Готуємось до акредитації освітніх програм за нових умов

30 січня 2020 року
     29 січня за головування першого проректора Ігоря Ібатулліна відбувся науково-практичний семінар для гарантів освітньо-професійних та освітньо-наукових програм «Особливості підготовки до акредитації освітніх програм за вимогами Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти».

     У вітальному слові Ігор Ілліч наголосив на необхідності завчасної підготовки відомостей із самооцінювання задля підтвердження високої якості підготовки в НУБіП України здобувачів усіх рівнів вищої освіти. Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша акцентував увагу присутніх на ключовій ролі гаранта освітньої програми на всіх етапах, починаючи з її формування, модернізації та акредитації.

  

     Першим доповідачем на семінарі виступив Микола Цвіліховський, декан факультету ветеринарної медицини, який обраний і затверджений Кабінетом міністрів України в складі 23 членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти в грудні 2018 року. Микола Іванович окреслив Стратегію НАЗЯВО до 2022 року.

     Цікавою була доповідь Романа Василишина, заступника голови галузевої експертної ради Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти з галузі знань 20 «Аграрні науки і продовольство», директора НДІ лісівництва та декоративного садівництва НУБіП України стосовно особливостей акредитації освітніх програм. Роман Дмитрович зупинився на сучасній парадигмі забезпечення якості вищої освіти та ролі гаранта в цьому процесі, а також нових підходах в оцінюванні відповідності освітніх програм за кожним із критеріїв.

  

  

     Досвідом проходження всіх етапів акредитаційного процесу з присутніми ділилась декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова. Адже першими за новими вимогами в НУБіП України було акредитовано освітні програми другого магістерського рівня саме цього факультету – Інженерія програмного забезпечення та Комп’ютерна інженерія.

  

     Також від факультету виступив Олексій Ткаченко, який є одночасно і гарантом акредитованої освітньої програми, і сертифікованим експертом, котрий очолював експертну групу на виїзді до іншого закладу вищої освіти.

  

  

  

     Власним досвідом роботи виїзних експертних груп поділилися із присутніми Єлизавета Артемчук, сертифікований експерт-здобувач за спеціальністю 291 - Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії. Єлизавета звернула увагу присутніх на ключових моментах, на які варто зважати не лише під час підготовки звіту про самооцінювання ЗВО, а й під час викладання та виховного процесу в університеті.

  

     Перелік та структуру нормативного забезпечення функціонування освітніх програм, його нові складові у НУБіП України презентувала учасникам семінару начальник навчального відділу Оксана Зазимко.

  

     Нагадуємо, що Національне агентство оголосило конкурсний донабір експертів зі всіх спеціальностей. Заявки-анкети приймаються з 13 січня до 9 лютого 2020 року https://naqa.gov.ua/2020/01/4818/. В НУБіП України вже понад 50 науково-педагогічних працівників та здобувачів проходять відповідні тренінги, частина з яких успішно сертифікувались.

Бажаємо успішної акредитації освітніх програм, проходження яких заплановане у 2020 році!

Олена Колеснікова,
заступник начальника навчального
відділу з магістерських програм

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook