Практичне навчання студентів – запорука успішного фахівця харчової промисловості

3 липня 2023 року
НУБіП України

 Практика без теорії цінніша, 

ніж теорія без практики
Марк Квінтіліан
 
       Прктичне навчання є складовою частиною освітнього процесу і ефективною формою підготовки спеціалістів до їх професійної діяльності. У період практики закладаються основи досвіду професійної діяльності, практичних умінь і навичок.
Першокурсники факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК вже третій тиждень продовжують здобувати практичні знання та навички, перебуваючи на очній навчальній практиці.
         26 та 27 червня 2023 року першокурсники факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК, в перші дні тижня, допомогли підготувати навчальні аудиторії та лабораторії до нового навчального року. Саме в цих аудиторіях вже з 14 серпня розпочнеться очне навчання для студентів 2,3,4 курсів та 2 року магістратури.
         28 червня 2023 року студенти-практиканти знову відвідали українську торговельну мережу продовольчих супермаркетів "Сільпо", але цього разу потрапили у крафтову пивоварню та сироварню. Розпочали знайомство з Beermaster Brewery Pub, розміщений поруч із броварнею, він є зменшеною копією королівської бібліотеки в Ріо-де-Жанейро: дерево, глибокий смарагдовий колір, канделябри та пишно оздоблена стеля, саме такий дизайн є продовженням бразильської стилістики «Сільпо», розташованого поряд. Саме в цьому закладі можна придбати весь асортимент та новинки, що виробляє крафтова пивоварня.
    Далі головний технолог пивного виробництва показав у всіх деталях серце пабу та магазину «Сільпо» – броварню, де і проходить виробництво унікальних сортів пива. У броварні варять пиво найрізноманітніших сортів – від класичних до експериментальних із додаванням спецій, соків, фруктів та овочів. У Beermaster Brewery кажуть, що створення пива тут схоже на «магію з науковим підходом». Сучасне чеське обладнання дозволяє керувати безліччю параметрів на всіх етапах варіння пива: отримання сусла, безпосередньо процес бродіння, дозрівання та витримки. Команда сумлінно контролює природний процес створення пива: воно не проходить ані пастеризації, ані фільтрації, ані консервантів.
     Пиво тут – це природний продукт, за народженням якого пильно стежать. У броварні уважно ставляться до всіх деталей: від найбільш якісного солоду та хмелю до підготовки води. Потужності броварні дають змогу випускати 15 000 літрів пива на місяць. Частину розливають у кеги та відправляють до ресторанних проєктів Fozzy Group і закладів-партнерів. А гості Beermaster Brewery Pub п'ють пиво, яке надходить безпосередньо з танків. Також частину пива розливатимуть у банки 0,33. Їх можна буде знайти на поличках у «Сільпо».
     В кінці екскурсії був найочікуваніший момент – дегустація, де студенти прями із танків спробували, як найактуальніші сорти пива, так і експериментальні. Радимо всім відвідати та насолодитися відкритим виробництвом крафтової пивоварні.
На цьому з мережею не закінчилося і студенти потрапили у світ виробництва крафтових сирів. Чізарня – це відкриті сироварні у «Сільпо», де готують і відразу продають свіжі сири з молока від місцевих фермерів.
            Працівники Чізарні замінюють слово крафтовий рідним українським – ремісничий (від слова «ремесло»). Ремесло – це дрібне, невеличке виробництво, яке базується на ручній праці. Так ось, ремісничий сир – це сир, який вироблений в невеликих кількостях, на маленьких сироварнях або домашніх господарствах. Де, насамперед, за мету ставлять якість.
     Коли сировар, який плекає ремісничий метод виготовлення сиру, отримує якісне локальне молоко, він володіє надзвичайним скарбом, з якого, завдяки своїм знанням і досвіду, зможе зробити не менш надзвичайний сир, за умови поважного ставлення до первинної сировини.
     Ручна робота сировара передбачає невеликі об’єми. Не можна зробити сир крафтовим, ремісничим способом у великих кількостях. Оскільки кожну голову сиру сировар перевертає, чистить, миє, сушить, натирає — у залежності від того, який сир робить. Десь є тріщинка на сирній скоринці — “лікує”, десь бачить забагато вологи — переносить в інше місце.
     Ось саме в цій сироварні ми побачили індивідуальне ставлення сироварів до сироваріння і де можна отримати сир, який ви згадаєте за ароматом, за смаком, за зовнішнім виглядом. Саме тут у наших першокурсників з’явилася справжня любов до сиру та до його виробництва. Дякуємо всій українській торговельній мережі продовольчих супермаркетів «Сільпо» за відкритість, за цікаві екскурсії, за смачні дегустації від всіх студентів та викладачів факультету.
     28 та 29 червня 2023 року наші студенти першокурсники відвідали ресторан «DVIR». Цей заклад ресторанного господарства об'єднує в собі європейську й авторську кухні, а бар дивує різноманітністю коктейлів.
     Зустріч проводив власник Нікіта Сорока, який володіє високими знаннями і досвідом у створенні та розвитку ресторанного бізнесу, яким залюбки поділився з нашими студентами. Під час екскурсії студенти ознайомились з історією створення ресторану, його інфраструктурою, матеріально-технічною базою, функціональним призначенням приміщень закладу, джерелами постачання сировини, асортиментом страв, напоїв, а також із сучасним обладнанням та інноваційними технологіями, які впровадженні в ресторані. Власник розповів про перспективні плани розвитку ресторану, а також професійні секрети, які є дуже важливими для закріплення теоретичних та отримання практичних знань з організації технологічних процесів. Також був проведений майстер-клас з приготування італійської піци та звичайно ж дегустація.
     Такі  заходи є дуже корисними для студентів, які бажають працювати у сфері ресторанної справи, адже посилюють практичну спрямованість навчального процесу.
     Колектив факультету та студенти висловлюють щиру вдячність директору ресторану «DVIR» за здобутий професійний досвід, мотиваційну розповідь та можливість відвідати один із кращих закладів Києва.
      30 червня 2023 року оnline зустріч першокурсників з представниками ТОВ «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед». Студенти мали унікальну можливість своїми очима побачити, як виробляється всесвітньо відомий напій.
     ТОВ «Кока-Кола Беверіджиз Україна Лімітед» один із найбільших заводів, який  працює в Україні з 1999 року. Завданням заводу є виготовлення та дистрибуція Coca-Cola, Coca-Cola light, Coca-Cola Vanilla, Fanta, Sprite, соків та нектарів Rich, BotaniQ, холодних чаїв Nestea, енергетичних напоїв Burn та Gladiator, природної води Bonaqua. Під час оnline екскурсії всі учасники поринули в незабутню подорож в часі, щоб дізнатись яким чином всесвітньо відомий напій потравив до численних прилавків магазинів у всьому світі.  Унікальною стала можливість потрапити, хоть і віртуально, на виробництво напоїв, що виготовляються на заводі, а також на склад продукції.  
     Загалом екскурсія залишила гарні враження, цікаво було зазирнути по ту сторону виробництва, побачити як виготовляється один з твоїх улюблених напоїв заводу «Coca-cola» та яким чином потрапляє до нас.
     Отже, на третьому тижні наші першокурсники мали змогу побачити, як виготовляються їхні улюблені напої, харчові продукти та ознайомитись із провідними бізнесами України зсередини за, що ми щиро дякуємо.
 
Бажаємо всім миру та перемоги!
Слава ЗСУ! Слава нації!
Слава Україні! Героям слава!
Микола Ніколаєнко,
доцент кафедри технології мꞌясних,
рибних та морепродуктів,
керівник практики
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook