Поглиблюємо співпрацю з виробниками лубяних культур

2 липня 2023 року
  Важко недооцінити значення для людства луб’яних культур. Вони були і залишаються важливою складовою створення матеріальних благ. До таких цінних культур відносять трав'янисті рослини, які культивують заради волокна, що міститься у луб'яному шарі кори стебел та листках. Для прикладу це льон, коноплі, джут, кенаф, кендир, канатник, рамі, агаву, прядивний банан та ін. Волокно з них є основною сировиною для текстильної, конопляно-джутової, канатно-вірьовочної та ін. галузей промисловості. Крім цього, насіння таких культур містить олію, придатну для використання в їжу та для технічних цілей. У світі посіви конопель розширюються, однак в Україні ж поки що навпаки: у 2020 році їх було посіяно всього близько 3 тис. гектарів. Дозволи на вирощування мають не більше як 30 коноплярських підприємств. Також є вітчизняні компанії, що спеціалізуються на переробці конопель. Цього, мабуть, замало, щоб говорити про розвинену галузь.

  В Україні використання луб’яних культур не менш важливе, ніж у всьому світі. Тому між Національним університет біоресурсів і природокористування України в особі ректора Станіслава Ніколаєнка, Громадською Спілкою «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України» в особі голови ради директорів Віри Ульянченко, ТОВ «ХЕМПІ ЮА» в особі директора Олексія Большова було укладено Меморандум про партнерство та співпрацю і визначено необхідність об’єднання зусиль для ефективної діяльності у галузі вирощування луб’яних культур.

  Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха і завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва Олександр Макарчук визначили основні вектори співробітництва:

  • популяризація вирощування луб’яних культур на території України;
  • розробка та впровадження інноваційних технологій вирощування, збирання і переробки вирощування луб’яних культур на території України з метою підвищення показників їх врожайності та стійкості;
  • визначення закономірностей впливу фізико-хімічних та агрохімічних властивостей ґрунту на кількісні та якісні показники луб’яних культур з метою підвищення показників врожайності цих культур;
  • проведення прикладних і пошукових досліджень рослинних об’єктів, спрямованих на підвищення ефективності виробництва лубоволокнистої сировини при зниженні витрат на одиницю виробництва високоякісної продукції і збереження екологічного благополуччя довкілля;
  • розробка методик ефективного використання луб’яних культур у виробничих циклах вітчизняних підприємств з метою збереження природних невідновних ресурсів та переведення їх на виробництво екологічно чистих матеріалів;
  • забезпечення процесів навчання, стажування, профорієнтації та вдосконалення компетенції;
  • розроблення та удосконалення технологічних прийомів механізмів вирощування, збирання, первинного і поглибленого перероблення конопель та екологічно безпечних методів захисту їх від хвороб та бур’янів.

   Побажаємо ефективної співпраці між агробіологічним факультетом і Громадською Спілкою «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України» у галузі вирощування луб’яних культур.

Олександр Макарчук,
завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook