Кафедра садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Історія кафедри


Кафедра садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка є однією з найстаріших кафедр НУБіП України. Витоки її беруть початок з кафедри садівництва та городництва, утвореної у 1921 р., коли на базі агрономічного факультету Київського політехнічного інституту (КПІ) було створено Київський сільськогосподарський інститут (КСГІ).
У 1994 році кафедру плодоовочівництва розділено на дві: садівництва і овочівництва.
У 2012 р. кафедрі садівництва присвоєно ім’я проф. Володимира Левковича Симиренка.

Першим завідувачем кафедри плодоовочівництва став професор А.А. Піонтковський. У 1926—1932 роках спочатку професором, а згодом і завідувачем кафедри був В.Л. Симиренко, видатний вчений в галузі садівництва, генетик, помолог, блискучий організатор і педагог.
Створення матеріальної бази кафедри розпочалося з перебазування Інституту в Голосієво у 1929 році. У довоєнні роки в Голосіївському учгоспі були приведені в порядок старі монастирські сади, створено колекційні насадження плодових, ягідних та овочевих культур, закладено плодовий розсадник, організовано парникове господарство та переробну базу плодових і овочевих культур. Майже все це було зруйновано у роки війни.
Відновлення навчання і матеріальної бази розпочалося з весни 1944 року. Після 1944 р. обов’язки завідувача кафедри плодоовочівництва виконували В.М. Марков, О.Л. Поліщук, В.Л. Сніжко, Г.О. Каблучко, Б.К. Гапоненко, О.Ю. Барабаш.
У 1994 р. кафедру було поділено на дві: садівництва і овочівництва. У подальшому кафедру садівництва очолювали: М.В. Андрієнко, П.В. Кондратенко, Т.Є. Кондратенко, І.І. Хоменко, В.Т. Гонтар, А.М. Силаєва, Б.М. Мазур.

Кафедра садівництва є випусковою і щорічно дає путівку в життя 20—25 бакалаврам та 10—15 магістрам зі спеціальності "Садівництво та виноградарство”.

На кафедрі працює аспірантура за спеціальністю 203 — “Садівництво та виноградарство”.

Основні напрямами науково-дослідної роботи кафедри:

  • створення сортів плодових, ягідних та малопоширених культур;
  • дослідження їх господарсько-біологічних особливостей;
  • розробка технологій їх вирощування і розмноження.

Фахівцями кафедри підготовлено 6 Національних стандартів на технології вирощування і розмноження окремих культур, отримано більше як 30 авторських свідоцтв на сорти і патентів на винаходи Керівником проблемної науково-дослідної лабораторії з питань селекції ягідних і плодових культур та технологій їх вирощування П.З. Шеренговим створено понад 80 сортів плодових і ягідних культур, з яких 19 внесено до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні.

Основною навчально-дослідницькою та навчально-виробничою базою кафедри є навчальна лабораторія (НЛ) "Плодоовочевий сад", а також ВП НУБіП України. Крім цього базою кафедри, згідно з угодою між НУБіП України і ІС НААН України, є промислові та дослідні насадження плодових і ягідних культур Інституту садівництва НААН України. Бакалаври, магістри та аспіранти кафедри у цих насадженнях виконують дослідження за темами своїх наукових робіт, працюють у науковій бібліотеці ІС НААН, яка містить усю наукову, науково-виробничу, методичну і науково-популярну літературу з садівництва.

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook