощують лише на острові Сакура-Дзіма в Японії. Вага її коренеплодів сягає від 6 до 27 кг, а діаметр становить близько 50 см. Редьку з найдовшими коренеплодами можна побачити на полях поблизу міста Моріґучі, що знаходиться також в Японії. Вага такого коренеплоду може сягати майже до 30 кг, а довжина – до 2 м.

Ріпа (Brassica rapa L), дворічна трав'яниста рослина, використовують коренеплоди в сирому або переробленому вигляді. Ріпа являється джерелом аскорбінової кислоти: в 100 г продукту наявно до 23% від добової норми.

  

Кожен зразок студенти оцінювали за 9-ти бальною шкалою. За такими показниками як: консистенція, соковитість та смак м’якуша.

Серед всіх зразків фаворитами дегустації стали наступні сорти:

I місце Золота куля (ріпа) (6.7 бали);

II місце – Пурпурлепоп (ріпа) (6.4 бали);

III місце – Гулівер (дайкон) (5.9 бали).

Студенти були в захваті як від самого процесу дегустації, так і від отриманих нових знань та вражень.

  

Олена Сєдова,

асистент кафедри овочівництва і закритого ґрунту

Олександр Комар,

старший викладач кафедри овочівництва і закритого ґрунту, канд. с.-г. наук 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook