Поглиблюємо співпрацю з виробниками лубяних культур
Важко недооцінити значення для людства луб’яних культур. Вони були і залишаються важливою складовою створення матеріальних благ. До таких цінних культур відносять трав'янисті рослини, які культивують заради волокна, що міститься у луб'яному шарі кори стебел та листках. Для прикладу це льон, коноплі, джут, кенаф, кендир, канатник, рамі, агаву, прядивний банан та ін. Волокно з них є основною сировиною для текстильної, конопляно-джутової, канатно-вірьовочної та ін. галузей промисловості. Крім цього, насіння таких культур містить олію, придатну для використання в їжу та для технічних цілей. У світі посіви конопель розширюються, однак в Україні ж поки що навпаки: у 2020 році їх було посіяно всього близько 3 тис. гектарів. Дозволи на вирощування мають не більше як 30 коноплярських підприємств. Також є вітчизняні компанії, що спеціалізуються на переробці конопель. Цього, мабуть, замало, щоб говорити про розвинену галузь.
В Україні використання луб’яних культур не менш важливе, ніж у всьому світі. Тому між Національним університет біоресурсів і природокористування України в особі ректора Станіслава Ніколаєнка, Громадською Спілкою «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України» в особі голови ради директорів Віри Ульянченко, ТОВ «ХЕМПІ ЮА» в особі директора Олексія Большова було укладено Меморандум про партнерство та співпрацю і визначено необхідність об’єднання зусиль для ефективної діяльності у галузі вирощування луб’яних культур.
Декан агробіологічного факультету Оксана Тонха і завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва Олександр Макарчук визначили основні вектори співробітництва:
- популяризація вирощування луб’яних культур на території України;
- розробка та впровадження інноваційних технологій вирощування, збирання і переробки вирощування луб’яних культур на території України з метою підвищення показників їх врожайності та стійкості;
- визначення закономірностей впливу фізико-хімічних та агрохімічних властивостей ґрунту на кількісні та якісні показники луб’яних культур з метою підвищення показників врожайності цих культур;
- проведення прикладних і пошукових досліджень рослинних об’єктів, спрямованих на підвищення ефективності виробництва лубоволокнистої сировини при зниженні витрат на одиницю виробництва високоякісної продукції і збереження екологічного благополуччя довкілля;
- розробка методик ефективного використання луб’яних культур у виробничих циклах вітчизняних підприємств з метою збереження природних невідновних ресурсів та переведення їх на виробництво екологічно чистих матеріалів;
- забезпечення процесів навчання, стажування, профорієнтації та вдосконалення компетенції;
- розроблення та удосконалення технологічних прийомів механізмів вирощування, збирання, первинного і поглибленого перероблення конопель та екологічно безпечних методів захисту їх від хвороб та бур’янів.
Побажаємо ефективної співпраці між агробіологічним факультетом і Громадською Спілкою «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України» у галузі вирощування луб’яних культур.
Олександр Макарчук,
завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва