До Міжнародного жіночого дня. Олена Яра про роботу декана, тренди у юридичній освіті і самовдосконалення

4 березня 2020 року
  • Чи важко жінці бути деканом? Взагалі жіночий стиль керівництва відрізняється від чоловічого?

     – Людині, яка прагне істотних покращень і по-справжньому горить своєю роботою легко не буває. І це ніяк не залежить від гендеру. Кожен крок має бути добре спланованим, адже він веде вперед не лише твоє життя, а сотні інших. Кожен задум повинен нести в собі сприйняття тими, для кого ти «гориш», кого любиш і чиє життя хочеш зробити кращим.
     Якість нашої роботи визначає мотивація і вона ж вирішує ступінь тяжкості прогресів. Звичайно, ви запитаєте про мою. Відповідь однозначна: мотивація – це люди, які надихають. І мені неймовірно пощастило - наш факультет складається саме з таких.

  • А що хотілось би змінити чи удосконалити у роботі колективу, який очолюєте?

     – Життя біжить швидко. За вікном 2020 рік – ера нових трендів. Вони поширюються на всі сфери життя, включаючи освіту. Можна гордо сказати, що розумним бути модно. В принципі, як і в усі часи. Це історичний тренд, класика. Проте методи його досягнення набирають обертів з кожним роком: з’являються нові можливості, запалюють нові зірки в технологіях, недоступної інформації все менше. Тому слід відслідковувати новинки, які можна використати у нашій праці, і змінюватися самим. Можу з гордістю сказати: наш колектив підтримує нові ідеї та крокує вперед в ногу з часом!

  • Якими бачите перспективи юридичної освіти?

     – Особливу увагу слід приділити формуванню у майбутнього юриста ідеї безперервного навчання і самоосвіти в процесі всієї його професійної діяльності, розвитку креативності, критичного мислення, адаптивності. З урахуванням останніх світових тенденцій нагальним стало вивчення можливості переведення навчання на проєктне та проблемно орієнтоване шляхом наближення практичних ситуацій до майбутніх правників та їхнього занурення у навчальний процес у формі імітації правових ситуацій.
     Саме тому увага нашого колективу зосереджена на реалізації внутрішньої системи забезпечення якості освітнього, дослідницького процесів шляхом постійної турботи про професіоналізм науково-педагогічних кадрів, ріст їхньої фахово-педагогічної кваліфікації, стажування на виробництві, дієвої самоосвіти. Глобальне потепління клімату та загрози міжнародній екологічній безпеці ставлять на порядок денний відкриття нової спеціальності «Міжнародне право» з подальшою спеціалізацією «Міжнародне екологічне право».
     Та успішність майбутнього юриста залежить не тільки від оволодіння спеціальними професійними компетенціями. Розвиток технологій буде потребувати наявності у них крос-функціональності (коли працівник володіє знаннями у різних галузях), підвищеної мобільності при зміні місця роботи та сфери діяльності, володіння кількома іноземними мовами, знання основ менеджменту, маркетингу та фінансів, вміння працювати з надвеликими обсягами інформації тощо.
     Не залишаємо поза увагою і соціально-економічне благополуччя студентів, співробітників та викладачів факультету, особливо в студентському гуртожитку. Завдячуючи ректору університету нам вдалося суттєво покращити умови проживання в гуртожитку.

  • Як поєднати успішну кар’єру і сім’ю?

     – За успішною кар’єрою ховаються тони часу, які ти відводиш на самовдосконалення. І що найцікавіше – протягом років маєш можливість працювати над власними помилками: тільки розглянувши кожну з них в деталях, можна рухатися далі. Так і в сім‘ї. Це постійна робота. Можливо, не над помилками, та існує ще сотні критеріїв, над якими треба працювати щодня, без відпочинку.
     За кожним успіхом стоять гори любові. Тільки коли ти по-справжньому любиш те, що робиш – воно вдається. На початку чогось великого не треба загадувати, що вже завтра в тебе буде щаслива сім’я, хороша робота і все йтиме ідеально. Щоб піднятися до найвищої точки гори – треба почати з низу. А потім – вгору і вгору...
     А щодо поєднання, то я переконана: любов не ділиться. Вона або є або її немає. І якщо любов справжня, то душа може вмістити в собі все.

Розмовляла Ірина Білоус
 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook