Прогресуючий коронавірус, як запобігти ураженню

3 лютого 2020 року
     Короновірус за останній місяць став причиною паніки багатьох людей світу. Неможливо знайти в Україні людину, яка б не знала про цю епідемію. У четверг на екстренному засіданні коронавірус визнали проблемою світового масштабу: вірус поширився на 18 країн, не рахуючи Китаю. Короновірус уже має своє найменування — гостре респіраторне захворювання чи атипічна пневмонія. Китай пообіцяв діяти "прозоро", та вже збирає та відправляє всю відому інформацію щодо віруса.

Що таке коронавірус

     Це один із видів вірусів, які викликають ураження верхньої та нижнью дихальних систем. Він більше за всіх інших вірусів підлягає мутації. Ускладненнями цього захворення є тяжкі форми запалення легень і пневмонії. Під час захворювання у людей з'являється спочатку.

Звідки взявся коронавірус

     Вірус прийшов із китайського міста Ухань провінції Хубей. Там уперше було зафіксовано хворобу коронавірусом. Як показали дослідження: усе почалося з оптового ринку морепродуктів і тварин, на якому до його закриття продавали кажанів, що переносять хворобу, курей, змій та кроликів. Про захворювання вже знали раніше, але вважалося, що захворювання передається лише тваринам. Вчені вважають, що змія могла вкусити курку, яку потім продали на ринку. А може людина захотіла побавити себе кажаниною.

Як він поширився на інші країни

     Перший випадок за межами Китаю став відомий 13 січня. Це була 61-річна жінка, яка прилетіла з Ухань 8 січня в Бангкок. До 18 січня число випадків за межами Китаю збільшилося до трьох: два в Таїланді, один в Японії. Троє інфікованих людей повернулися з Уханя до Франції. Таким чином хвороба поширилась одразу в Бордо, а інші двоє людей — у Парижі. Наразі інфікованих у Франції, за даними на 31 січня, шість. У Китаї числяться 14451 хворих, Японія має 20 інфікованих людей, Таїланд і Сингапур — 19, Корея —15, Гонконг — 14, Австралія — 12, Германія й Тайвань — 10, Макао, Малайзія та США — 8, В'єтнам — 6, ОАЕ — 5, Канада — 4, Великобританія, Індія, Італія, Філіпіни та Росія за офіційними даними мають двох захворівших, а Іспанія, Камбоджа, Непал, Фінляндія, Швеція й Шрі-Ланка — по одному.
     Загиблих наразі 305 — усі в Китаї, та один зафіксовано 1 лютого у Філіпінах (чоловік, 44 роки, приїхав із Уханя).

Що роблять інші країни, аби запобігти поширенню вірусу

     Уряд Росії тимчасово заборонив безвізові туристичні поїздки між Росією та Китаєм і оформлення робочих віз в Росію для громадян КНР. Починаючи з 2 лютого військові літаки почнуть вивозити громадян Росії із Китаю.
     У США влада оголосила надзвичайну ситуацію в галузі охорони здоров'я. Американський фонд Білла Гейтса виділив $ 10 000 000 на боротьбу з коронавірусів. Половину відправлять у Китай, іншу половину — в Африку.
     Австралія в якості карантинної зони вибрала острів Різдва, який знаходиться на відстані 2 тис. кілометрів від країни.
     Британська влада повідомила, що всі прибулі будуть поміщені в карантин на два тижні.
     Намагаючись обмежити поширення вірусу, в Китаї ввели повні або часткові обмеження на пересування в 15 містах, у тому числі повністю ізолювали Ухань. Але зробили це запізно — до закриття з міста виїхало близько 5 000 000 жителів. 25 січня в Ухані будують нову лікарню для заражених пневмонією. З 26 січня в Китаї заборонено продаж диких тварин. По всій країні продовжуються новорічні канікули в дитячих садах, школах і університетах. Центр контролю і профілактики захворювань Китаю повідомив про початок розробки вакцини. Усі, хто виїхав з міста, при в'їзді зобов'язані пройти медогляд, а потім перебувати на карантині вдома або в медустанові. Китайський інтернет-магазин Алі-Експресс тимчасово припиняє роботу. За день для медиків виробляють до 10 000 біозахисних костюмів. Медиків не відпускають із лікарень, жінки стрижуть волосся, аби уникнути захворювання, про що розповідають у соціальних мережах.
     ЄС зібрав 12 тонн засобів медичного захисту для Китаю, аби допомоги в боротьбі з поширенням коронавируса.
     Більшість країн закрили кордон для в'їзду з Китаю, а своїх жителів евакуюють.

Що роблять в Україні

     В Україні підвищена медична бойова готовність. У МОЗ створили оперативний штаб. На кордоні оголосили посилений санітарний контроль. Якщо є підозри на вірус — спочатку потрібно виключити всі види застуди та грипу. Карантинний режим від двох тижнів. З 4 лютого Україна припинить рейси до країни, а пасажири з Китаю зможуть прибути до Борисполя хіба що транзитними рейсами. Співробітники аеропорту отримали засоби індивідуального захисту, а першим на борт з Китаю піднімається співробітник карантинної служби для оцінки стану пасажирів. 30 січня евакуйовано 158 українців із китайського острова Хайнань.

Симптоми коронавірусу

     Симптомами вірусу є лихоманка, біль у горлі, кашель, підвищення температури, втома, нудота, діарея, нежить, порушення дихання, слабкість. Звертатися до лікаря рекомендують, якщо температура перевищує 38 градусів, при блювоті та сильній інтоксикації, сильному головному болі, постійному запамороченні голови, діареї, задишці та тяжкому диханні, кашлю, що важко стримати, вологому кашлю з зеленими виділеннями та кров'ю, супутніх хворобах через симптоми (наприклад, проблеми з серцем через задишку).

Як передається коронавірус

  • від тварин;
  • із виділеннями мокроти чи слюни;
  • через немиті руки;
  • через вживання сирого чи погано термічно обробленого м'яса, якщо тварини були заражені вірусом.

Профілактика захворювання

  • утримуватися від поїздок за кордон;
  • уникати контакту з хворими людьми з симптомам ГРВІ;
  • регулярно мити руки;
  • при контакті з хворим уникати попадання слини в очі;
  • не цілувати хворих;
  • не вживати погано термічно оброблені м’ясні, рибні продукти, яйця; правильно приготовані страви з м‘яса та яєць можна безпечно вживати;
  • не торкатися немитими руками очей, рота, носа;
  • використовувати маски в людних місцях. Міняти маски потрібно кожні 30 хвилин;
  • хворий із будь-якими ознаками ГРВІ обов’язково повинен користуватися одноразовими хустинками, прикривати рот і ніс при кашлі, чханні.

Якщо є симптоми — терміново звертатися до лікарні.


Будьте здорові та дотримуйтеся санітарних норм!

 


 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook