Міжнародний день гір відзначили міжнародним семінаром

22 грудня 2020 року
     Починаючи з 2002 року 11 грудня у світі щорічно відзначають Міжнародний день гір.

     Гірські екосистеми є унікальним рельєфом, унікальна поясність та територіальна ізоляція від урбанізованих територій створили умови для широкого спектру форм життя. У той же час гори зазнають постійного антропогенного впливу, оскільки є привабливою локацію для туризму і рекреації, а також ліси гірських систем виконують ряд екосистемних послуг та є лісосировинною базою гірських регіонів, у досить часто – основним джерелом доходів місцевого населення. Тож виклики та управління гірськими лісами стали темою міжнародного науково-практичного семінару «Mountain Forests Challenges and Management», що відбувся 16 грудня на базі кафедри відтворення лісі та лісових меліорацій.

     Семінар розпочався із коротким ознайомленням учасників із метою відзначення Генеральною асамблеєю ООН подібних міжнародних тематичних днів, а також фокусом святкування Міжнародного дня гір 2020, а саме – «Гірське біорізноманіття». Важливо, що у горах проживає 15 % населення світу і тут же зосереджено близько половини світових точок біорізноманіття. Однак зміна клімату, не сталі практики ведення сільського господарства, комерційний видобуток, лісозаготівля, браконьєрство та надмірна експлуатація створюють суттєві виклики для гірського біорізноманіття. Саме тому збереження і відновлення гірських екосистем включено до однієї із 17 глобальних цілей сталого розвитку.

     Аспірант кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Юрій Іваненко висвітлив особливості гірських екосистем Українських Карпат, актуальні проблеми, а також розповів учасникам семінару результати власних наукових досліджень, що стосуються розподілу кореневих систем ялинників та впливу на них рекреаційної діяльності. Також заключною частиною доповіді стали перспективи провадження практик ведення лісового господарства у гірських регіонах США, з якими Юрій познайомився детально під час науково-практичного стажування у Національному парку Гіфорд Пінчот у 2019 році.

     Запрошений спікер – Георгій Зурабіані, голова Грузинської асоціації молодих лісівників – познайомив учасників із станом ведення лісового господарства у Грузії, де 98 % лісів зростають саме у гірських регіонах. Основну увагу доповіді було зосереджено на викликах, які виникають перед лісівниками Грузії, зокрема, нестача професійних кадрів, лісові пожежі, низький рівень добробуту населення, незаконна лісозаготівля та неконтрольований випас худоби, що унеможливлює природне поновлення. Серед перспективних напрямків було визначено ведення туризму й рекреації, використання недеревних ресурсів, а також формування системи приватних лісів.

     На завершення семінару Георгій Зурабіані запросив долучатися до тематичних фахових заходів «Forest Talks», які організовує Грузинська асоціація молодих лісівників.
     Відеозапис семінару: 

Тетяна Красник, 
секретар студентського наукового гуртка 
“Kyiv Forestry Students Association”
Ганна Лобченко,
голова Ради молодих вчених 
НДІ лісівництва та декоративного садівництва 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook