Drones for Education: у фокусі українських та бразильських експертів

6 лютого 2020, 16:01
     Факультет землевпорядкування 3 лютого 2020 р. разом із Асоціацією фахівців землеустрою України, Земельною спілкою України та Бразильським федеральним інститутом освіти, науки та технологій (м. Сан Паулу) провели науково-практичний семінар «Drones for Education» (безпілотні літальні апарати в освіті).

     У вступному слові декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков зазначив, що обмін досвідом фахівців суміжних галузей у використанні БПЛА сприяє поширенню знань і кращому розумінню їх застосування у освіті, виробничій сфері та міждисциплінарних дослідженнях.

  

     Пан Кайо Італо Маркьєрі Пімпінато (Caio Italo Marcieri Pimpinato) презентував результати проєкту Drones for Education, над яким із 2018 року працює у складі команди фахівців із Федерального Інституту освіти, науки та технологій, Сан Паулу, Бразилія (Federal Institute of Education, Science and Technology of São Paulo, Brazil). Головною метою цього проєкту є всебічне залучення безпілотних технологій в освітній процес і сприяння тісному контакту студентів з ними. Як інженер, пан Кайо брав участь у проведенні семінарів у Бразилії, Великобританії, Парагваї, Іспанії, Італії, а тепер і в Україні.
    Наприклад у Бразилії, зазначає пан Кайо, головні напрями використання БПЛА це – сільське господарство, фото- і відеозйомка. Водночас, команда фахівців, до якої він входить, надає консультативну підтримку і для використання БПЛА при укладанні топографічних карт. Власне, цьому питанню (прикладному застосуванню БПЛА у освіті та виробництві) і були присвячені виступи експертів.

     Старший викладач кафедри авіа- та ракетобудування Національного технічного університету “КПІ імені Ігоря Сікорського” Ганна Сарибога окреслила стан конструювання та застосування БПЛА в Україні, зупинилася на питанні підготовки фахівців у цій сфері, а також відмітила, що цей напрям є надзвичайно перспективним у тому числі для міжнародної співпраці.
     Анатолій Галицький, головний інженер ABRIS Design Group, розповів учасникам семінару про технічні особливості застосування БПЛА при зніманні землекористувань, особливості керування БПЛА різних типів та фактори, які необхідно при цьому враховувати.
     Директор ТОВ "Кайлас А" Андрій Галайда, зосередив увагу учасників на результатах проведених компанією знімальних робіт із застосуванням сучасних БПЛА, зокрема, отримання топографічної основи та тематичних векторних шарів, що доступні через веб-інтерфейс, і слугують актуальним джерелом інформації для планування територій та підтримки прийняття рішень на місцевому рівні, адже роздільна здатність знімання може сягати 5см!

  

     Присутні студенти та викладачі факультету із зацікавленням слухали доповідачів, задавали запитання та оглядали самі літальні апарати та їх оснащення, які для даного заходу були люб'язно надані компаніями ABRIS Design Group та Кайлас-А.

     З таким обладнанням студенти факультету землевпорядкування знайомляться і під час літніх навчальних практик, застосовувати дані, отримані ними у результаті знімань, адже роботодавці охоче йдуть на контакт і переймаються проблемами підготовки якісних кадрів для галузі. Це найсучасніші технології і навички роботи із цим високотехнологічним обладнанням вже у процесі навчання отримують на факультеті землевпорядкування наші майбутні фахівці.

В'ячеслав Богданець,
доцент кафедри геодезії та картографії,
координатор міжнародних програм
факультету землевпорядкування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook