Перший етап польових досліджень на українському польовому полігоні в рамках міжнародного проєкту HORIZON EUROPE "Ecotwins" завершується

8 травня 2023 року

   Минають перші 30 діб активної вегетації гороху та ячменю на дослідному полігоні, отже наближається наступна відповідальна позначка в протоколі – відбір рослинних зразків та дистанційний моніторинг основних фізичних та фізіологічних параметрів посівів. Але згадаємо, як розпочиналося виконання польових досліджень в рамках міжнародного проєкту HORIZON EUROPE "Ecotwins".

   Погода весною 2023 року була примхливою на українському полігоні. Сприятливі умови для сівби ячменю та гороху в березні були у дуже вузькому інтервалі (лише 7 діб), тому науковці агробіологічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України використали цей час для відбору зразків грунту і внесенню біостимулянтів. Сівбу гороху та ячменю провели 24 березня згідно схеми досліду і залишалося чекати на сходи. На наступний день після сівби почалася затяжна злива, що тривала до середини квітня, тому в ретроспективі рішення сіяти в той час було вірним.

 

    Перші сходи гороху та ячменю отримали 12 квітня, а вже 13 квітня це явище було масовим.
   Згідно протоколу через 7 діб після появи сходів проводилося визначення чисельності рослин та схожості посівів. Для цього команда науковців 20 квітня виконала обліки на 96 ділянках досліду.

    Поточні спостереження проводилися з інтервалом 3-5 діб, тому будь-які зміни в фенології рослин документувалися детально.
   На даний час рослини ячменю перебувають у фазі кущіння, а гороху в фазі 4 листочків. На дослідному полі проводяться заходи з підготовки для дистанційного моніторингу, розмічують межі дослідних ділянок та ведуться супутні роботи. Полігон також виконує важливу освітню функцію, бо є наглядною демонстрацією можливостей сумісних посівів для студентів.

   
Богдан Мазуренко,
асистент кафедри рослинництва
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook