Кафедра епізоотології, мікробіології і вірусології

Інноваційна діяльність

      На сьогоднішній день наукові розробки кафедри широко впроваджені у виробництво. Серед них: нові антимікробні, біологічні препарати та дезінфектанти – етоній, тіоній (ломаден), додецоній; пробіотики – бактерин-СЛ, моноспорин-ПК та споролакт; нові біокисні метало-силікатні сполуки – ветазоль, водозоль, санапін, ентеросорбенти – Енвент-1, Енвент-2, також одержано 15 авторських свідоцтв і 7 патентів, 2 ліцензії на реалізацію ХХКП (хвойної хлорофіло-каротинової пасти) і протефлазіду. Результати фундаментальних досліджень епізоотології сказу, лейкозу та туберкульозу великої рогатої худоби стали основою двох інструкцій: Інстукції з профілактики та оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу та Інструкції з профілактики та боротьби з туберкульозом тварин, що були затверджені Державним комітетом ветеринарної медицини України.

     Кафедра активно займається вивченням питань сказу тварин в Україні, зокрема розробкою системи епізоотологічного нагляду та контролю сказу. Дана система буде розроблятися та вдосконалюватися з метою адаптувати її до вивчення та нагляду за найважливішими інфекційними хворобами спільними для людей та тварин. Підґрунтям для цього слугували дослідження працівників кафедри в рамках науково-дослідної тематики «Розробка засобів діагностики та контролю імуногенності вакцин проти сказу тварин» №110/525 нр. Результатом даної тематики була розробка системи для діагностики сказу та впровадження її в державні обласні лабораторії ветеринарної медицини та науково-дослідні установи, що  забезпечило надходження додаткових коштів в державний бюджет країни та вивело діагностику на новий рівень.

    Співробітниками кафедри також була створена та розроблена науково-дослідна тематика «Розробка методології епізоотологічного моніторингу особливо небезпечних та емерджентних хвороб тварин»№110/500 нр., основною метою якої є розробка методології епізоотичного моніторингу особливо небезпечних транскордонних та емерджентних хвороб тварин на основі створення уніфікованого концептуального підходу до систематизованого дослідження і аналізу цих захворювань.

    Отримані результати досліджень дозволили розробити методологію, що базується не лише на загальних принципах епізоотологічних досліджень, а й на сучасних спеціальних підходах: дискриптивна, аналітична, доказова епізоотологія.  Це дозволяє більш об’єктивно аналізувати потенційні ризики виникнення транскордонних та емерджентних хвороб на популяційному рівні, систематизувати  та синтезувати результати досліджень, що дозволяє створити уніфікований концептуальний підхід до контролю їх в світі.

    Науково-педагогічним персоналом розробляються та впроваджуються нові технології навчання, ветеринарного обліку та автоматизованого документообігу, що ґрунтуються на використанні сучасних інформаційних технологій. Здійснюється розробка геоінформаційних систем для служби ветеринарної медицини. Так, в 2015 році на кафедрі епізоотології та організації ветеринарної справи було розроблено електронний інформаційний ресурс: «Африканська чума свиней» (www.asf.vet.ua) та курс дистанційного навчання для фахівців ветеринарної медицини України: «Стоп АЧС!» (www.edu.vet.ua/course/view.php?id=25). Ресурс створено з метою інформування фахівців ветеринарної медицини, власників свиней, свиногосподарств з різним рівнем біозахисту, фермерів, мисливців, м'ясників, перевізників і пересічних громадян про стан та ступінь загрози АЧС в Україні та світі, особливості її розпізнання, профілактики і ліквідації в разі виникнення та ознайомлення з передовим досвідом в організації протиепізоотичних заходів. Він включає в себе компоненти ГІС, що забезпечують комфортне внесення даних в систему з наступною їх візуалізацією та передбачає активну співпрацю лікарів ветеринарної медицини із власниками тварин та підконтрольних об'єктів.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook