Envy в стилі Jazz



Normal
0


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4




Щороку на світовому ринку яблук з’являється безліч нових сортів. Доля більшості з них – залишитись невідомими. Однак деяким щастить більше і, чи то завдяки вдалому маркетингу, чи провидінню, вони завойовують весь світ.

Часи Мекінтоша, Голдена Делішеса і навіть нашого улюбленого Ренета Симиренка поступово відходять у минуле. Формуються нові уподобання (теж підступні маркетингові штучки!). Нині споживач, надкусивши яблуко, хоче відчути його «фірмовий» хрумкіт, яскравий, збалансований і в той же час неповторний смак. Крім того, яблуко має бути привабливим на вигляд, а тут, як кажуть, про смаки не сперечаються. Саме за такі фрукти не шкода заплатити вищу ціну.

Для виробників яблук також дуже важливою є технологічність сорту, можливість отримувати високі врожаї (60-80 т/га) без надмірних витрат. Поняття технологічності – комплексне, воно об’єднує і стійкість сорту до несприятливих факторів довкілля, в т.ч. біотичних, і тип плодоношення, силу росту, щільність крони, безліч інших показників.

Що ж прийде на зміну старим улюбленим сортам? Співробітники кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка намагаються тримати «руку на пульсі» сучасних селекційних досягнень і знайомлять з ними своїх колег. Чергова дегустація новинок викликала неабиякий інтерес. Оцінювали 11 сортів європейської, новозеландської, американської селекції, серед яких Камео, Богемія Голд, Фуджі Септембер, Енві, ПасіфікРоуз, Джаз та інші. Контроль – один з основних промислових сортів – Джонаголд.

Спершу завідувач кафедри професор Кондратенко Т.Є. розповіла присутнім про правила проведення дегустації, критерії та шкалу оцінювання яблук. Усім було цікаво стати незалежними експертами, із суб’єктивних оцінок яких вимальовується реальна картина.



Normal
0


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4




Професор Тетяна Кондратенко ознайомлює присутніх із методикою проведення дегустації



Normal
0


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4




Підготовлені яблука в очікуванні фахового вердикту



Normal
0


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4




Професор В.М. Меженський пильно розглядає новинки світової селекції



Normal
0


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4




Процес дегустації розпочався



Normal
0


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4




Зосередженість досягла максимуму



Normal
0


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4

Виставити оцінку студентові простіше, ніж яблуку…



Normal
0


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4




Увага, куштуємо і оцінюємо черговий сорт



Normal
0


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4




Дегустація відбувається у високому темпі. Потрібно встигати і бути уважними



Normal
0


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4




Приблизно так виглядав дегустаційний лист кожного експерта у фіналі



Normal
0


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4




Підводимо попередні підсумки





Згодом були підведені результати дегустації. За комплексом ознак, які характеризують плід, чемпіоном став Фуджі Септембер (8,4 бала). До групи найкращих (із загальною оцінкою не нижче 8 балів, що означає «відмінно») також увійшли Енві, ПасіфікРоуз і Джаз. Найсмачнішими визнано яблука сортів Фуджі Септембер (8,6), Енві (8,2) і ПасіфікРоуз (8,1). Контрольний сорт Джонаголд набрав 7,2 бала (оцінка «добре»).



Normal
0


false
false
false







MicrosoftInternetExplorer4




Один з переможців – новозеландський сорт Енві



Наталія Шевчук. доцент

кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка