Навчально-науково-виробничий підрозділ інституту - майданчик для формування висококваліфікованого фахівця
За останнє десятиріччя Україна наростила виробництво сої у понад 10 разів.
Таке зростання викликане високим попитом на неї у світі. Така популярність культури пояснюється її харчовою цінністю. У кілограмі сої міститься стільки ж протеїну, як у 2 кг м'яса чи риби, 4 кг пшениці чи 12 кг молока.
З насіння виробляють борошно, олію, крупи, соєве молоко, сурогат кави тощо. З зелених бобів — різноманітні страви, консерви. Використовують також на корм худобі.

В цьому році на полях навчально науково-виробничого підрозділу інституту сою було посіяно вперше і 3 жовтня відбулось заняття на тему «Механізація збирання сої» для студентів спеціальності «Агроінженерія».


Завідувач кафедри, доцент Микола Ікальчик ознайомив студентів з особливостями конструкції комбайна John Deere 9660 STS, зокрема мотовила, різального механізму жатки, будовою молотильного апарату, подрібнювача соломи і т. д.
Студенти мали можливість в польових умовах побачити сучасну збиральну техніку у роботі. На фото студент гр. БМ-211 Андрій Жук опановує управління комбайном John Deere 9660 STS у виробничих умовах.

Народна мудрість говорить: «Хліб не той що у полі, а той що в коморі». На ННВП соя після доставки від комбайнів очищується від домішок та тимчасово зберігається у складах. Студенти ознайомились із роботою зернового аеродинамічного сепаратора САД-50 з циклоном. Унікальність даного обладнання у високоточному калібруванні зерна за питомою вагою, однорідність насіння при сепарації ± 3%, що дає можливість виділяти зерно з підвищеним вмістом клейковини, високим вмістом білка. Якісні показники сепарації вище, ніж на відомих до теперішнього часу сепараторах та калібрувальних машинах.


Студенти отримали позитивні враження та цінний досвід за результатами ознайомлення з технологічним процесом збирання сої та експлуатації сучасної збиральної і очисної техніки, який вони використають працюючи уже спеціалістами в аграрному виробництві.