«Grain and oilseed markets in Ukraine: before war and now»: вебінар для американських університетів

27 вересня 2022 року
     22 вересня 2022 року в Університеті штату Пенсільванія відбулася он-лекція доцента кафедри організації підприємництва та біржової діяльності НУБіП к.е.н. Любові Панкратової на тему «Grain and oilseed markets in Ukraine: before war and now» для професорів та слухачів американських університетів, інших зацікавлених осіб.
    Університет штату Пенсільванія, Коледж сільськогосподарських наук, Ag Sciences Global проводить серію вебінарів восени 2022 р., щоб висвітити інформацією про вплив війни на сільське господарство, природні ресурси та пов`язані сектори в Україні. Зважаючи на велику кількість інформацію з різних джерел та досить різноманітне її тлумачення, американські науковці забажали отримати інформацію «з перших вуст» від українських фахівців.
      Вебінари є частиною програми Консорціуму українського сільського та аграрного розвитку (СURAD), яку спонсорує Woskob New Century Fund. Penn State є членом-засновником і головою Консорціуму (CURAD), членами якого також є Університет штату Пенсильванії, Університет штату Огайо, Університет штату Канзас, Університет штату Луїзіана та Університет Міссурі.
      З вітальним словом виступила професор Університету штату Пенсильванія Ph.D., Suzanna Windon, яка наголосила на важливості отримання достовірної інформації від надійних джерел та відрекомендувала Любов Панкратову, як фахівчиню яка тривалий час відслідковує та аналізує ситуацію на аграрних ринках України, має ряд публікацій з цієї проблематики в наукових та бізнес виданнях, досвід викладацької, наукової та практичної роботи у цій сфері.
     Любов Панкратова розпочала свою лекцію зі слів подяки Президенту, Уряду США та усьому американському народові за підтримку, яку вони надають сьогодні Україні в боротьбі з агресором.
Основними питаннями, на яких зосередилися лекторка, були такі:
  • розвиток українського ринку зернових і олійних культур до війни, місце України на світовому ринку;
  • трансформації, які відбулися після збройної агресії росіїї;
  • втрати посівних площ, урожаю та перспективи осінньої посівної кампанії;
  • робота «зернового коридору» та портів;
  • виклики, з якими сьогодні стикаються фермери;
  • цінова ситуація на ринках;
  • проблеми логістики (портової, залізничної та автотранспорту);
  • прогнози отримання врожаю зернових та олійних культур в 2022/2023 маркетинговому році;
  • найближчі перспективи розвитку.
     Слухачі мали змогу поставити свої запитання. Зокрема, їх цікавило – чи отримують сьогодні сільськогосподарські виробники компенсації за отримані збитки. Любов Панкратова проінформувала, що наразі в Україні немає дієвого механізму відшкодування збитків, яких країна-агресор завдала бізнесу. Проте, усі збитки документуються та направляються на відповідні ресурси, зокрема один з таких – проєкт «Росія заплатить», розроблений KSE Institute спільно з Офісом Президента України та Міністерством економіки України. НЦ «Інститут аграрної економіки» розроблено «Методичні рекомендації з фіксування прямої шкоди, завданої сільськогосподарським підприємствам внаслідок збройної агресії російської федерації», якими сьогодні користуються виробники сільськгосподарської продукції. Після того, як буде прийнято відповідну законодавчу базу (на сьогодні зареєстровано три законопроекти для вирішення цього питання), процес має «зрушитися з місця».
      Також слухачі отримали відповіді на інші запитання, які їх цікавили.
      Наприкінці, організатори подякували за цікаву та змістовну лекцію, а доповідачка подякувала за щирий інтерес з боку американської наукової спільнота до подій в Україні.
 
Руслан Любар
доцент кафедри організації підприємництва
та біржової діяльності 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook