День відкритих дверей на кафедрі соціальної роботи та реабілітації гуманітарно-педагогічного факультету: творчо, легко, з любов’ю до справи

17 квітня 2021, 20:18

17 квітня НУБіП України та всі його структурні підрозділи гостинно і по-діловому змістовно зустрічали своїх абітурієнтів. Долучившись до цієї масштабної події на університетському і факультетському рівні, кафедра соціальної роботи та реабілітації, в свою чергу, поспілкувалась онлайн зі своїми майбутніми першокурсниками.

Добре пам’ятаючи про ефективність такого методу соціальної роботи, як «рівний – рівному» та про те, що будь-яке спілкування досягне бажаного ефекту, коли люди комунікують однією, в даному випадку, «молодіжною» мовою, ведуча кафедрального Дня відкритих дверей та автор його сценарію старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації Руслана Білик одразу поцікавилась у студентів, які зараз навчаються на різних курсах та освітньо-професійних програмах кафедри, які «байки» про свій особистий вступ на спеціальність вони можуть розповісти.

Відповіді наших обдарованих студентів та активістів кафедрального життя Вікторії Мацоли, Вікторії Карімової, Анастасії Мазуренко, Оксани Миколенко, Анни Клименко, звісно ж, рясніли позитивними характеристиками. Серед них можна було почути «Навчання тут – це мій рекомендасьон»; «Соціальна робота в НУБіП – це цікава й пізнавальна практика та моє кохання з першого погляду»; «Це – неймовірно цікава професія», «Вибір мій ніколи б не змінився»; «Тут навчались мої батьки, тепер – я, а в майбутньому сподіваюсь привести сюди своїх дітей»…

Проте Руслана Миколаївна продовжила опитування «бувалих». Її цікавили питання «Що дає професія соціального працівника і чому ви не пошкодували?», а також вона попросила досвідчених і «просунутих» у справах освіти в НУБіП студентів побажати щось нашим абітурієнтам. Приємно було почути від наших вихованців таке: «Здобувши цю освіту, я зможу дарувати щастя людям, які цього потребують», «Впевнено йдіть до своєї мети»; «Потроху гартуйте свої нерви – знадобляться при опануванні певних навчальних дисциплін», «Вчасно робіть курсові роботи та не залишайте все на «останню» ніч»; «Використайте всі можливості, які надає навчання на цій спеціальності».
Перед абітурієнтами виступили гаранти освітньо-професійних програм – доктор педагогічних наук, професор кафедри Ніна Тверезовська та доктор педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри Ірина Сопівник. Характеризуючи освітню програму «Соціальна робота» для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня, Ніна Тверезовська розповіла про ліцензований обсяг, переваги здобуття освіти саме на цій кафедрі, можливість отримання диплому державного зразка та «подвійного» диплому, стажування за кордоном, бази практик, різноманітні варіанти активного відпочинку та багато чого іншого, що може «пред’явити» НУБіП в якості вагомого аргументу на свою користь та як перевагу перед іншими знаними закладами вищої освіти.

Гарант освітньо-професійної програми другого (магістерського) рівня «Соціально-психологічна реабілітація» Ірина Сопівник розповіла присутнім (а слід зазначити, що заходом зацікавились більше 90 осіб) про славетну історію НУБіП, яка нараховує вже понад 120 років. Не обійшла гарант увагою й зручність розташування кампусу університету, й 100% забезпеченість студентів гуртожитками, й «новинку» кафедри – сенсорно-реабілітаційну кімнату.

Особлива гордість кафедри – її потужний кадровий склад, серед якого ректор університету Станіслав Ніколаєнко та інші знані на всю Україну науковці. Ірина Віталіївна підкреслила вагомість тієї обставини, що випускники магістерської програми отримають диплом державного зразка, підтверджений цьогорічним рішенням НАЗЯВО. Адже не так багато в Україні та й навіть у столиці закладів вищої освіти, які готують магістрів такої затребуваної нині спеціальності та ще й пройшли акредитацію за новими вимогами! Наостанок, підтримавши атмосферу творчості, легкості й навмисного уникання зайвої «академічності», завідувачка кафедри продемонструвала свій хист до віршотворення, побажавши вступникам: «В нас навчатись суперклас – ми чекаємо на вас!»

Науково-педагогічні працівники та абітурієнти спеціальності «Соціальна робота», висловлюючись молодіжним сленгом, дуже «зацінили» різноманітні творчі знахідки головної «режисерки» кафедрального дня відкритих дверей Руслани Білик, яка подбала про нестандартний відео- та музичний ряд, «запросивши» оцінити запропоновані абітурієнтам програми. Серед «експертів» були президенти різних країн й різні селебрітіз, які «аплодували» й показували «клас!» Або ж припала до вподоби така реклама соціальної роботи: «Скіли, яких ти не захочеш позбутися… Знання, які тобі точно згодяться… Ти станеш отим самим сином маминої подруги, про якого всі говорять прицмакуючи… Вчительки будуть ставити тебе в приклад молодшим школярам. А районна газета візьме інтерв’ю. Два рази… Ти матимеш дещо спільне з Принцесою Діаною, Анджеліною Джолі та Гретою Турнберг, якій до слова нещодавно возвели пам’ятник… А дружина президента стане твоєю колегою! Про яку спеціальність йдеться? Соціальну роботу, звісно!» Гадаю, що таких лайфхаків ще жодна кафедра університету не застосовувала!

 

Ще однієї родзинкою зустрічі були короткі інтерв’ю випускників кафедри різних років. Треба було бачити, як «квітли» посмішки на обличчях викладачів, чиї вихованці так тепло згадували про навчання тут. А ще ці слова, здається, були саме тим важелем, який вплинув на рішення сьогоднішніх гостей свята щодо вибору професії. Адже дуже важко залишитись байдужими і не спробувати повторити історію кар’єрного успіху людей, які говорили: «Багато цікавих викладачів… Тут весело і дуже класно. А скільки гарних дівчат тут навчається!, «Працюю за цією спеціальністю з 3-го курсу і по сьогодні», «Маю не одну вищу освіту, навчався в різних закладах, є з чим порівнювати», «Відповідально і щиро рекламую всіх викладачів», «Ми робимось тут кращою версією себе»…

 

А ще сподобалось те, що відбулась своєрідна рефлексія почутого. Адже часто, захоплюючись феєричної формою заходу, різноманітними ракурсами подачі інформації, ми забуваємо підкреслити найважливіше. Проте це не про наш день відкритих дверей. Усім гостям було запропоновано інфолист про те що НЕ слід забути після зустрічі: «Ким будете? Що потрібно? Коли? Як нас знайти? Як нас знайти у соцмережах?» Ну й звісно, чисельні питання абітурієнтів, на які, до речі, відповідали як викладачі, так і студенти. І це була зовсім не гра в студентоцентричні підходи, які сьогодні активно пропагуються, а справжня співпраця випускової кафедри та її вихованців в ім’я завтрашнього результату. Не дарма студенти говорили таке: «Сумніватися – корисно. Шукати місце, яке на роки стане твоєю Альма-Матер – необхідно. Думати – надважливо. Тому у вас, ще є трохи часу визначитися з тим, чи ставати нашим студентом. Але пам’ятайте, університет – це зажди престижно. Гуманітарна спеціальність – завжди цікаво. А знання – це те, чого не позбутися, особливо коли вони вкладені у твою голівоньку максимально безболісно, зрозуміло, доступно і послідовно».
Фінальним акордом заходу був флешмоб у режимі зум – студенти і викладачі продемонстрували заготовлені підбадьорюючі заклики, на кшталт «Що тут думати? Беремо всіх!».

Сподіваємось, що творчість і бажання бути корисним суспільству стане магнітом, який притягне на освітні програми кафедри небайдужих, обдарованих і креативних людей, які вже через кілька років творитимуть імідж університету та соціальної сфери держави.


Олена Варава,
старший викладач кафедри
соціальної роботи та реабілітації

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook