Вичення сортових ознак коренеплідних овочевих культур

29 жовтня 2019 року

Сорт є головним об’єктом на який направлені технології вирощування. Важливо, глибокообґрунтований підбір сортів і гібридів для певних технологій вирощування овочевих культур та різних напрямків овочівництва.

Дані питання охоплює дисципліна «Олерографія». Вивчаються конкретні сорти і гібриди овочевих і баштанних культур різних сортотипів; системи апробаційних та ідентифікаційних ознак, особливості експертизи сортів на ВОС – тест овочевих і баштанних культур.

За оцінки сортів та гібридів велике значення має визначення хімічного складу і смакових якостей овочевих культур. Тому, студентами проводиться дегустація овочевих культур у свіжому вигляді. Саме одне із таких практичних занять було проведено із студентами 4 курсу спеціальності «Садівництво та виноградарство» 25 жовтня 2019 року. Студентами була проведена сортова та дегустаційна оцінка коренеплідних овочевих культур.

Аналізатором за дегустаційної оцінки виступає людина з її органами почуттів – зору, дотику, смаку, нюху. Відомо, що ці відчуття людини мають суб’єктивний характер. Але при певних визначених правилах проведення органолептичних досліджень результати виявляються об'єктивними і достовірними.

У результаті дегустації коренеплодів всі сорти та гібриди отримали високі оцінки. Проте, серед зразків моркви перше місце отримали НаполіF1 та Deep Purple – 6,3 бали, друге місце Purple Haze – 6,1 бали та третє місце Карлена – 5,9 бали. У буряка столового перше місце отримали зразки сорту Циліндр – 6,9 бали, друге місце Лома – 6,5 бали та третє місце Опольський – 6,1 бали.

Морква залишається однією з найбільш поширених і корисних овочевих культур. Крім звичної помаранчевої моркви, можна виростити жовті, червоні, білі і фіолетові коренеплоди.А ви знаєте, що першу помаранчеву моркву знайли у XVI столітті в Голландії народні селекціонери і майже вся культивована морква до цього часу була темно-фіолетового, майже чорного кольору?. Сьогодні до неї повертається колишня популярність, і цілком заслужено. Далі наведеться їхня коротка харектеристика. Незвичайними гібридами моркви займається компанія Bejo.

Purple HazeF1 – фіолетова зовні і помаранчева в середині. Ефектний і барвистий різновид моркви. Відрізняється дуже солодким смаком і вираженими хрусткими властивостями. Коренеплоди насиченого фіолетового кольору мають сухувату яскраво-помаранчеву м'якоть. Ця морква прикрасить будь-який салат і страву, приготовану на пару. У сирому вигляді добре підходить для приготування делікатесів і, напевно, сподобається дітям. Оскільки, навіть при слабкій термічній обробці, екзотичне фіолетове забарвлення моркви Purple HazeF1 стає менш інтенсивним, а смак слабшає, то її краще вживати в їжу в сирому вигляді. Крім того, сирі коренеплоди містять більше антиоксидантів і вітаміну A.

 

White Satin F1 – з білосніжно забарвленим коренеплодом, вишуканою гладкою текстурою і хрусткою,солодкою, соковитою м'якоттю. У цій моркві не міститься пігментів – звідси і відсутність забарвлення як такої, проте, в її складі можна виявити масу іншихречовин, які корисні для здоров'я людини.

Yellowstone – має незвичайний насичений жовтий колір. Смачна і в сирому, і в переробленому вигляді. Відноситься до пізніх сортів. Коренеплоди великі – близько 20–25 см, маса становить в середньому 200 г. Відрізняються високою врожайністю. За жовтий колірвідповідає ксантофилл, який схожий на бета-каротин і по дослідним даним запобігає онкологічним захворюванням внутрішніх органів. Також жовта морква багата лютеїном, який оберігає сітківку очей. На смак вона просто приголомшлива.

Регулярне вживання коренеплідних овочевих культур – запорука здоров'я!

 

Олександр Комар, асистент кафедри овочівництва і закритого ґрунту

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook