Наукове співробітництво – шлях до самовдосконалення

1 грудня 2022 року

Серед чималої кількості наукових установ, що із ними з самого початку свого заснування співпрацює кафедра міжнародних відносин і суспільних наук НУБіП України, Дипломатична академія України імені Геннадія Удовенка Міністерства закордонних справ України заслужено посідає одне із чільних місць як одна із провідних установ підготовки й перепідготовки дипломатичних кадрів для зовнішньополітичних служб нашої Держави. Проведені до цього часу в рамках укладеного договору про співробітництво між нашими науково-навчальними закладами спільні заходи є яскравим тому свідченням.
Черговим підтвердженням цього стала участь науково педагогічних працівників кафедри у організованому Дипломатичною академією для співробітників національних партнерів Академії практичному онлайн-вебінарі «Державні інтереси України у полярних регіонах», що він відбувся 29-30 листопада п. р. з метою навчання та підвищення кваліфікації його учасників, зокрема щодо більш глибокого й професійного розуміння викладачами-науковцями геостратегії та геоекономічних інтересів України у згаданих областях.
У перший день було заслухано доповіді к. е. н., уповноваженого Уряду України на Консультативній Нараді з Договору про Антарктику, голови делегації України (2017-2020 рр.) Чеберкуса Д.В. «Договір про Антарктику: історія укладання та організація виконання» про історичні передумови укладання, ключові положення, міжнародні органи забезпечення виконання, участь України у їх роботі, виконання Україною зобов’язань за Договором та д.е.н., директора Національного антарктичного наукового центру МОН України Дикого Є.О. «Українці в Антарктиді: від перших підкорювачів до криголама «Ноосфера»», присвяченій участі та внеску українців у перших експедиціях до Антарктиди, історії вивчення Антарктиди українськими вченими після 1991 р., заснуванню й роботі станції «Академік Вернадський» - науковому представництву України, сучасним Українським Антарктичним Експедиціям та науковим перспективам України в Антарктиці.

      

         

У другий день перед слухачами виступили к.г.н., завідувач відділу міжнародного співробітництва ДУ НАНЦ, член делегації України на Консультативній Нараді з Договору про Антарктику (2007-2022) Федчук А.П. («Сучасні виклики виконанню Договору про Антарктику та вплив на його збереження агресії РФ в Україні»), де було розкрито впливи геополітичних конфліктів на виконання Договору про Антарктику, демарш союзників у 2022 р. на Консультативній Нараді з Договору про Антарктику як відповідь на агресію рф та наслідки цього кроку для подальшої роботи Системи Договору про Антарктику та радник Третього територіального департаменту МЗС України, Тимчасовий повірений України у Республіці Чилі (2017 – 2021 рр.), Голова Комісії із збереження морських живих ресурсів Антарктиди (ССАМLR) (2023 – 2024 рр.) Цимбалюк В.В. з доповіддю «Морські живі ресурси Антарктиди: практичні аспекти забезпечення національних інтересів України в Антарктиці», в якій докладно було висвітлено місце ССАМLR у Системі Договору про Антарктику, економічні інтереси України у сфері рибного промислу у Північному океані, виклики, що вони пов’язані із головуванням України у ССАМLR у 2023 – 2024 рр.

                  

По завершенню виступів відбувся обмін думками із піднятих проблем, доповідачі дали раду чисельним питанням учасників дискусії.

 

 

 

Сергій Асатуров,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук,
учасник онлайн-вебінару

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook