Кафедра адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності

Історія кафедри

Кафедра адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності (попередня назва – світового сільського господарства та зовнішньоекономічної діяльності) факультету аграрного менеджменту створена 8 квітня 1992 року з метою підготовки фахівців у сфері зовнішньоекономічної діяльності для аграрного сектору економіки України.

Засновником кафедри та її завідувачем з 1992 р. по 2006 р. та з 2011 р. по 2019 р. був член-кореспондент НААН України, доктор економічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України Валерій Павлович Галушко. З 2006 р. по червень 2011 р. обов’язки завідувача кафедри виконувала кандидат економічних наук, доцент Лариса Василівна Діброва. З 2019 р. по 2020 р. кафедру очолювала доктор економічних наук, професор Мостенська Тетяна Леонідівна. З 2020 р. по червень 2023 кафедру очолював доктор економічних наук, професор Луцяк Віталій Васильович. З 2023 р. обов’язки завідувачки кафедри виконує кандидат економічних наук, доцент Олена Ковтун.

До професорсько-викладацького складу кафедри станом на січень 2024 р. входять:

професори, доктори наук: Бутенко В.М., Ібатуллін М.І.,  Калівошко О.М., Краєвський В.М.

доценти, кандидати наук: Артиш В.І., Голомша Н.Є., Діброва Л.В., Коваленко Н.О., Ковтун О.А., Костюк О.Д., Кузьменко С.В., Міщенко І.А., Остапчук А.Д., Ралко О.С., Тюріна А.А., Файчук О.М., Янчевський Р.В., Чорненька Л.М.

старший викладач, кандидат економічних наук Таранець Л.С.
асистент, кандидат економічних наук Чупряк А.В.

Організацію навчального процесу та документообігу забезпечує старший лаборанти кафедри Засєкіна Л.Й.

Кафедра активно займається підготовкою висококваліфікованих наукових кадрів: за період функціонування кафедри захищено 8 докторських та 33 кандидатські дисертації.

Велику увагу професорсько-викладацький склад приділяє підготовці та виданню навчально-методичної літератури (в тому числі англійською мовою). Протягом останніх років викладачами кафедри було підготовлено до друку та видано понад 30 монографій, 3 підручники, 20 навчальних посібників, 3 довідники та близько 250 методичних розробок.

Основні завдання кафедри:
• здійснення підготовки студентів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 073 «Менеджмент» за освітніми програмами «Менеджмент» та "Менеджмент міжнародного бізнесу";
• здійснення підготовки студентів другого (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності 073 «Менеджмент» освітніх програм: «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» та «Адміністративний менеджмент» (з індивідуальними освітніми траєкторіями в рамках проектів «Адміністративний менеджмент (Міжнародна версія МВА)», «Агрокебети», «Управління закладами охорони здоров’я»);
• організація роботи наукового студентського гуртка «Основи наукових досліджень в агробізнесі»;
• організація роботи навчально-науково-виробничої лабораторії «Бізнес аналітика»;
• забезпечення навчання студентів за програмами подвійних дипломів з Університетом прикладних наук Вайнштефан (Німеччина), Словацьким аграрним університетом м.Нітра тощо;
• сприяння в організації закордонного виробничого навчання та стажування за програмою AgriMBA ICA.

Кафедра з 2003 року є випусковою за двома сертифікованими програмами МВА (денна – у партнерстві з Університетом прикладних наук Вайнштефан, заочна – у партнерстві з AgriMBA ICA (Університетом Вагенінген (Нідерланди), Варшавським університетом наук про життя (Польща), Словацьким аграрним університетом в м.Нітра (Словаччина), Університетом м. Загреб (Хорватія), Чеським університетом наук про життя в м. Прага (Чехія), Університетом м. Дебрецен (Угорщина)), що мають міжнародні акредитації ACQUIN та AgriMBA ICA.

З 2019 року кафедра адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності є базою новітнього освітнього проєкту співпраці аграрного бізнесу та освіти «Агрокебети» з підготовки магістрів. 

Колектив кафедри веде активну співпрацю з Університетами штатів Айова, Луізіана і Пенсильванія (США), Університетом ім. Гумбольдта в м.Берлін (Німеччина), Університетами прикладних наук Ангальт, Вайєнштефан, Гайсенхайм (Німеччина), Гентським університетом (Бельгія), Варшавським університетом наук про життя (SGGW, Польща), Словацьким аграрним університетом (м.Нітра, Словаччина), Чеським університетом наук про життя (м.Прага, Чехія), Політехніка Саскатчевану (Канада) з метою взаємного вивчення системи освіти бізнес-спрямування, адаптації навчальних планів і програм.

Викладачі кафедри є членами редакційних колегій міжнародних наукових журналів (APSTRACT), що входять до наукометричних баз Scopus та Web of Science.

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook