Співробітники кафедри хірургії і патофізіології тварин імені академіка І.О. Поваженка впроваджують наукові розробки у ветеринарну практику

3 серпня 2020 року
Вінцем будь-якої науково-дослідної роботи є успішне впровадження її виконавцями наукових розробок в практику. Це не лише поєднає теорію з практикою, а й підтвердить затребуваність здійснюваних досліджень.

На кафедрі підходить до завершення виконання науково-дослідної роботи по темі № 110/3-пр-2018 «Розробити нові способи стимуляції процесів відновлення ушкоджених тканин опорно-рухового апарату домашніх тварин методами клітинної терапії», тому трансформація наукових розробок даної НДР у практичну площину - досить нагальне питання. В основі досліджень, які проводяться в рамках даної тематики, є вивчення біологічних властивостей мезенхімальних стовбурових клітин тварин та їх вплив на перебіг регенеративних процесів при лікуванні тварин з патологією опорно-рухового апарату. Дана НДР виконується в навчально-науковій лабораторії «Центр клітинних технологій у ветеринарній медицині» кафедри хірургії і патофізіології тварин імені академіка І.О. Поваженка силами її співробітників та із залученням науковців інших науково-дослідних установ та практикуючих ветеринарних лікарів, зокрема тих, які займаються питаннями відновлення функціонального стану опорно-рухового апарату у тварин.

Як відомо, лікування мезенхімальними стовбуровими клітинами - це інноваційний метод стимулювання регенерації тканин за допомогою клітин, які здатні до активного поділу та диференціювання в різноманітні клітинні типи in vitro та in vivo. Лікування засноване на трансплантації в організм тварини (в судину, яка живить пошкоджений орган, чи внутрішньоорганно) власних стовбурових клітин, отриманих переважно з жирової тканини або кісткового мозку. При цьому, з метою отримання достатньої кількості клітинного матеріалу, отримані клітини спочатку вирощуються in vitro в умовах лабораторії.

З метою популяризації наукових розробок кафедри та їх впровадження у практичну ветеринарну медицину наприкінці липня завідувачем кафедри Миколою Малюком, доцентом Юрієм Харкевичем, асистентом Романом Бокотько та ветеринарним лікарем кінно-спортивної школи "Магнат" Євгеном Бруско було проведено лікування коня з ламінітом з використанням власних стовбурових клітин, отриманих з жирової тканини. Ламініт у коней - важке захворювання копит, яке розвивається при порушенні кровотоку в пальці, що трапляється через тугі або неправильні пов'язи при травмах. У спортивних коней хвороба починається після непосильних тренувань. Це захворювання виявляється сильним болем в копитах. Часто наслідком ламініту є евтаназія тварини, оскільки при цьому захворюванні кінь не може самостійно рухатися та страждає від болю. Лікування таких тварин за допомогою стовбурових клітин у багатьох випадках є дієвим методом комплексної терапії.

 

 

Для виділення стовбурових клітин, отриману жирову тканину обробляли ферментом колагеназою. Клітини вирощували у СО2-інкубаторі протягом 3 тижнів. Після нарощування клітин їх знімали з чашок Петрі, переводили в суспензію та транспортували до кінно-спортивної бази "Сосновий гай", що розташована в Бориспільському районі поблизу села Проців, де утримується хвора тварина.

  

Вирощені стовбурові клітини вводили у медіальну пальцеву артерію, яка живить ділянку пошкодження.

  

Наразі коню продовжують проводити комплексну терапію та здіснювати необхідні маніпуляції. Отож, чекаємо на результат!

Юрій Харкевич

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook