Зустріч ректора зі старостатом четвертих курсів: про переваги та бонуси магістратури НУБіП

29 березня 2023, 22:42

  Продовжуються традиційні зустрічі ректора університету Станіслава Ніколаєнка зі студентством.

  Сьогодні відбувся діалог зі старостами академгруп 4-х курсів. Цього разу на нього зібралися близько 300 студентів, адже до старост приєдналися їх заступники та профорги. Така зацікавленість цілком зрозуміла: обговорювалися питання вступу до магістратури, адже четвертокурсники знаходять за півкроку до випуску з бакалаврату і саме час задуматися про подальші плани.

  Розпочинаючи розмову, ректор наголосив, що університет і у важких воєнних умовах намагається якісно виконувати свої зобов’язання перед кожним студентом і Україною в цілому – продовжує навчальний процес. Коротко охарактеризував університет, його контингент (який разом з відокремленими підрозділами налічує майже 26 тисяч студентів), навів місце НУБіП у різноманітних рейтингах, та поділився особливостями роботи в умовах воєнного стану.
  Зупинився Станіслав Ніколаєнко і на 5 об’єктивних підставах для вступу до магістратури саме у 2023 році. Перша – це спрощена система вступу на більшість «технологічних» спеціальностей і мінімальна планка вступних тестів на кон’юнктурні спеціальності. Друга – розмір державного замовлення на рівні довоєнного 2021 року і спрощений вступ на контракт. Третя – замороження цін на контракт. Четверта – наявність «броні» на період навчання. І, нарешті, п’ятаНУБіП загальновизнаний кращий університет України у галузі наук про життя.

 

  Про організацію освітнього процесу в університеті у 2022-2023 н.р. розповів начальник навчального відділу Ярослав Рудик. Він акцентував увагу на відповідальному і дисциплінованому завершенні очного циклу навчання, самоорганізації та підготовки до атестації здобувачів і до вступних іспитів, які організовують ННІ, факультети, зокрема гуманітарно-педагогічний. Також йшлося про освітні програми підготовки: освітньо-наукові (яких маємо 7) і освітньо-професійні (65), навів 10 найпопулярніших вибіркових дисциплін (а загалом маємо їх великий спектр), нормативні документи і скоординування підготовки магістрів, положення про підготовку і захист магістерських робіт та багато іншого.

 

  З Правилами прийому при вступі до магістратури у 2023 році молодь ознайомив відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Ковалевський. Він нагадав, що при вступі на магістратуру обов’язково складається ЄВІ (поєднання тесту загальної навчальної компетентності та тесту з іноземної мови) та єдине фахове вступне випробування на спеціальності галузей знань «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Управління та адміністрування», «Право», «Публічне управління та адміністрування» і «Міжнародні відносини». При вступі на усі інші спеціальності передбачено складання ЄВІ та фахового випробування у НУБіП. А також, що реєстрація на складання цих випробувань відбудеться у нашому університеті - з 8 до 31 травня, а подача заяв у конкурсному відборі – з 31 липня до 21 серпня.

 

 

  Дотичне питання – підготовка до складання ЄВІ – висвітлили завідувачка кафедри іноземної філології і перекладу Світлана Амеліна і доцентка кафедри філософії та міжнародної комунікації Ірина Матвієнко. Вони розповіли, як правильно написати тест загальної навчальної компетентності (ТЗНК) для 10 кон’юнктурних спеціальностей («Економіка», «Журналістика», «Психологія», «Облік і оподаткування», «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок», «Менеджмент», «Маркетинг», «Підприємництво та торгівля», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії») та власне скласти тест з іноземної мови. І для успішного складання всього цього, що на перший погляд видається складним, в університеті організовано безкоштовні курси, зареєструватися на які можна за посиланнями: https://nubip.edu.ua/node/122387 та https://nubip.edu.ua/node/123125.

 

  Ще один пункт, важливий для успішного вступу до магістратури, – написання мотиваційного листа був у центрі уваги завідувачки кафедри соціальної роботи та реабілітації Ірини Сопівник. Майстер-клас з його аргументованого написання – до послуг майбутніх вступників до магістратури.

 

  На навчання до кафедри військової підготовки студентів запросив її завідувач Валерій Шевчук (саме зараз є можливість здобути військову світу і військове звання).

 

  З-поміж 300 майбутніх випускників бакалаврату нашу увагу ще на реєстрації привернула говірка група студентів гуманітарно-педагогічного факультету. Староста 1-ї групи спеціальності «Журналістика» Марина Качурина поділилася, що вже обрала магістратуру НУБіП з кількох причин – вступає разом зі своїми друзями, розумна ціна на контракт і кваліфікований викладацький склад. Збирається продовжити навчання у магістратурі НУБіП і староста1-ї групи психологів Яна Прохоренко. Її аргументація: хороша навчальна програма, куди введені ті дисципліни, яких немає у інших вишах, до того ж планується введення і нових програм у наступному році. Майбутній соціальний працівник, а поки що заступник старости 1-ї групи Олександр Алєксєєв теж планує продовжити навчання у магістратурі НУБіП. Він обирає програму «Соціально-психологічна реабілітація» – за те, що вона розширює можливості працевлаштування, зокрема сприятиме кар’єрному росту, адже дозволяє обіймати керівні посади. Під час навчання тут можна отримати досвід співпраці з різними організаціями і органами влади. А це – важливі особисті контакти в цій сфері.

 

 

  Підсумовуючи, Станіслав Ніколаєнко звернувся до деканів факультетів і директорів ННІ з проханням провести аналогічні зустрічі для бажаючих вступити в магістратуру і «на повну» використати свій потенціал та можливості, які надає університет.

  Якщо у вас, панове поки що четвертокурсники, є якісь сумніви чи переживання стосовно вступу до магістратури – відкиньте їх, сміливо подавайте документи у приймальну комісію. Вам тут обов’язково допоможуть.

 

Олена Колеснікова,
заступниця начальника навчального відділу
з магістерських програм

Ірина Кушніренко


  Із презентаціями доповідачів можна ознайомитись за посиланням:
Про організацію освітнього процесу в університеті у 2022-2023 н.р.
Правила прийому при вступі до магістратури у 2023 році
Підготовка до написання магістерського тесту навчальної компетентності
Підготовка до написання магістерського тесту з іноземної мови
Вимоги до написання мотиваційного листа 

 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook