Професійне свято на факультеті харчових технологій в час діджеталізації

29 жовтня 2021 року

Чи в світі їжа головна?

Ми твердо можем відповісти:

Харчовикам ми дякуєм за те,

Що можем сміло все ми їсти!

Харчовиків ми всіх вітаєм,

Здоров'я всім їм ми бажаєм!

Готуйте нам і щось творіть -

Щоб смачно нам на світі жить! 

         Щороку в середині осені, у третю неділю жовтня, ми маємо гарну нагоду відзначити День працівників харчової промисловості.

Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи працівників харчової промисловості, а також професійних спілок…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників харчової промисловості» від 8 серпня 1995 року № 714/95.

Підприємства харчової та переробної промисловості відіграють провідну роль у забезпеченні населення продовольчими товарами. Працівники цієї галузі постійно освоюють нові види продукції, розширюють асортимент, поліпшують якість товарів та контролюють безпечність згідно національних стандартів.

Харчова промисловість України — це тисячі великих, середніх та малих підприємств різної форми власності. Завдяки їм на полицях магазинів панує таке розмаїття соків та напоїв, м’ясних і молочних продуктів, олії та круп, хлібобулочних виробів, консервів, солодощів. Завдяки щоденній наполегливій праці працівників харчової промисловості якість продукції продовжує покращуватися, а асортимент продукції розширюється.

Перелік святкових заходів на цей день звичайно ж не обмежується тільки святковими застіллями. Це скоріше кульмінація святкування. До Дня працівників харчової промисловості в містах України, і на підприємствах на честь копіткої праці наших харчовиків готуються концерти, музичні вистави і різноманітні шоу, ярмарки, нагородження і заохочення видатних працівників виробництва, звучать полум’яні промови і влаштовують урочисті вечірки.

Тож не порушуючи традицій на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбулось щорічне свято, якого всі чекали.

23 жовтня 2021 року відбувся довгоочікуваний онлайн-конкурс, до якого долучилося чимало студентів факультету. Конкурс тривав з 23 жовтня до 26 жовтня 2021 року.

  

Студенти-харчовики усіх курсів мали відзняти відео, як готують або показати фото готової страви, продемонструвати своє робоче місце або роботу мрії, проведення лабораторних робіт та показати широкій аудиторіївсе чого бажає душа харчовика. Одною із головних умов конкурсу буловикласти та позначитив соціальній мережі Instagram в історіях чи постах,з позначкою на сторінку рідного факультету, свої таланти. Активним студентам звичайно ж отримають додаткові бали, а найкреативніших чекали сюрпризи.

Це ще не все, що чекало на нашихмолодих харчових науковців.Цього року, вперше,студенти мали написати Есе на тему:

· Що для мене «харчовик»?

· Чому я обрав/обрала цю професію?

· Якою я бачу свою майбутню професію?

· Нутріціолог – професія, яка завжди матиме попит?

Головними вимогоми щодо написання есе було дотримуватись структури, а саме вступ, перший аргумент, другий аргумент, висновок та найважливіше це проявити креатив.

Приймали участь у конкурсі вся родина харчовиків, але як у всіх конкурсах мають бути визначені переможці, ними стали: Дар’я Рябчук, Наталія Семенюк, Артем Антонів, Аліна Степова, Аня Добренко, Данило Сміян, Марія Шамрай, Вікторія Мамченко, Катерина Веременко, Марина Борщ, Вікторія Бордюг. Саме ці студенти продемонстрували нам свої кулінарні, наукові, творчі здібності.Кожен із захопленням дивився на неймовірні здібності наших студентів. На одному диханні ми перечитали есе та обрали найкащих! 

Перше місце за найкраще есе отримав Артем Антонів. 

Шлях до мрії або моя історія харчовика

«Іноді мені здається, що люди народжуються зі своєю мрією. Можливо, це було і зі мною також. Правда, чи відразу я це зрозумів? Десь підсвідомо і відчував: подобалось з малого віку допомагати готуватись до свят, накривати на стіл, дивитись як готує бабуся…

Що робити далі — сумнівів не залишалось.

НУБіП та факультет харчових технологій та управління якістю продукції АПК гостинно відкрив свої двері і дав ті знання, до яких прагнув. Показав світ, надихав кожного дня, запалював іскри в очах та підтримував на кожному кроці.

Здорове харчування, якість продукції, чисте довкілля — що може бути важливішим для нашого життя?!. І все це в руках харчовика. Саме від нас залежить, які продукти опиняться на столі споживачів.

З гордістю можу сказати, що саме факультет харчових технологій став моєю стартовою площадкою для нових досліджень, звершень, відкриттів.

Сьогодні я впевнено можу сказати: мрії здійснюються — все в наших руках!»

 

Друге місце – Вікторія Мамченко.

 Нутриціолог – професія, яка завжди матиме попит?

«На щастя, здорове збалансоване харчування сьогодні є трендом. На мою думку, нутриціолог – це професія, яка завжди матиме попит. Це наука про харчування у всіх його аспектах: від хімії, біології, молекул та клітин до глобальних геополітичних процесів, пов'язаних, наприклад, з недостатністю харчування або його безпекою. Нутриціологія вивчає фізіологічні потреби людини в різних компонентах їжі, хімічний склад харчових продуктів, технології виробництва продуктів і навіть мотиви вибору їжі.

«Ви навіть не уявляєте, якою величезною владою володіють дві світові індустрії – харчова і фармацевтична. З народження і до 50 років ви у владі харчовиків, після – під владою фармацевтів, які лікують від того, що ви «наїли» за ці роки» - каже знаменитий П’єр Дюка.

Отже, професія нутриціолога завжди буде актуальною. Від того, як організоване харчування залежить здоров'я. Його треба берегти. Цим і займається нутриціолог».

 

Третє – Катерина Веременко.

 

Чому я обрала цю професію?

«При виборі професії, важливим фактором є відчуття цього ремесла, адже від цього вибору залежить комфортність життя.

Батьки з дитинства ставилися до мене, як до особистості. Завдячуючи цьому я ніколи не підлаштовувалась під чужу думку тож мій шлях до вибору професії був вільний.

Харчування – це невід’ємна частина нашого життя, необхідна, як повітря, що приносить море задоволень, робить нас працездатними, здоровими і щасливими. Цій сфері завжди приділялася найпильніша увага, а фахівці в галузі організації харчування і виробництва харчових продуктів завжди мали і матимуть високий соціальний статус.

Всі ці фактори надихають мене вчитися і досягати вершин в обраній мною спеціальності.»

 

За найкраще фото перше місце отримує Даря Рябчук, Наталія Семенюк отримала друге місце, Аліна Степова зайняла третє місце.

І в останній номінації за найкраще відео перше місце отримує Аня Добренко, друге місце зайняв Данило Сміян, третє Марія Шамрай.

   

  

  

  

  

  

   

Зазвичай самі повсякденні страви є результатом спільних зусиль професіоналів харчування та «домашніх кухарів»: кожен вніс свій внесок. Тож вітаємо переможців та всіх, хто брав участь у цьому святі «День працівника харчової промисловості», адже ви щодня причетні до створення нових кулінарних шедеврів! 

Щиро сердечно вітаємо з Днем працівників харчової промисловості.

Нехай Ваше щастя буде таким же багатим, як перша страва, удача – такою ж смачною, як друга страва, а любов – солодкою, як десерт. 

Ми бажаємо Вам здорового, повноцінного та збалансованого життя.

 

 Софія Лаліч,
журналіст студентської організації
факультетухарчових технологій
та управлінняякістю продукції АПК

Тетяна Розбицька,
вихователь гуртожитку

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook