Дистанційне навчання на кафедрі геодезії та картографії: вивчення дисциплін «Топографічне креслення та інженерна графіка» та «Тематичне картографування земель»

14 квітня 2020 року

На кафедрі геодезії та картографії факультету землевпорядкування упродовж останніх більш ніж десяти років ведеться постійна робота по наповненню ЕНК дисциплін відповідно до навчального плану, тому усі викладачі мають вже готовий доробок для організації дистанційного навчання, і атестували курси із своїх дисциплін.

Усі студенти мають облікові записи на Навчальному порталі НУБіП, з переважної більшості дисциплін саме цей спосіб дистанційного навчання є домінуючим, проте використовуються і інші канали зв’язку і віддаленої співпраці зі студентами у навчальному процесі: месенджери (Viber, WhatsApp, Telegram), сервіси відеоконференцій Zoom, електронна пошта тощо. Це дозволяє постійно дистанційно знаходитись в освітньому процесі через всі доступні інформаційно-комунікаційні канали.


Із переваг використання електронних навчальних курсів (ЕНК) на платформі Moodle викладачі та студенти відзначають зручність подачі матеріалу, модульну структуру курсів, широкий асортимент інструментів для подачі теоретичного та практичного матеріалу, завдань самостійної роботи, а також зручність проведення тестувань та доступ до обліку успішності.



При викладанні дисципліни “Топографічне креслення та інженерна графіка” для студентів 1 курсу факультету землевпорядкування доцент кафедри геодезії та картографії Богданець В.А. застосовує покрокові відеоінструкції, які допомагають студентам наочно розібрати усю послідовність дій при виконанні роботи, адже відео можна поставити на паузу і повторювати на своєму комп’ютері кожен крок ходу виконання за відеоінструкцією.


Використання засобів ЕНК особливо ефективно при здачі студентами робіт та їх перевірці викладачем.

Статистика використання курсу студентами свідчить про високу ефективність такого підходу.


Перед здачею робіт студенти можуть отримати консультацію викладача, надіславши фото процесу виконання роботи через месенджери.


При викладанні дисципліни за вибором студентів “Тематичне картографування земель” для студентів 4 курсу головним засобом комунікації також виступає атестований електронний навчальний курс, студенти виконують завдання та надсилають на перевірку.


Отримання завдань відбувається із використанням онлайн сервісів Microsoft OneDrive, а безпосередня “жива” комунікація зі студентами за допомогою Viber та Zoom.


При виконанні лабораторних завдань з дисципліни студенти використовують програму QGIS із відкритою ліцензією, яку вони ще до запровадження карантинних заходів встановили за вказівками викладача на свої комп’ютери.


У той же час, усе ще є можливості для удосконалення дистанційної роботи, невелика частина викладачів не використовує всі наявні можливості для ефективного ведення навчального процесу дистанційно, у зв’язку з чим хотілося би наголосити про можливість надання консультацій з дистанційного навчання засобами навчального порталу НУБіП, які можна отримати у відповідального по факультету, а також пропоную усім зацікавленим ознайомитися із матеріалами і рекомендаціями, розміщені на порталі elearn.nubip.edu.ua, зокрема:


Moodle Школа. Запитували — відповідаємо.
https://elearn.nubip.edu.ua/mod/forum/discuss.php?d=16831
Організація дистанційного спілкування зі студентами
https://elearn.nubip.edu.ua/mod/forum/discuss.php?d=12941
Тимчасовий порядок навчання та оцінювання
https://elearn.nubip.edu.ua/mod/forum/discuss.php?d=16944

 

Зберігаємо спокій, і пам’ятаємо, що найкращий механізм профілактики розповсюдження інфекції – це індивідуальна соціальна дистанція, проте завдяки сучасним інформаційно-комунікаційним технологіям та повсюдним поширенням ґаджетів і доступу до мережі Інтернет, це не стає перепоною у продовженні освітнього процесу.

 


Відповідальний за інформаційно-комунікаційні технології факультету землевпорядкування
доцент кафедри геодезії та картографії В’ячеслав Богданець

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook