28 квітня – Міжнародний день охорони праці

28 квітня 2023, 18:40
   Міжнародна організація праці (МОП), прагнучи привернути увагу світового співтовариства до створення належних умов праці для людини за принципом пріоритетності її життя та здоров'я, щороку відзначає Всесвітній день охорони праці. Всесвітній день охорони праці присвячений безпечному та здоровому робочому середовищу як фундаментальному принципу та праву на роботі.

   Право на працю у безпечних та здорових умовах праці закріплено Конституцією України. Однак, з початком повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України, яка почалася 24 лютого 2022 року, тисячі працівників втратили можливість працювати у безпечних та здорових умовах праці. Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних чинників, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.
   Так, за час збройної агресії російської федерації під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 3065 працівників, у тому числі 520 – зі смертельним наслідком. Окремо наголошуємо, що безпосередньо внаслідок військової агресії, у зв’язку з ракетними обстрілами та дії вибухових предметів під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало за інформацією Державної служби України з питань праці 711 працівників, з яких 252 особи зі смертельним наслідком.
   Оскільки війна в Україні продовжується другий рік, МОП запропонувала план підтримки країни, спрямований на вирішення гуманітарних питань, проблем раннього відновлення та розвитку. Це включає продовження надання гуманітарної допомоги, надання допомоги біженцям і внутрішньо переміщеним особам у доступі до ринків праці та освіти, а також сприяння низці заходів підтримки доходів. Інші пропозиції включають заходи щодо стабілізації економіки в безпечніших частинах країни, підтримку пріоритетних реформ розвитку та фінансову допомогу профспілкам і організаціям роботодавців.
   МОП допомогла Міністерству освіти і науки України запустити нову онлайн-платформу, щоб для 225000 студентів технічних і професійно-технічних закладів продовжити навчання, організувала навчання 400 українських інспекторів праці та представників соціальних партнерів першій психосоціальній допомозі.
   В рамках проєкту ЄС-МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні» таке навчання пройшли НПП кафедри охорони праці і БСТ доценти Білько Т.О. та Марчишина Є.І. , яке тривало протягом січня – квітня 2023 р.

   Проєкт спрямований на сприяння безпечній, здоровій та задекларованій праці в Україні. Його очікуваним результатом у близькій перспективі є покращення дотримання Україною основних міжнародних і європейських норм із безпеки і здоров’я на роботі (БЗР) та трудових відносин.

   Після навчання та проходження тестування слухачі отримали сертифікати МОП.

  Попри воєнні дії мільйони українців продовжують працювати. Зберегти здоров’я працівників і сталість бізнесу у воєнний і післявоєнний час допомагають політика і програма працеохоронної підтримки на робочому місці.

 

Доцент кафедри охорони праці і БСТ Євгенія Марчишина
 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook