Безпека, навчання і впевненість у перемозі: зустріч студентів-гуманітаріїв із керівництвом факультету

4 серпня 2022 року

   «Ubi concordia, ibi victoria – Де згода, там перемога» – стверджує латинська сентенція. Ця відшліфована до гостроти й перевірена століттями мудрість набуває надзвичайної актуальності в наш час. Саме для того, щоб узгодити всі питання щодо організації освітнього процесу, віднайти згоду між різними думками, перемогти сумніви, невпевненість, нерішучість напередодні нового навчального року 02 серпня відбулася зустріч керівництва гуманітарно-педагогічного факультету зі студентами. А ще – щоб просто побачити і почути одне одного.

   До початку зустрічі із студентами проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук, організував нараду з керівництвом факультету, на якій було обговорено питання організації безпечного освітнього процесу у новому навчальному році.
   Теплими словами вітання розпочала зустріч зі студентами декан факультету Інна Савицька, яка побажала студентам сил, витримки та натхнення навчатися, адже саме в аудиторіях сьогодні наша передова.

   Інна Миколаївна ознайомила присутніх з графіком освітнього процесу в НУБіП України на 1 семестр 2022-23 н.р. і тими корективами, які внесла до нього війна. Так, на основі проведеного аналізу змісту підготовки фахівців на гуманітарно-педагогічному факультеті та враховуючи наявну кількість місць в укриттях навчальних корпусів, було прийнято рішення про те, що до навчальних занять з 15 серпня заступають студенти:

   - в офлайн режимі (в аудиторіях): ОС «Бакалавр» 3 курс «Психологія»; 3 курс «Соціальна робота»; 2 та 3 курс «Фізичне виховання і спорт»; 2 курс «Професійна освіта»; 3 курс «Журналістика»;
   - в онлайн режимі (дистанційно): 2, 3, 4 курси ОС «Бакалавр» спеціальностей: «Міжнародні відносини», «Філологія»; 3, 4 курси та 2ск «Професійна освіта»; 2, 4 курс «Соціальна робота», 2, 4 курс «Журналістика», 2, 4 курс «Психологія»; ОС «Магістр» 2 року «Управління персоналом»;
   - у змішаному форматі – навчальні та виробничі практики ОС «Магістр» 2 року навчання «Міжнародні відносини», «Філологія», «Психологія», «Соціальна робота», «Освітні, педагогічні науки».

   Отже, студенти 2 і 3 курсу першими вийдуть на очне навчання цього року. Такий розподіл є обґрунтованим, адже це студенти, які вже здолали екватор на шляху до диплому бакалавра, мають базові теоретичні знання, але потребують формування практичних умінь, фахових компетентностей, набути яких дистанційно – надзвичайно складно, майже неможливо. Вибір спеціальностей теж невипадковий: в умовах війни гостро зросла потреба українського суспільства у кваліфікованих психологах і соціальних реабілітологах, журналістах, які об’єктивно й оперативно висвітлюватимуть події. Важко уявити також спортсмена, який тренуватиметься лише дистанційно й принесе золото нашій державі на міжнародних змаганнях. А другокурсники спеціальності «Професійна освіта» мають таку кількість лабораторних занять, опанувати які самостійно вкрай важко. Якісне практичне навчання неможливе без відповідної матеріально-технічної бази, обладнаних лабораторій.

 

   Проте декан наголосила, що університет не змушує робити вибір між безпекою і освітою, адже ми – це єдина родина, де безпека дітей, нашої студентської молоді, є безумовним пріоритетом. Тому навчання відбуватиметься у змішаному форматі з дотриманням усіх заходів безпеки в умовах воєнного часу. Інна Савицька роз’яснила, як відбуватиметься навчання в аудиторіях, в яких корпусах навчатимуться студенти-гуманітарії, алгоритм дій у разі повітряної тривоги, розповіла про готовність укриттів і бомбосховищ університету, зокрема поінформувала, що в усіх корпусах в укриттях встановлено лави та стільці, є питна вода, аптечки, вогнегасники, доступ до туалетів тощо. Окремо декан розповіла про забезпечення безпеки перебування у гуртожитках та графік поселення до них.

   Далі зустріч відбувалася у форматі живого діалогу. У студентів накопичилося багато питань: як навчатимуться студенти скороченої форми навчання, чи потрібно заселятися до гуртожитку заздалегідь, до початку періоду очного навчання, як складати фаховий іспит для вступу до магістратури, як навчатимуться студенти, які перебувають за кордоном, також, запитували про нюанси заселення до гуртожитків та щодо безпеки перебування у них. А ще: як дістатися міським транспортом на пари і не запізнитися, як сплачувати за навчання і проживання в гуртожитку та багато інших питань.


   Головне, що студенти почули відповіді на ці та інші питання, відбувся конструктивній діалог про те, як нам спокійно і зважено планувати життя і навчання далі. Під час війни. У серці столиці країни, яка протистоїть агресору. І ми впевнені, що лише спільними зусиллями ми переможемо. Лише разом. Адже Ubi concordia, ibi victoria!

студенти групи Журн-20001б
та куратор групи Олена Балалаєва,
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook