Міжнародна науково-практична конференція «Ґрунти України: трансформація і відновлення родючості»

19 грудня 2021 року

 

7 грудня 2021 р. на базі агробіологічного факультету НУБіП України відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Ґрунти України: трансформація і відновлення родючості», яка присвячена Міжнародному дню ґрунтів.

     

Метою конференції, яку організовувала кафедра грунтознавства та охорони грунтів ім. проф. М.К. Шикули,  було представлення результатів наукових досліджень з актуальних проблем з ґрунтознавства та охорони ґрунтів, відновлення їх родючості, ґрунтозахисного землеробства, а також підтримка міжнародних зв’язків серед науковців вищих навчальних закладів та установ, обговорення дискусійних питань та визначення пріоритетних напрямів їх подальшого розвитку.

Конференція почалася о 10.00 і проходила в 4 корпусі в аудиторії 40, а також дистанційно за посиланням:

https://nules.webex.com/nules/j.php?MTID=m0843bcfec9332c84005495490060154d

З привітаннями і вступним словом звернувся до учасників конференції заступник голови оргкомітету член-кореспондент НААН, доктор с.-г. наук, професор Анатолій Балаєв.

 

Усі члени кафедри ґрунтознавства та охорони грунтів ім. проф. М.К. Шикули були присутні на конференції і приймали активну участь.

 

 

 

 

Розпочала пленарні доповіді декан агробіологічного факультету доктор с.-г. наук, професор Оксана Тонха з інформативною доповіддю “Сучасні методи управління родючістю грунтів”. Показала структуру грунтового покриву сільскогосподарських угідь України, представила  біорізноманіття мікробних ценозів і запропонувала заходи для підтримання  біологічної активності грунтів.

 

 

   Завідувач кафедри грунтознавства та охорони грунтів ім. проф. М.К. Шикули Юрій Кравченко  виступив з доповіддю: Agrogenesis of Ukrainian and Chinece Chernozems. В доповіді порівнювались властивості і продуктивність чорноземів України і Китаю, вказувалось на більш сприятливі гідротермічні умови впродовж вегетаційного періоду в Північно-Східному Китаї.

Результати своїх наукових та практичних досліджень на пленарному та секційних засіданнях представили багато науковців з різних наукових установ України, виступали гості з Румунії, Узбекистану, США, Китаю та інших країн, а також викладачі і студенти агробіологічного факультету.

Микола Мірошниченко, заступник директора ННЦ Інституту грунтознавства і агрохімії ім. О.Н. Соколовського, представив доповідь про заходи з охорони та раціонального використання чорноземів на різних управлінських рівнях. Доповідь викликала багато запитань і жваву дискусію.

 

В доповіді Romina Mazare, представниці Університету сільського господарства та ветеринарної медицини, Тімішоа́ра, дані властивості основних різновидів грунтів Румунії і охарактеризовані основні заходи з їх охорони і відновлення родючості.

 

 Валентина Самохвалова – старший науковий співробітник відділу охорони грунтів ННЦ “Інституту ґрунтознавства і агрохімії ім. О.Н. Соколовського” представила цікаву доповідь за закономірності транслокації важких металів та мікроелементів та запропонувала заходи, які обмежують їх міграцію  в грунтах.

 

Микола Ткаченко, директор Національного наукового центру "Інститут землеробства НААН", доктор с.-г.  наук, член-кореспондент НААН виступив з доповіддю за ефективність застосування хімічної меліорації в розвинутих країнах Європи і вказав на основні меліоративні заходи для кислих грунтів Полісся та Лісостепу України.

 

Професор Авазбек Турдалиев, завідувач кафедрой грунтознавства Ферганского державного университету (Узбекистан) з доповіддю:  “Галеохимические изменения почв под влиянием поливов минерализиванными водами”. Показав зміни властивостей і продуктивності засолених грунтів Узбекистану під впливом зрошення і систем удобрення.

Rafiq Islam Program Director Fulbright Teaching Scholar, Academc Editor, США, штат Огайо з доповіддю: Regenerative agriculture to improve soil health and crop productivity in Ukraine. Показав і дав характеристику основним системам землеробства на Американському континенті і закцентував увагу на взаємозв’язку здоров’я грунту, рослин і людей.

 

 

Захарченко Аліна  та  Сіхуан Чжан (Сумський національний аграрний університет) з доповіддю: “Використання рідкого дигестату як добрива в польовій сівозміні (досвід Китаю)”. Дослідження проводились з Хенанським інститутом науки та технологій порівнювались різні види внесення суспензії з біогазової установки на структуру грунту і вміст поживних елементів.

 

Заслухані доповіді на пленарному і секційних засіданнях викликали інтерес і жваву дискусію стосовно представлених матеріалів та рекомендацій щодо практичного використання результатів досліджень. Активну участь в них приймав Капштик Михайло Васильович, член громадської організації "Навчально-координаційний центр сільсько-господарських дорадчих служб".  

На завершення професор Балаєв Анатолій Джалілович подякував усім за цікаві доповіді і наголосив на важливість проведення таких заходів. Мирошніченко Микола Миколайович запропонував обговорити проект забезпечення наукової комунікації і обміну досвідом для збереження чорноземних грунтів у міжнародному масштабі, тобто створення міжнародної мережі моніторингу грунтів.

 

Катерина Карабач,

доцент кафедри грунтознавства та  охорони грунтів 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook