Інтерв’ю гаранта освітньої програми «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу», завідувача кафедри статистики та економічного аналізу, доктора економічних наук, професора Інни Дмитрівни Лазаришиної

9 серпня 2022, 10:10
    Почалася робота приймальної комісії щодо прийому документів на різні спеціальності та освітні програми. Активно продовжує працювати над залученням абітурієнтів економічний факультет НУБіП України у цілому, і кафедра статистики та економічного аналізу – зокрема. Перед випускниками шкіл, коледжів, ліцеїв – непростий вибір, адже у НУБіП України – здійснюється підготовка за десятками освітніх програм аграрного, технічного, економічного, гуманітарного спрямування.
       Для того, щоб абітурієнти могли зробити свій вибір з урахуванням всіх можливих нюансів, ми взяли інтерв’ю у гаранта освітньої програми «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу», завідувача кафедри статистики та економічного аналізу, доктора економічних наук, професора Інни Дмитрівни Лазаришиної.
       - Інна Дмитрівна, освітня програма «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу» запроваджена у НУБіП України недавно. Чим обумовлене її створення?
      - Вища освіта в Україні, як і у світі, зазнає потужних змін, пов’язаних з глобалізаційними процесами. Поряд з багатьма чинниками, важливою є орієнтація підготовки бакалавра, магістра на потреби стейкхолдерів, роботодавців.  Тому, за узгодженням з їх  кадровими потребами і відповідно до Стандарту освіти ОС «Бакалавр», а також відповідної законодавчої бази, минулого року ми започаткували освітню програму «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу» у рамках спеціальності 071 «Облік і оподаткування».
 
       - У чому полягають основні переваги підготовки бакалаврів за цією освітньою програмою?
      - Так як дана освітня програми сформована у рамках спеціальності 071 «Облік та оподаткування», то у ній витримані всі вимоги Стандарту освіти і підготовки такого фахівця, який досконало володітиме і зможе застосовувати знання і вміння у сфері фінансового і управлінського обліку із застосуванням інформаційних технологій, оподаткування, фінансової звітності, аналізу господарської діяльності, контролю, аудиту. Водночас сильними місцями освітньої програми спеціальності 071 «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу» є: посилений блок аналітичних дисциплін (бізнес-аналіз, проектний аналіз, аналітичне забезпечення в системі міжнародного агробізнесу, аналіз у прикладних програмних рішеннях, облік і аналіз в банках, облік і аналіз в установах держсектору, корпоративний аналіз, інтелектуальний аналіз даних), правових дисциплін (правознавство, господарське і податкове право, договірне право, трудове право, корпоративне право). Ці навчальні дисципліни були внесені до навчального плану за погодженням з стейкхолдерами і роботодавцями, так як вони вважають, що такі знання сформують необхідні компетентності, актуальні для бізнесу у сучасних економічних умовах.    
   Освітня програма  спеціальності 071 «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу» та навчальний план розміщені на сайті університету (https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u284/071_oblik_i_opodatkuvannya_analitichne_ta_oblikovo-pravove_zabezpechennya_biznesu.pdf) і абітурієнти мають можливість з ними ознайомитися для того, щоб прийняти більш виважене рішення.
 
     - Багатьох абітурієнтів і їх батьків цікавлять можливості працевлаштування після завершення навчання на бакалавраті.
    - Це питання знаходиться у центрі уваги нашої проєктної групи, викладачів кафедри, керівництва економічного факультету і університету. Ми здійснюємо моніторинг ринку праці для випускників нашої спеціальності, вивчаємо аналітику кадрових агенств. На сьогодні, незважаючи на військовий стан в Україні, є велика потреба у бухгалтерах, бізнес-аналітиках практично у всіх секторах економіки –особливо в агробізнесі, ІТ-сфері, торгівлі, консалтингу. Саме там знаходять високооплачувану роботу наші випускники. Завдяки нашій освіті вони мають хороший професійний старт у кар’єрі.
      Тому ми з впевненістю пропонуємо навчання на сучасній освітній програмі спеціальності 071 «Аналітичне і обліково-правове забезпечення бізнесу», що дозволить нашим випускникам знайти прекрасні можливості працевлаштування і подальшого зростання.
        Бажаю абітурієнтам зробити виважений вибір!
 
       - Дякую Вам, шановна Інна Дмитрівна, за змістовну розмову!
 
Розмову вела Леся Воляк,
заступник декана економічного факультету
 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook