Наукові здобутки кафедри у 2021 році

December 13, 2021
Відповідно до наказу № 1158 від 27.10.2021 р. «Про підготовку звітів про науково-дослідну роботу за 2021 р.» 9 грудня 2021 р. на факультету захисту рослин, біотехнологій та екології відбулися заслуховування проміжних звітів про науково-дослідну роботу за 2021 рік.

Звітували керівники наукових тем, які виконувались за кошти Державного бюджету, а також за ініціативними тематиками.

Колективом кафедр ентомології ім. проф. М.П. Дядечка, інтегрованого захисту та карантину рослин та фахівців Інституту мікробіології і вірусології створено біозахисні композиції на основi метаболiтiв Streptomyces avermitilis та Bacillus thuringiensis з біозахисними і імунопротекторними властивостями. Досліджено властивості біопрепаратів на основі метаболітів стрептоміцетів і елісіторів і гуматів. Підтверджено її високі ентомопатогенні і фітостимулюючі властивості при випробуванні у рослинництві. Проведена первинна оцінка їх дії на шкідливі організми у польових умовах на природному і штучному інвазійному фоні. Обґрунтовано методи отримання біопрепаратів комплексної дії в одному біотехнологічному процесі культивування стрептоміцетів-продуцентів. Досліджено вплив застосування біопрепаратів на мікрофлору ризосфери рослин. Проведені попередні дослідження ефективності препаратів у польових умовах. В ході дослідження, був виявлений карантинний вид - американський білий метелик, який є загрозою плодовим насадженням, а саме для шовковиці та ще 250 видів рослин. А. Бабич підкресив, що навіть часткова заміна, а саме заміна окремих елементів технології на біологічні препарати буде сприяти екологізації сільськогосподарсього виробництва. Що і покаВізуальні ознаки пошкодження плодових культур можна побачити на рис. 1 (або шовковиці, зокрема на фото) гусеницями американського білого метелика (карантинного шкідника). Загибель личинок колорадського жука після обробки посадок картоплі біопрепаратами поліфункціональної дії відображено на рис. 2.

 

 

За результатом наукових досліджень в 2021 році опубліковано 1 монографію, 8 статей, отримано 6 авторських свідоцтв, подано 3 заявки на патент (винахід),  4 – на авторські свідоцтва, захищено 3 магістерські роботи, опубліковано 11 тез міжнародних і всеукраїнських конференцій. Керівником НДР Бабичем А.Г. захищено докторську дисертацію.

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook