ТЮЛЬПАНИ – АНТИПОДИ ВІЙНИ

22 травня 2022 року

Моніторинг працевлаштування випускників спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» показує широкий спектр напрямків їх роботи. Зокрема, частина наших студентів розвивають декоративне садівництво столичного регіону. Вони займаються квітникарством, вирощують садивний матеріал декоративних рослини, надають послуги з ландшафтного озеленення, працюють у садових центрах та ботанічних садах тощо. Базові практичні навички вони отримують завдяки наявності у навчальному плані дисциплін «Декоративне садівництво» та «Квітникарство відкритого і закритого ґрунту». Проте найяскравіші спогади залишаються після виїзних занять з відвідуванням кращих «квіткових» локацій, відомих садів і парків.

У 2020 році відомий популяризатор ландшафтного мистецтва Ігор Добруцький заснував у с. Мотижин Макарівського району масштабний «Добропарк», який вже став відомою локацією для знавців і любителів квітів. Восени в «Добропарку» висадили 5 мільйонів (!!!) тюльпанів. Для порівняння – у знаменитому голландському «Кьокенхофі» їх майже 7 млн.

  

З перших днів повномасштабного вторгнення, а саме з 27 лютого 2022 р. у Мотижині вже верховодили рашисти…

Тюльпани – дуже сильні і життєствердні рослини! Вони проросли і розквітли на руїнах. Без поливу, без спеціального догляду.

  

На початку травня, після тривалого розмінування, парк відчинив свої двері для відвідувачів. Викладачі дисципліни «Квітникарство відкритого і закритого ґрунту» Наталія Шевчук та Іванна Гаврись разом зі студентками магістратури спеціальності 203 "Садівництво та виноградарство" 13.05.2022 р. побували на цих безкрайніх тюльпанових полях.

 

  

   

Перше, що вражає – неймовірний контраст між красою квітів і жахливими наслідками війни. Ворожими ракетами вщент знищено адміністративну будівлю ландшафтного парку, яка була виконана в старовинному голландському стилі, дитячі каруселі, кав’ярню. Вцілілі приміщення наскрізь прошиті уламками снарядів… Але добро завжди перемагає зло. На полях площею близько 300 га розквітли неймовірної краси і величі тюльпани нідерландської селекції різноманітних форм і сортів.

    

Тут і мініатюрні тюльпани висотою до 15 см, і поліантові, в яких на одному квітконосі з’являються по 3-4 квітки, і оригінальні тюльпани нового сортотипу «морозиво» з незвичайним двоколірним забарвленням і густомахровістю, а також гігантські махрові півонієподібні сорти. Безліч форм, кольорів, відтінків.

  

   

Пощастило познайомитись та поспілкуватися з молодою і креативною директоркою парку Вікторією Рижковою, яка поділилась наболілими проблемами, а також висловила готовність до співпраці з нашими студентами і випускниками. Засновники і працівники парку сповнені енергії все відновити і зробити «Добропарк» ще красивішим.

Натхнення та успіху вам, творці прекрасного!

Наталія Шевчук,
доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка
Іванна Гаврись,
доцент кафедри овочівництва і закритого ґрунту

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook