Гостьова лекція кафедри фінансів у Ірпінському академічному ліцеї

25 жовтня 2022 року
    Одним із завдань діяльності кафедри фінансів є проведення профорієнтаційної роботи та реалізація ступеневої освіти через інтегровану неперервну систему відбору й підготовки студентів за схемою «загальноосвітня школа, ліцей – фаховий коледж – Університет». В межах реалізації цих завдань, а також з метою проведення просвітницької діяльності з учнівською молоддю, кафедра тісно співпрацює із Ірпінським академічним ліцеєм.
    21 жовтня 2022 року, в рамках співпраці з гуртком з економіки для учнів 10 класу ліцею, доцентом кафедри Інною Долженко та керівником гуртка «Фінансист» доцентом Юлією Біляк, було проведено гостьову лекцію з податків на тему: «Як умотивувати людей платити податки?».
    Лекція розпочалася словами видатного Бенджаміна Франкліна «В цьому світі нічого не можна сказати напевно, крім смерті та податків», а також наголосом на тому, що сплата податків є платою за право жити в цивілізованому суспільстві та конституційним обов’язком громадянина країни. Лектор розповіла учням про основні джерела доходів бюджету та роль податків у його формуванні. Окрім того слухачі дізналися про найбільш поширені схеми ухилення та уникнення оподаткування («сірий імпорт і контрабанда», «зарплати в конвертах» очолюють список таких схем за впливом на доходи державного бюджету).
 
    Також на лекції було проведено опитування, де учні висловлювали свої думки щодо розуміння сутності податків, їх ролі у формуванні доходів, частки податків, що сплачуються громадянами України та стосовно напрямів витрачання отриманих коштів державою. Для того щоб показати учням скільки сплачують податків громадяни країни та напрями їх витрачання, лектор запропонувала учням скористатися калькулятором «Рахунок від держави».

   А далі було розглянуто типи податкової поведінки платників податків та фактори впливу на таку поведінку. Доповідачі разом з учнями розбиралися в тому, чому ж люди все-таки не хочуть платити податки в Україні та як вплинути на зміну суспільної свідомості. Одна з головних тез, на якій було наголошено, що може вплинути на підвищення податкового дотримання, це розуміння платниками податків кінцевого призначення податкових платежів, а також податкова освіта, активна робота з молоддю, що сприятимуть підвищенню рівня податкової культури.
 
    В лекції було наведено багато цікавих фактів та результати нейроекономічних досліджень, учні активно залучалися до інтерактивної взаємодії, що мало на меті сприяти зацікавленості такою важливою фінансовою проблемою так і розумінню сутності й необхідності оподаткування для країни.  
 
 
Юлія Біляк,
доцентка кафедри фінансів

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook