У Рівненському фаховому коледжі НУБіП України пройшов щорічний тиждень загальноосвітніх дисциплін

15 березня 2023 року
  Освіта – це важливий етап у розвитку кожної людини. Вона надає можливість здобути компетентності, які допоможуть у майбутньому професійному та особистому житті. Одним із найважливіших елементів освіти є загальноосвітні дисципліни.
  В освітньому процесі загальноосвітні дисципліни є основою формування знань, вмінь та навичок, які необхідні кожній людині для подальшого розвитку та успішної адаптації у суспільстві. Загальноосвітні дисципліни охоплюють широкий спектр предметів, таких як математика, фізика, хімія, біологія, фізкультура та інші. Кожна з цих дисциплін має свої особливості та внесок у загальний розвиток здобувачів освіти.
  06-10 березня 2023 року у ВСП «РФК НУБіП України» проводився вже традиційний тиждень загальноосвітніх дисциплін. Викладачами циклу впродовж тижня були організовані і проведені пізнавальні, навчальні та виховні заходи.
Розпочався тиждень з проведення науково-пізнавального заходу – усний журнал «Видатні українські фізики». Захід був організований викладачем фізики та астрономії Валерієм Гуменюком (голова циклової комісії загальноосвітніх дисциплін) на базі технічного відділення з активною участю студентів 11-Б групи.
  Імена цих людей відомі усьому світу. Пулюй, Там, Капиця, Ландау, Харпак… З почутого студенти зрозуміли, якими різними були ці люди, але їх об’єднувала творчість, величезний розум, прагнення підкорити світ, прославити свій народ і Батьківщину, служити своєму народові. І ми повинні пишатися ними, бути гордими, що ми – українці.
  Не менш цікавою стала інтелектуальна вікторина «Фізика навколо нас», в якій взяли участь студенти 11-К групи економічного відділення (викладач фізики Тетяна Грицик). Мета проведення заходу – розвиток пізнавальної активності та творчих здібностей, уміння логічно міркувати, виховання інтересу до фізики як до науки та навчальної дисципліни.
  Учасники відповідали на запитання вікторини, розгадували фізичні ребуси та кросворди, демонстрували власні фізичні знання і ерудицію. Студенти мали можливість відчути азарт змагання і радість успіху, а також переконатися, що фізика – найцікавіша наука про природу. Упродовж вікторини змагалися дві команди учасників – «Електрон» та «Атом», які очолювали капітани Корчик Ілля та Курмаш Роман. Найактивніші учасники вікторини: капітани обох команд, а також Хорошилова Анна, Левчук Роман, Воловник Сергій, Малик Ілля. Перемогу отримала команда «Атом» з незначною перевагою балів.
  Математика є невід'ємною частиною життя людини від найдавніших часів до сучасних. Вона дає можливість розвивати різноманітні навички, необхідні для її функціонування в суспільстві, вирішувати проблеми та приймати рішення.
  Вже в давні часи люди використовували математичні знання для вимірювання часу, простору та ваги, що допомагало їм вирішувати різні проблеми. Наприклад, у давньому Єгипті математика використовувалася для вимірювання землі та реалізації будівельної піраміди. У Греції математика розвивалася у зв'язку з філософськими ідеями, і вона була використана для створення математичних моделей, що пояснювали рух планети і зоряного неба. У середньовічні часи математика стала все більш важливою у розвитку науки та технологій.
  У сучасному світі математика використовується в різних галузях, включаючи науку, технології, інженерію, економіку та фінанси. Вона також створює математичні моделі та алгоритми, що дозволяють розв'язувати різноманітні задачі, від проєктування будівель до аналізу фінансових ринків.
  Крім того, математика успішно відіграє важливу роль у розвитку інтелектуальних навичок людини, таких як логічне мислення та аналітична здатність.
  Завдяки математиці ми можемо розуміти та передбачати світ навколо нас, знаходити ефективні рішення проблем та покращувати якість життя людей.
  Про все це викладачі математичних дисциплін Юлія Юхимчук та Людмила Петрівська розповіли в інтерактивному проєкті «Математика в житті людини: від найдавніших часів до сучасних…». Здобувачі освіти відділення програмування та економічного відділення (11-К, 11-П групи) дізналися про історію виникнення та значення математики в житті людини.
  Також Юлія Юхимчук та Людмила Петрівська провели виховний захід «Українські математики – яскраві зорі на науковому небокраї». Слухачами стали студенти відділення програмування 11-ІП та 13-ІП груп.
  Доповідь готували студенти, які розповіли присутнім про одним із видатних українських математиків – Михайла Кравчука, який був засновником української математичної школи. Він зробив значний внесок у теорію диференціальних рівнянь та в теорію керування. Крім того, Кравчук був одним із засновників Української академії наук та став її першим президентом.
  Мала місце доповідь про сучасних українських математиків, які активно займаються науково-дослідницькою діяльністю в різних країнах світу. Наприклад, Марина В’язовська. Вона стала другою в історії жінкою, яка отримала медаль Філдса – найпрестижнішу премію для математиків у світі. Вʼязовська змогла розв’язати задачу про гарматні ядра на кораблі, яку 400 років тому поставив Йоганнес Кеплер. Це відкриття виявилось дуже корисним для фахівців, які працюють з кодом виправлення помилок. Їх використовують в мобільних телефонах і навіть на космічних кораблях.
  Студенти визначили, що українські математики активно працюють у галузі комп'ютерної математики, математичної фізики, теорії алгоритмів та багатьох інших наукових галузях. Таким чином, українські математики є справжніми яскравими зірками на науковому небокраї.
  Викладач математичних дисциплін Лариса Тригубець проведела вікторину «Математичні перегони» між командами «Фіксики» та «Як небудь», до яких ввійшли студенти 11-О групи. Команди очолювали капітани Войтович Єлизавета та Стецюк Валерій. Учасники команд не тільки змогли в розважальній формі перевірити свої знання, вміння та практичні навички з математики, а й показати свою любов до такого нелегкого, але надзвичайно цікавого предмета. В запеклій боротьбі перемогу здобула команда «Як небудь». Переможці та найактивніші студенти на вікторині були нагороджені дипломом та грамотами. Студенти 11-О групи отримали задоволення від гри та розширили свої знання з математики.

 
  Міжнародний день числа Пі (14 березня) – це свято, яке вшановує одну з найважливіших математичних констант у науці та технологіях. Це число використовується в різних галузях знань, включаючи фізику, інженерію, астрономію, техніку, електроніку та багато іншого. Викладачами математичних дисциплін Юлією Юхимчук та Людмилою Петрівською було проведено науково-пізнавальний захід «Це дивовижне число π» виховний захід до міжнародного дня числа Пі, де здобувачі освіти змогли обговорити застосування числа Пі в різних галузях знань та принципи, на яких воно базується. Це може допомогти збільшити рівень інтересу студентів до математики та науки в цілому.
  Під час тижня загальноосвітніх дисциплін у коледжі була проведена олімпіада з біології серед здобувачів освіти першого курсу під керівництвом викладачів Ігора Капітули і Вікторії Зіняч. Завдання були підібрані згідно зі стандартами першого етапу олімпіади з біології, які включали як питання на логічне мислення, так і конкретні знання предмету Біологія з 6 до 11 класів. За звання найкращого біолога змагались 11 учасників. За результатами олімпіади призові місця отримали такі студенти:
І місцеПопов Артем, студент 13-ІП групи відділення програмування;
ІІ місце Хорошилова Анна, студентка 11-К групи відділення програмування;
ІІІ місцеМайструк Ольга, студентка 11-О групи економічного відділення.
  Також була проведена предметна олімпіада з фізики. В олімпіаді взяли участь студенти першого курсу всіх відділень. Проведення олімпіади дало змогу викладачам Тетяні Грицик та Валерію Гуменюку виявити кращого знавця з предмету, а студентам – оцінити свої сили. Переможцями стали:
І місце – Кусік Юліана, студентка 11-Д групи технічного відділення, Давидович Мирослава, студентка 11-Ф групи економічного відділення.
ІІ місце – Хоботов Ігор, студент 11-Д групи технічного відділення, Парійчук Іванна, студентка 11-Ф групи економічного відділення, Онищенко В’ячеслав, студент 11-Д групи технічного відділення.
ІІІ місце – Шершун Юрій, студент 11-ДЗ групи технічного відділення.
  Викладачами біології та екології Вікторією Зіняч та Ігором Капітулою, була проведена година спілкування «Міфи домедичної допомоги». Учасники зустрічі, студенти 12-ІП та 11-П груп, переглянули та обговорили відео, що були розроблені членами ГО «Рівне-Такмед», які розвінчують основні помилки домедичної допомоги. У світлі сучасної війни, отриманні знання є актуальними, як ніколи. Хочеться вірити, що розглянута інформація при нагоді стане корисною. Але, маю надію, що таких нагод буде дуже мало...
  Впродовж тижня загальноосвітніх дисциплін викладачами фізичного виховання були проведені змагання з настільного тенісу, перетягування канату серед студентів всіх відділень. Змагання виявили кращих спортсменів коледжу.
   Переможцями з настільного тенісу стали:
І місце – Трофімчук Оксана, студентка 5-ЗБ групи технічного відділення, Ковальов Максим, студент 21-ІП групи відділення програмування,
ІІ місце – Емець Людмила, студентка 11-ДЗ групи технічного відділення, Польолюк Володимир, студент 22-Ю групи юридичного відділення.
  Переможцями з перетягування канату стали:
І місце – 22-ІП група відділення програмування,
ІІ місце – 21-М група економічного відділення,
ІІІ місце – 24-ІП група відділення програмування.
  Також показали свої вміння і влучність викладачі коледжу у змаганнях з дартсу.
  Переможцями з дартсу стали:
І місце – Христянович Володимир, викладач предмету «Захист України»,
ІІ місце – Матвійчук Любов, викладач економічних дисциплін,
ІІІ місце – Черняк Тетяна, викладач програмування та інформаційних дисциплін.
 

Щиро вітаємо наших переможців! Бажаємо і надалі натхнення, віри у свої сили, невичерпної енергії та нових спортивних досягнень! Нехай ці перемоги стануть лише початком ще більших нових досягнень!


  Протягом цього тижня здобувачі освіти мали можливість зануритись у світ різних наукових галузей та розвинути свої знання та навички. За час проведення тижня загальноосвітніх дисциплін було організовано багато заходів, які сприяли активному навчанню та розвитку студентів.
 
 
Юлія Юхимчук,
викладач математики
ВСП «Рівненський ФК НУБіП України»    

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook