Кафедра садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

2021 рік. VI Симиренківські читання (30.11-1.12.2021 р.)

Всеукраїнська науково-практична конференція VI Симиренківські читання «Садівництво: освіта та виклики сучасності» зібрала у Києві 30 листопада—1 грудня 2021 року понад 130 представників бізнесу, освітян, науковців, студентів, фермерів — усіх, хто не байдужий до розвитку українського садівництва. Масштабний садівничий форум віншував 130-ліття засновника наукової школи з проблем садівництва в НУБіП України професора Володимира Симиренка та 100-літній ювілей кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка.

Родзинкою конференції став дводенний змішаний формат та місце її проведення. У перший день, 30 листопада 2021 р., учасники форуму зібралися у конференц залі четвертого павільйону Міжнародного виставкового центру. Водночас там працювала Міжнародна виставка галузі плодоовочівництва Fresh Business Expo. Така синергія освіти, науки та бізнесу дала можливість відвідувачам та експонентам виставки взяти участь у конференції, а учасники «Симиренківських читань» ознайомилися з експозицією виставки. Наступного дня конференція продовжила свою роботу в стінах четвертого навчального корпусу Національного університету біоресурсів і природокористування України. 

    

Фахівці садівничої галузі, науковці, студенти, викладачі з усієї України з великим захопленням ознайомилися з виставкою, яка представляла собою фотокопії архівних матеріалів з Фонду Родини Симиренків, що зберігається у Держархіві України в Черкаській обл. (ДАЧО). 

Значний інтерес гостей форуму викликала виставка сучасних навчальних посібників та наукових праць за авторством співробітників кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка. Окремо було представлено виставку друкованих матеріалів — наукову спадщину родини Симиренків з фонду рідкісних та цінних видань бібліотеки НУБіП України та особистого архіву Петра Вольвача.

 

Добрий старт — половина успіху
Відкриваючи конференцію, заступник декана агробіологічного факультету Віталій Коваленко зазначив, що доробок Володимира Симиренка є важливим не лише для формування майбутніх фахівців галузі, а й для відродження українського садівництва на науковій основі в цілому.

Висловив задоволення від широкого географічного представництва учасників «Симиренківських читань 2021» (Київ, Луцьк, Ужгород, Мелітополь, Херсон, Мліїв, Новосілки, Полтавка, Мукачеве, Бобровиця, Немішаєве, Умань, Заліщики, Кропивницький, Одеса, Червоноград).

З вітальним словом до учасників конференції звернувся Олександр Матвієць, голова Асоціації «Укрсадпром». Розповів про цілі і завдання асоціації, відзначив продуктивну співпрацю з кафедрою садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка та агробіологічним факультетом НУБіП. Я упевнений у тому, що спеціальність 203 «Садівництво та виноградарство» є однією з найпривабливіших і найперспективніших для абітурієнтів.

 

Відроджуємо правдиву історію родини Симиренків

Про життєвий шлях Володимира Симиренка, його становлення як вченого, одного із засновників садівничої науки і освіти в Україні доповів завідувач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Борис Мазур. Він показав унікальні архівні документи, які свідчать про основні віхи життя вченого, сімейні фото тощо. 

Спираючись на першоджерела можна стверджувати, що кафедра садівництва бере свій початок не з 1922 року, як вважалося, а роком раніше, тож є привід відсвяткувати 100-літній ювілей.

«У лабіринтах розстрільної справи Володимира Симиренка» — так назвав свою доповідь відомий дослідник – симиренкознавець Петро Вольвач. Всі учасники конференції із затамуванням подиху слухали історію боротьби двох напрямків у садівництві. Життєвий і творчий шлях професора Володимира Симиренка — це історія зради і протистояння в епоху сталінських репресій, яка в 30-і роки минулого століття знищила не лише відомого вченого, а й більшість української еліти - зазначив Петро Васильович.

Аналізуючи архівні матеріали, можна дійти висновку про існування боротьби між науковим напрямком у генетиці, який сповідував В.Л. Симиренко та псевдонауковим мічурінсько-лисенківським, виплеканим тоталітарною імперсько-комуністичною системою.

Тоталітарна, антилюдська сталінська система та її прислужники знищили вченого у розквіті творчих сил, на злеті, на 47-му році великого, але короткого страдницького життя. Ще в перші дні після арешту Володимира Симиренка з українських книгозбірень вилучили і спалили його книги, часописи з його статтями. 


Книга «Плодові асортименти України» (1930) є «німим свідком історії», оскільки, дивно, як вона могла зберегтися у фондах нашої бібліотеки, коли автор був двічі репресований (у 1933, 1938 рр.), а потім і розстріляний - говорить директор наукової бібліотеки НУБіП Тетяна Кіщак. - Адже всі його наукові надбання були знищені, а книги вилучені з бібліотек. Як же ця книга змогла потрапити до нас у бібліотеку? Очевидно, вона зберігалась в домашній бібліотеці нашого невідомого читача і була передана до бібліотеки УСХА лише в 1970 році (згідно запису в інвентарній книзі). Господар цієї книги, боячись, що у нього будуть неприємності через її зберігання у власній бібліотеці, корінчик книги зрізав, залишивши букву В., а на обкладинці синім чорнилом замалював прізвище і ініціали автора (В.Л. Симиренка). Оцифрована версія цього видання доступна за посиланням.

Зробимо невеличкий анонс. З ініціативи Петра Вольвача та за підтримки ректора НУБіП України Станіслава Ніколаєнка невдовзі світ побачить репринтне видання книги «Плодові асортименти України».

Будучи неперевершеним лектором і пропагандистом науки та маючи незрівняний організаційний хист, Володимир Симиренко читав лекції студентам Київського політехнічного інституту, Уманського і Полтавського сільськогосподарських інститутів, був директором Мліївської
дослідної садово-городньої станції та Центрального державного плодового розсадника України, керівником Всесоюзного науково-дослідного інституту плодового та ягідного господарства. Внесок В.Л. Симиренка у розвиток уманського садівництва розкривала доповідь завідувача кафедри плодівництва і виноградарства УНУС Володимира Заморського. 

Особливо важливо, що під час відродження історичної правди на конференції були присутні студенти 1-2 курсів, які саме напередодні повернулася до аудиторного навчання. Староста академічної групи студентів 2 курсу агробіологічного факультету НУБіП (спеціальність 203 «Садівництво та виноградарство») Валентина Шивчук узагальнила враження своїх одногрупників: Нас приємно здивувала організація конференції, все проходило на високому рівні. Як для студентів 2 курсу ми дізнались для себе багато нового та цікавого. Це мотивуватиме нас до поглибленого вивчення фахових дисциплін. Дуже цікавою була розповідь про життєвий шлях Володимира Левковича Симиренка, адже ми зобов’язані знати історичну правду, щоб не допустити повторення тоталітаризму у майбутньому. З гордістю можемо сказати, що задоволені вибором спеціальності та майбутньої професії. Будемо дуже раді після закінчення університету взяти участь у Симиренківських читаннях вже не як слухачі, а як доповідачі.

   

  

    

Студента магістратури кафедри садівництва ім. проф. В.Л Симиренка 1 р.н. Юрія Бондаренка приємно вразила експозиція виставки Fresh Business Expo. Проте, основною її перлиною він називає Всеукраїнську науково-практичну конференція VI Симиренківські читання. Доповідачі конференції у своїх виступах повністю висвітили велике минуле сім’ї Симиренків, а також розкрили тонкощі сучасного садівництва. Інформація була представлена цікаво та зрозуміло не лише професіоналам, а й початківцям садівничої справи - зазначив Юрій.

 

Конкурентоспроможні сорти та технології — основа промислового садівництва

З ґрунтовною доповіддю про досягнення Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка в інтродукції і селекції плодових культур виступила Світлана Клименко — доктор наук, відома селекціонерка плодових культур. 

Про внесок кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка в розвиток галузі, особливо в селекцію традиційних ягідних та нішевих культур доповів професор Володимир Меженський. Нам є чим пишатися, адже 27 сортів плодових культур, створених науковцями кафедри занесено до «Державного Реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні» на 2021 р. Ці сорти користуються попитом у виробничників, зокрема: 2 сорти аґрусу, 1 – аронії, 3 – горіха, 4 – малини, 1 – обліпихи, 4 – смородини, 2 – ожини, 5 – порічок, 2 – суниці, 3 сорти японської айви.

    

Заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН Олександр Ярещенко проаналізував перспективи та ризики впровадження у промислове садівництво нішевих ягідних культур.

Практичні поради, які допоможуть подолати вплив стресорів у насадженнях лохини високорослої позвучали з вуст виконавчого директора ТОВ "Агро-Юкрейн" Валентина Рожка.

Органічне садівництво — це модний тренд чи розумний вибір? У цьому питанні учасникам конференції допоміг розібратися Володимир Сіленко, керівник експертного відділу компанії БТУ-Центр. 

Результати досліджень з визначення зимостійкості інтродукованих сортів абрикоси та яблуні на Київщині презентувала старший викладач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Оксана Кузьмінець.

Асистент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Олександр Гаврилюк доповів про переваги та недоліки сортів яблуні колоноподібного типу. Було закцентовано увагу на фактичній та потенційній продуктивності сортів, біологічних особливостях та історії колоноподібних сортів. Значну увагу спікер приділив генетиці колоноподібності яблуні та інших культур. 

Олена Василенко представила сучасний стан виноградарства в Україні та можливості виробництва ягід винограду на Київщині. Здобувачка ступеня доктора філософії зі спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство», у своїй доповіді опиралася на результати дисертаційного дослідження, проведеного нею у навчальній лабораторії «Плодоовочевий сад» НУБіП України протягом 2018-2020 рр.

 

Випускники — це обличчя кафедри

Особлива гордість кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка — це випускники, які нерідко стають її «бренд-амбасадорами». Після закінчення університету вони успішно працюють у галузі, багато хто з них досягає значних професійних висот і має заслужений авторитет серед колег.

Зокрема, випускник кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка 2010 року Василь Бондаровський, директор компанії БіохімАгро ГК ЄФТ груп, розповів на конференції про новітні безпечні препарати для проріджування зав’язі та формування якісного врожаю плодів.

Науковий співробітник Інституту садівництва НААН Андрій Матвієць (випускник кафедри 2008 р.) презентував  сучасні підходи до проектування плодово-ягідних насаджень та систем зрошення.

Микола Михальчук, нинішній студент магістратури нашої кафедри, який у грудні 2021 р. лише отримає диплом магістра за спеціальністю 203 «Садівництво та виноградарство». Проте, вже декілька місяців працює регіональним представником компанії TimacAgro Ukraine. У своїй доповіді Микола представив шляхи оптимізації живлення плодових культур сучасними біостимуляторами.

   

   

 
Панельна дискусія

Логічним підсумком конференції стала панельна дискусія зі стейкхолдерами, яка мала на меті напрацювати шляхи вдосконалення освітньої програми «Садівництво та виноградарство» відповідно до тенденцій розвитку плодоовочевої та виноградарської галузей України та світу, а також з врахуванням сучасних вимог ринку праці.

Розпочав панельну дискусію доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту Олександр Цизь, який детально проаналізував стан підготовки фахівців зі спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» в Україні, і у НУБіП зокрема.

Доповідь викликала жваву дискусію. Зокрема, декан агробіологічного факультету Оксана Тонха запропонувала провести своєрідний SWOT-аналіз сильних і слабких сторін підготовки за спеціальністю. Свою думку з цього приводу висловили і студенти агробіологічного факультету.

Виконавчий директор ТОВ «Агро-Юкрейн» Валентин Рожко наголосив на важливості залучення виробничих структур для поліпшення практичної підготовки студентів. Пілотний проект між зазначеною фірмою та агробіологічним факультетом реалізований у цьому році.

Завідувач кафедри плодівництва і виноградарства Уманського національного університету садівництва Володимир Заморський закцентував увагу на необхідності відновлення та посилення державної підтримки плодоовочевої галузі, що позитивно позначиться на попиті на випускників спеціальності.

Підсумував дискусію завідувач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Борис Мазур, який підкреслив необхідність спільних зусиль представників різних ЗВО, бізнесу, державних структур для розвитку галузі та підготовки фахівців для неї.

Організатори конференції дякують усім хто разом з нами долучився до колосального творчого спадку кількох поколінь видатної української родини Симиренків — родоначальників наукового та промислового садівництва.

Юрій Андрусик та Наталка Шевчук

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook