Студенти про дистанційне вивчення хімічних дисциплін на кафедрі аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води

2 квітня 2020 року
     За інформацією з навчального порталу НУБіП України кафедра аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води проблему дистанційного навчання вирішує 17 розробленими і атестованими електронними навчальними курсами, 7 із яких під час карантину проходять випробування на ефективність використання для забезпечення навчання студентів спеціальності «101. Екологія» і «162. Біотехнології та біоінженерія» факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.

     За словами завідувача кафедри професора Копілевича В.А. для організації дистанційного проведення занять студентам через форум elearn (добре, що в університеті ця система діє) була надіслана інформація про те, які види занять і у які терміни вони повинні були виконати; рекомендовано теоретично освоїти певні теми лекційних і лабораторних робіт і прозвітуватися на сайтах відповідних курсів у форматі виконання лабораторних робіт (практична частина буде виконуватися після закінчення карантину в лабораторіях кафедри); також делеговано студентам виконати відповідно визначених термінів роботу, що віднесена до самостійної підготовки (СП) і модульні контрольні роботи (МКР). Разом це може скласти біля 50% програми дисципліни. На жаль другі 50% – це практична робота, яка в хімії виконується в лабораторному експерименті. Крім того всі хімічні дисципліни кафедри щорічно забезпечені оновленими посібниками, лабораторними практикумами, методичними розробками, які студенти одержали ще на початку семестру.

     Для забезпечення цієї роботи задіяні всі викладачі кафедри згідно розкладу занять 2 семестрі, а також тому, що 3 дисципліни читаються українською і англійською мовами. 

     За перший тиждень у такому форматі працювала невелика кількість студентів від 10 до 60 % і потрібно було з боку вже деканатів активувати дистанційну роботу студентів хоч би попередженням про необхідність звітування за період «вимушених канікул» у формі атестації.
     Далі словами студентів.

Настя Шевченко, БтБ, 1 курс, 1 група, одна з переможців І етапу Оліміади з хімії. «На даний момент на території всієї України карантин, тож НУБіП не став виключенням. Але те, що ми проводимо цей час вдома не привід припиняти навчальний процес, тому всі переведені на дистанційне навчання. Хімія – це один з предметів із великою кількістю навчального матеріалу, а отже, ми просто не маємо права не робити нічого протягом карантину. На щастя, весь необхідний матеріал є в розробленому курсі, тож ми маємо змогу вивчати хімію навіть вдома, завдяки платформі elearn є можливість здавати наші роботи і отримувати оцінки, так само як і при відвідуванні пар. Звісно презентації та текстовий матеріал не замінять пояснення викладачів, проте інформація, викладена у них все ж таки цілком зрозуміла і доступна. Викладачі, як і під час навчального процесу в університеті допомагають нам з труднощами, які виникають (звісно якщо вони є), та реагують на наші повідомлення. Особисто мені з виконанням лабораторних робіт дуже допомагають відео на youtube, адже завдяки їм можу побачити реакції, хоч і не маю змоги виконати їх вдома. Тож #залишаємосьвдома та продовжуємо навчатись

Салатенко Ганна, БтБ, 1 курс, 1 група. «В житті кожної людини хімія має велике значення. Різні хімічні процеси оточують нас всюди, починаючи з приготування їжі та закінчуючи різноманітними перетвореннями в організмі. Бути байдужим до цієї науки неможливо, тому що такої кількості суперечливих відкриттів за всі часи розвитку людства не відбувалось ні в якій іншій області знань. Хімія є досить складною дисципліною, що вимагає від людини таких навичок, як уміння концентруватися, аналітично мислити, цілісно сприймати досліджуване явище, самостійно робити висновки та брати на себе відповідальність за безпеку свою та людей, які вас оточують. але при цьому хімія є улюбленим предметом у студентів, які навчаються на нашому факультеті ФЗРБтаЕ. І зараз, в такий важкий час, коли перед нами постало завдання розробити медикамент, від такого страшного вірусу, людство знову звертається до хімічних знань. Щодо студентів, то на наші плечі лягла така непроста задача як вивчення хімії дистанційно та самостійно. Чудовий склад викладачів з кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води на чолі з професором Копілевичем В.А. та доцентом Прокопчук Н.М. добре організували дистанційний навчальний процес та намагаються допомагати нам у вирішенні виникаючих питань. Звичайно виконувати лабораторні роботи стало складніше особливо в деяких аспектах, але надані матеріали на навчальному порталі НУБіП допомагають в цьому. Це все дає нам натхнення та бажання не зупинятися, вчитися і розвиватися далі, поглиблюючи свої знання в цій науці, не дивлячись на те, що ми знаходимось далеко від нашої альма-матер».

     Фрагмент проміжного звіту по роботі студентів з курсу для деканату виглядає наступним чином:

     Спільний висновок кафедри і деканату: якщо студент хоче навчатися, то ніякий карантин не стане у нього на заваді. А спростуванню популярного серед студентів «від сесії до сесії живуть студенти весело» буде популярна для викладачів «спочатку знання, а розваги потім.

Петро Дрозд,
заступник декана факультету
захисту рослин, біотехнологій та екології
Надія Прокопчук,
доцент кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води  

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook