Студенти-ветеринари ознайомилися з відомими осередками народного мистецтва України

13 жовтня 2020 року
     В умовах карантинних заходів були внесені певні зміни до організації навчального процесу для студентів старших курсів. Перш за все те, що почався навчальний семестр ще з серпня місяця та був зроблений акцент на практичні заняття. Це рішення керівництва НУБіП України дало змогу максимально використати потенціал навчальної бази університету в очному навчанні.

     Повною мірою ці можливості були реалізовані на факультеті ветеринарної медицини. Це стосується й дисципліни «Етнокультурологія». Cтуденти факультету активно виконували найрізноманітніші лабораторні та практичні завдання в імпровізованій лабораторії етнокультурології, яка з 1 по 17 вересня 2020 року працювала у 12 навчальному корпусі.

     Близько 100 різних артефактів з колекції доцента кафедри культурології Ярини Пузиренко – сувенірів, інструментів, вжиткових виробів, книг тощо, які презентують 18 етнокультур, стали «піддослідними» в руках понад 200 студентів-другокурсників факультету ветеринарної медицини. Звичні до роботи з тваринами, майбутні ветеринари і на цих лабораторних заняттях з етнокультурології «оглядали» та «ставили діагнози» коникам, оленям, верблюдам, котикам, півникам, совам, лелекам, рибкам тощо. До речі, від рук студентів жодний експонат (тваринка) не постраждав. А якщо серйозно, то було розглянуто низку актуальних питань: універсальне та унікальне в народному мистецтві, етнокультурна символіка у сувенірній продукції, відображення рівня економічного та культурного розвитку держави у виробах народного мистецтва тощо. Студенти ознайомилися з відомими осередками народного мистецтва України та навчились розрізняти, зокрема, косівську і опішненську кераміку, петриківський, самчиківський, яворівський розписb  і російський хохломський розпис, який навіть зараз продають в Києві, як український сувенір.

  

     З великим інтересом і захоплено студенти, розподілені на міні групи, відповідно до карантинних обмежень, у формі своєрідного квесту визначали, які з поданих предметів належать до української етнокультури, а які презентують інші народи; як називаються інструменти, для чого вони призначені, і які з представлених виробів виготовлені з їх допомогою; які ознаки свідчать про рівень професійної культури дизайнерів книг та ін.
     Отже, карантинні обмеження не погіршують навчальний процес, якщо є продуманий план та координація роботи факультетів і кафедр.
     І на завершення, хочу виразити вдячність декану та заступникам декана факультету ветеринарної медицини за допомогу і організацію практичних занять з дисципліни «Етнокультурологія».

Ярина Пузиренко,
доцент кафедри культурології

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook