Якість життя: вимірювальна лабораторія кафедри аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води гарантує кваліфіковані та достовірні дослідження води

4 листопада 2019 року
     Просвітницька діяльність медиків, екологів, комерційна реклама виробників бутильованих вод та систем очищення води переконали громадян України, що питна вода впливає на стан здоров’я, якість та тривалість життя. І перед її стурбованими споживачами, особливо батьками, які переймаються здоров’ям дітей, постає питання: де можна зробити кваліфіковане дослідження якості води незалежним сертифікованим виконавцем?

     Інтернет видає силу-силенну пропозицій, переважно від виробників фільтрів для очищення води чи комерційних лабораторій, про експрес-тестування проб води на предмет її якості. Але подібне експрес-тестування – не більш ніж рекламна акція того чи іншого виробника фільтрів, що має мало спільного зі справжнім лабораторним дослідженням, підкреслюють фахівці. https://www.unian.ua/consumers/809212-kijivvodokanal-ekspres-testuvannya-prob-vodi-e-marketingovim-hodom-dlya-reklami-filtriv.html

     При виборі виконавця рекомендується оцінити не тільки оформлення сайту гарними картинками чи спокусливі цінові пропозиції, а поцікавитися, чи має лабораторія державну акредитацію для виконання аналітичних досліджень якості води. Тільки такий документ стандартної форми гарантує, що аналіз буде виконано кваліфіковано і неупереджено.

     Державне підприємство «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» 20 жовтня 2019 року видало НУБіП України Сертифікат визнання вимірювальних можливостей вимірювальної лабораторії якості води питної природної та стічної, яку створено при кафедрі аналітичної і біонеорганічної хімії та якості води.

     Лабораторію започатковано у 2001 році – для виконання наукових досліджень якості води, добрив, агрохімікатів за стандартизованими методиками і нормативними показниками ФАО, ВООЗ, ДержСанПіну. За 15 років роботи лабораторією виконано держбюджетних і госпрозрахункових наукових робіт на 1,5 млн. грн, розроблено ряд СОУ, ТУ, на базі лабораторії підготовлено 3 кандидати хімічних наук і 1 доктора технічних наук. Вагомим науковим наробком її науковців стала власна розробка приладу і державна атестація методик виконання вимірювань вмісту Pb, Cu, Zn, Cd, Hg, As, Ni, Co, Mn, Se, Fe, Cr, Sn, I, K, Na, Ca, F, NO3-, NH4+ у водних розчинах та ґрунті методом хронопотенціометрії. Якраз це і дало вагому підставу для теперішньої атестації лабораторії.

     Наша лабораторія може виконувати найбільш повний (!) хімічний аналіз води в Україні для визначення її якості – з свердловини, колодязя, водогону, джерел і ставків, а також стічних побутових вод, за 50 показниками відповідно ДержСанПіну 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», ДСТУ 4808:2007 «Джерела централізованого питного водопостачання», ДСТУ 7525:2014 «Вода питна. Вимоги та методи контролювання якості» та інших нормативних документів.

  

     У плані роботи лабораторії передбачаються такі напрями діяльності:

  • науково-дослідний (з фінансуванням за рахунок бюджетних та позабюджетних коштів при виконанні науково-дослідних робіт та виробничої діяльності);
  • впроваджувальним (з фінансуванням за рахунок оплати прикладних аналітичних досліджень та аналізів, розробки рекомендацій, надання інших науково-консультаційних та інформаційних послуг юридичним і фізичним особам);
  • навчально-науковий – для підготовки аспірантів і магістрів (результати вимірювань, одержані в лабораторії, є однією з основних вимог для публікацій в наукометричних виданнях).

Лабораторія працює у 2-му навчальному корпусі, кімнати 7, 16.
Телефон для довідок: 527-80-95.

Володимир Копілевич,
завідувач кафедри

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook