Потрібен нормативно-правовий механізм внесення лісових земель до земельного кадастру

23 січня 2022 року
     Щоб унеможливити незаконне вилучення лісових земель, потрібно внести зміни у деякі нормативно-правові акти.

     Останніми роками, у зв’язку з високою ціною землі під лісовими масивами, почастішали випадки незаконного вилучення земель, особливо навколо великих міст, які є цікавими для рекреації, забудови через те, що матеріали лісовпорядкування не занесені до Державного земельного кадастру і не мають кадастрових номерів.
     Враховуючи це, Товариством лісівників України та ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП було ініційовано проведення спільної узгоджувальної наради задля напрацювання змін до земельного і лісового законодавства, а саме – щодо удосконалення організаційно-правового механізму інвентаризації земельних ділянок лісогосподарського призначення.
     У нараді, яка відбулася на кафедрі ботаніки, дендрології та лісової селекції НУБіП 20 січня 2022 року, брали участь представники органів державної влади: з Офісу реформ при Кабінеті Міністрів України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Держлісагентства, експерти земельних відносин аграрного комітету ВР України, науковці.

     На спільній нараді йшлося про напрями вирішення проблеми інвентаризації земельних ділянок лісогосподарських підприємств та внесення відомостей про них до Державного земельного кадастру. Йшлося про перспективи надання матеріалам лісовпорядкування статусу документації з землеустрою для внесення на їх підставі відомостей про земельні ділянки лісогосподарського призначення до Державного земельного кадастру, щоб унеможливити вилучення цих земель, чи зміну цільового призначення.
     Йшлося про те, що проблема існує і вона потребує вирішення, окреслили варіанти, в які саме законодавчі акти потрібно внести зміни, щоб унеможливити подібні випадки незаконного вилучення лісових земель. До роботи експертної групи запропонували долучити представників з різних регіонів країни.

     У зв’язку з цим, на 4 лютого запланували проведення другого засідання експертної ради і детально обговорити конкретні законодавчі акти, які будуть запропоновані по суті для удосконалення нормативно-правового забезпечення лісовпорядкування, землеустрою, ведення Державного земельного кадастру для інтенсифікації інвентаризації земель лісогосподарського призначення.

За матеріалами пресслужби ТЛУ
https://tlu.kiev.ua/pro-nas/novini-zakhodi/novina/article/shchob-unemozhliviti-nezakonne-viluchennja-lisovikh-zemel-potribno-vnesti-zmini-u-dejaki-normativno-pravov.html

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook